Începe Sibiu Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-sibiu-jazz-festival/

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului petrec patru zile de sărbătoare, alături de turiştii străini veniţi în Sibiu pentru festival şi pentru frumuseţile oraşului. Începand de joi şi până duminică, de la orele 19:00, Piaţa Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influenţe orientale, latino sau blues. Intrarea la concertele din Piaţa Mică este liberă.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2017

Sibiul este pregătit pentru a da drumul jazz-ului şi bunei dispoziţii pe scena din Piaţa Mică, unde vor canta cu pasiune artişti internaţionali de jazz: nonconformista De La Purissima şi bandul ei spaniol, frumoasa cubaneză Yilian Canizares, sirienii de la Mozayek Band şi mulţi alţii.

Spectacole live vor susţine şi artiştii români de la Accord Vibes, Peter Sarosi & Azara, efervescenta Irina Popa, DJazz & Happy Sins şi deja cunoscutul sextet Jazzapella.

Concertele românilor fac parte dintr-un proiect pilot al Fundaţiei Sibiu Jazz Festival, “Romanian Jazz Meeting”. Proiectul, unic în Romania, îşi propune să promoveze pe plan internaţional artiştii români de jazz, prin intermediul celei mai mari platforme europene de jazz: Europe Jazz Network.

Astfel, muzicienii români de jazz vor canta în deschiderea concertelor artiştilor internţionali atât joi, 18 mai, cât şi vineri, 19 mai. Proiectul Romanian Jazz Meeting este singurul proiect de profil din Europa care va fi transmis live pe site-ul organizatorului, www.sibiujazz.eu, pe reţelele de socializare şi pe www.livestreaming.com.

În total, 120 de artişti din 17 ţări se întâlnesc la Sibiu cu scopul de a crea emoţii pozitive publicului venit din toate colţurile lumii la cel mai longeviv festival de jazz din România.

Dacă serile publicului vor fi pline de muzică live de calitate, turiştii şi sibienii vor avea agendele încărcate şi pe parcursul zilelor. Organizatorii festivalului au gândit un circuit turistic şi cultural în adevaratul sens al cuvântului pentru toţi iubitorii de jazz prezenţi în oraşul transilvănean pentru a sărbători jazzul.

Aşadar, iubitorii de artă pot face o plimbare spre Turnul Sfatului, care găzduieste expoziţia de fotografii semnate de Tibor Jakab. Deschisă în cadrul proiectului “Focus Jazz”, expoziţia “Jazz Body Sounds” este un elogiu adus jazzului şi frumuseţii formelor feminine de către fotograful român scolit la New York. Adevărate opere de artă, tablourile lui Tibor Jakab vor face deliciul iubitorilor de frumos şi vor trezi suspine în sufletele romanticilor.

Parte integrantă a “Focus Jazz” este şi expoziţia “Jazz – Suflet si Forma”, deschisă în Galeria de Artă UAP Sibiu, în Piaţa Mare nr 12. Cele 19 statuete realizate de artistul sibian Eugen Petri dezvăluie trăirile instrumentiştilor de jazz în timpul concertelor.

Considerat de către criticii de artă moştenitorul talentului lui Constantin Brancusi, Eugen Petri a transpus pasiunea sa pentru jazz într-un material rigid, dar maleabil precum bronzul, reuşind să transmită emoţia pe care acest gen muzical o trezeşte în ascultători.

Tot sub umbrela “Focus Jazz” este deschisă o a doua expozitie în cadrul Galeriei de Artă UAP Sibiu. De această dată este vorba despre expoziţia de afişe de jazz realizate de graficianul Stefan Orth. Pasionat de jazz, Stefan Orth a realizat o parte din afişele Sibiu Jazz Festival încă din anii ’70.

Expoziţia de anul acesta poartă iubitorii de jazz prin istoria de aproape jumătate de secol a festivalului şi aduce în faţa acestora reprezentările grafice care au promovat evenimentul pe parcursul a 4 decenii.

De la expoziţii, publicul işi poate îndrepta paşii către Piaţa Mică, unde işi va putea rasfaţa papilele gustative la “Jam Session

Jazz for Kids

Jazz for Kids

in Bucatarie”, un show delicios, realizat de către organizatorii festivalului în parteneriat cu www.SavoriUrbane.com. Evenimentul culinar este o reprezentaţie plină de arome, în care Oana Igretiu va aduce în atenţia gurmanzilor reţete vechi, unele celebre, altele din caietele bunicilor.

Toate acestea pe ritmuri de jazz, în fiecare zi de joi până duminică, începând cu orele 18:00.

Daca adulţii vor avea programul încarcat în cele 4 zile de festival, este momentul să ne îndreptăm atenţia şi către copiii veniţi la eveniment.

Pentru cei mici, organizatorii au pregătit două seri pline de joc şi creativitate, în cadrul proiectului “Jazz for Kids”.

Aflat la a doua ediţie, Jazz for Kids este un proiect interactiv de educaţie muzicală pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Timp de 90 de minute, pianista Daniela Nicolae îi va purta pe cei mici, dar şi pe parinţii şi bunicii care îi insoţesc, într-un eveniment presărat de coloanele sonore ale desenelor animate Disney Classics.

Într-un context de poveste, copiii vor fi introduşi în lumea fascinantă a jazzului, vor putea să exerseze câteva acorduri pe instrumente muzicale orientale şi se vor distra în sesiuni de “Recunoaşte melodia”. Proiectul este găzduit de Teatrul Gong din Sibiu vineri, 19 mai şi sambătă, 20 mai, începând cu orele 19:00.

Despre Sibiu Jazz Festival

Sibiu Jazz Festival însemna 47 de ani de tradiţie a jazzului în România. Cel mai longeviv eveniment de profil din ţara noastră, festivalul care are loc în inima Transilvaniei încă din anii ’70 a pus Sibiul pe harta jazzistică a lumii şi a promovat de-a lungul anilor cele mai sonore nume ale jazzului românesc.

Mai multe detalii despre programul evenimentului, aici.

Foto: Sibiu Jazz Festival – sibiujazz.ro

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.

12
/01
/22

Iași, 11 ianuarie 2022 - Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași.