Începe Sibiu Jazz Competition
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-sibiu-jazz-competition/

Astăzi, 10 noiembrie, începe Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internaţional de jazz din România. Anul acesta, pentru prima dată de la lansare, concursul se desfăşoară separat de Sibiu Jazz Festival, având identitate vizuală şi date de desfăşurare proprii.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2017

Publicul poate asculta concertele programate în cadrul concursului la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia, începând cu ora 19:00, de vineri, 10 noiembrie, până duminică, 12 noiembrie, inclusiv.

Concursul de la Sibiu se bucură de o vizibilitate foarte bună în ultimii ani, dovadă fiind numărul mare de înscrieri de anul acesta, 53 participanţi din 15 țări, din care consiliul artistic a selectat 13 finaliști.

Tinerii muzicieni de la Mario Rafael Trio (Ungaria) vor surprinde cu improvizaţiile cu influenţe balcanice sau hip-hop. Pasquale Mandia Trio (Italia) vor aduce acorduri asemănătoare coloanelor sonore de muzică de film (cu influenţe de muzică ambientală, electronică şi armonii de jazz nordic). Vibe Quartet (Polonia) vor construi sonorităţi în jurul vibrafonului, iar Gottfried di Franco 5et (Belgia) vor integra în muzica lor influenţe ale impresioniştilor francezi ai muzicii clasice, precum şi diferite tradiţii folclorice, world-music, inclusiv influenţe braziliene.

România este prezentă în concurs cu două formaţii: Fluffy & Mr. Grey, un duo româno – belgian, Lisa De Meester şi  Ioan-Iulian Mureşan, cu o combinaţie timbrală inedită, vioară şi chitară, alături de Bianca Olteanu Quartet – patru tineri ce vin cu o abordare proaspătă a compoziţiilor pentru voce, pian, bas şi tobe.

Vineri şi sâmbătă, pe 11 şi 12 noiembrie, vor susţine recitaluri în cadrul competiţiei câte 5 formații pe seară, urmând ca duminică să concerteze ultimii 3 concurenţi. Tot duminică, Big Band Gaio din Cluj, care sărbătorește 35 ani de existenţă va susţine un concert aniversar.

La sfârşitul serii de duminică, 12 noiembrie, va avea loc Gala de Premiere.

Juriul Sibiu Jazz Competition, prezidat de H.J. Konstantin Schmidt, este format anul acesta din 5 membri: Jean-Pierre Bissot (directorul “Gaume Jazz Festival” Belgia), Florian Lungu (muzicolog, compozitor şi realizator de emisiuni jazz), Ștefan Vannai (fondator şi dirijor Big Band Gaio), Pavel Pușcaș (muzicolog) şi Marius Dumitru (muzician si compozitor).

În fiecare seară, după concurs vor avea loc concerte jam-session în clubul ’’The Wolf’’ (situat pe Strada Dobrun nr. 1) la care vor participa artiştii înscrişi în concurs alături de prieteni ai jazzului.

Biletele pentru Sibiu Jazz Competition 2017 se pot achiziționa din rețeaua Eventim. Preţul unui bilet pentru o singură seară este de 20 lei, iar abonamentul  valabil pentru cele 3 zile este 50 lei. Costul unui bilet pentru elevi, studenţi, pensionari sau persoane cu dizabilităţi este de 10 lei pe seară.

Accesul este liber la concertele after-party de la club ’’The Wolf’’din fiecare seară, de vineri, 10 noiembrie, până duminică, 12 noiembrie, inclusiv.

Toate concertele din cadrul Sibiu Jazz Competition desfăşurate pe scena Sălii Thalia vor fi transmise live atât pe pagina de Facebook Sibiu Jazz Festival https://www.facebook.com/sibiujazz/, pe siteul oficial www.sibiujazz.ro, cât si pe www.livestream.com.

Sibiu Jazz Competition, se află sub umbrela Sibiu Jazz Festival – membru al Europe Jazz Network, cea mai mare reţea europeană care susţine jazzul. Pe scena Sibiu Jazz Competition au urcat nume marcante ale jazzului românesc precum Anca Parghel, Teodora Enache, Aura Urziceanu, Harry Travitian, Mircea Tiberian.

Foto: Sibiu Jazz Competition – facebook

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

15
/05
/23

În lunile mai și iunie 2023 are loc primul turneu național intitulat Trei Tenori ieșeni, care aduce în fața publicului din întreaga țară trei dintre cei mai importanți tenori ai scenelor românești, care au ca numitor comun, în afara unor voci cu totul excepționale, faptul că își leagă numele în această perioadă de frumoasa evoluție a scenei muzicale ieșene actuale.

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.