Începe Pelicam online, cel mai verde festival de film din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-pelicam-online-cel-mai-verde-festival-de-film-din-tara/

De vineri, 10 iulie, timp de zece zile, cele mai recente documentare de mediu, din 14 ţări, vor fi difuzate gratuit, în premieră naţională, pe online.pelicam.ro, în cadrul celei de-a 9-a ediţii Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, desfăşurată exclusiv online.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2020

Este primul an când festivalul nu va avea loc la Tulcea, așa cum era programat în fiecare vară.

Fiecare film din selecția festivalului va putea fi văzut o singură dată, în proiecție unică, la ora programată. Unele proiecții vor fi însoțite la final de discuții cu realizatorii. Programul integral este disponibil pe site-ul oficial Pelicam: pelicam.ro, la secțiunea Festival 2020.

Întâlnirile Pelicam

În prima zi de festival, de la ora 12:30, publicul va avea ocazia să cunoască virtual o tânără activistă de mediu care a călătorit în peste 80 de țări și a trăit pe mare, pentru a răspândi mesaje despre importanța protejării mediului înconjurător, navigând pe oceane la bordul celebrelor nave Sea Sheperd și Rainbow Warrior: brazilianca Barbara Veiga, fotografă și realizatoare de filme.

Discuția, cu tema Seven Years on Seven Seas, va avea loc vineri, 10 iulie, de la ora 12:30 și va putea fi urmărită LIVE simultan pe pagina de facebook Pelicam și pe online.pelicam.ro. Interviul va fi moderat de Anca Iosif, reporter Decât o Revistă. Pentru cei care nu vor putea urmări live discuția, ea va rămâne înregistrată pe pagina de facebook Pelicam.

Deschiderea oficială

Seara, documentarul Prețul Paradisului, prezentat în premieră națională, va deschide oficial Festivalul Pelicam vineri, 10 iulie, de la ora 21:00. Oare chiar totul se poate cumpăra cu bani? Este întrebarea la care filmul încearcă să găsească un răspuns, urmărind povestea insulei Sark din Canalul Mânecii, unde comunitatea locală, apropiată naturii, se opune investițiilor a doi frați miliardari.

Competițiile festivalului

Programul Pelicam include două secțiuni competiționale: Competiția Internațională și Eastern Docs, dedicată documentarelor din Europa de Est și Centrală.

Animații, documentare scurte și ateliere online pentru copii și tineri

În cadrul Pelicam Junior, copiii și tinerii cu vârste între 7 – 14 ani vor putea afla mai multe despre ritmul naturii și echilibrul ecosistemelor. În cele două weekend-uri de festival (11-12 iulie, respectiv 18-19 iulie), festivalul oferă un program pentru întreaga familie.

Sâmbătă, 11 iulie, de la ora 11:00, cei mici vor putea participa la un atelier interactiv de ecologie, cu titlul Întrecere virtuală! Vrei să fii miliardar?, realizat în parteneriat cu Seneca EcoLogos, în timp ce duminică, de la ora 11:00, va avea loc proiecția Viața secretă a grădinii (Franța, 2018). Înscrierile pentru atelier se fac la adresa: [email protected].

Sâmbătă, 18 iulie, de la ora 11:00, va avea loc un nou atelier interactiv Dunărea este și a mea! Ce legătură are apa din cada mea cu Dunărea? Pentru înscrieri, este necesar un mail către [email protected].

În ultima zi de festival, duminică, 19 iulie, de la ora 11:00, tot în cadrul Pelicam Junior vor fi proiectate o serie de scurtmetraje curatoriate de Festivalul de Film de Mediu Ecozine din Zaragoza, Spania. O pădure magică, un cântec de leagăn pentru păsări și aventurile unui grup de școlari-activiști sunt câteva din poveștile care îi așteaptă pe cei mici.

Tinerii și activismul de mediu: discuție specială

Documentarul Messages from the end of the world / Mesaje de la capătul lumii (Elveția, 2018), dedicat adolescenților, va fi proiectat vineri, 17 iulie, de la ora 17:00, și va fi urmat de o discuție cu protagoniștii filmului  – dintre care Tessa Viglezio, aflată în prezent în regiunea Arctică, la cercetare, va intra în direct dintr-un mediu inedit.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.