Începe stagiunea la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-stagiunea-la-teatrul-maghiar-de-stat-din-cluj/

În cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia deschiderii stagiunii 2020/2021, Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a prezentat premierele şi evenimentele programate pentru această perioadă, dar a subliniat că trebuie luat în calcul faptul că totul depinde de felul în care va evolua Pandemia Covid-19.

Un articol de Liliana Matei|14 septembrie 2020

Stagiunea va începe pe16 septembrie, la ora 20.00, pe scena amplasată pe malul Someșului, cu premiera clujeană a spectacolului „Porno – Povestea soției mele” de András Visky, regia Árpád Árkosi. Spectacolul este programat și pe 17 septembrie, tot în aer liber, în 21 septembrie, la ora 20.00, cu ocazia Zilei Dramaturgiei Maghiare, urmând să fie prezentat în Sala Studio.

Tot pe malul Someșului se va juca, pe 19 și 26 septembrie, la ora 19.00, și spectacolul „Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, în regia lui Tom Dugdale.

În stagiunea 228 vor avea loc încă trei premiere, anunță organizatorii printr-un comunicat de presă. Cu ocazia prezentării spectacolului „Romeo și Juliet”a de William Shakespeare, în regia lui Attila Vidnyánszky jr, publicul spectator va avea ocazia de a-i vedea pentru prima oară pe scena Teatrului Maghiar de Stat pe cei trei actori nou intrați în trupă. Eszter Román este distribuită în rolul Julietei, Tamás Kiss este Romeo, iar Zsolt Gedő este Benvolio.

Regizorul Botond Nagy revine la Cluj, de data aceasta cu varianta scenică a romanului „Călătorul și clar de lună” de Antal Szerb, important scriitor interbelic al literaturii maghiare.

De asemenea, la finalul stagiunii 2020/2021 Teatrul Maghiar de Stat va prezenta premiera unei inedite adaptări muzicale a romanului „Ferma animalelor” de George Orwell, regia Zoltán Puskás.

În luna octombrie spectacolul „Nora” de H. Ibsen, regizat de Botond Nagy, pleacă în turneu în Serbia, la Kraguievac și Subotica. Spectacolul a fost nominalizat la Premiul UNITER, la două categorii: Premiul pentru cea mai bună regie și Premiul pentru cea mai bună scenografie (Carmencita Brojboiu și András Rancz). Începând cu această stagiune, „Nora” va putea fi văzut într-o nouă distribuție, cu Anikó Pethő și cu Balázs Bodolai în rolurile celor doi protagoniști.

Gábor Tompa, a precizat că în perioada 19-29 noiembrie 2020, Teatrul Maghiar intenționează să organizeze cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, cu tema „Orizonturi”, dar formatul festivalului este deocamdată nesigur.

Directorul teatrului a prezentat trei scenarii posibile. Prima variantă ar fi organizarea festivalului în formatul său clasic, cu trupe invitate din străinătate și spectacole dedicate temei, acest lucru fiind posibil doar în cazul în care se vor schimba reglementările legate de pandemie și granițele vor fi deschise. O a doua variantă ar fi organizarea festivalului online, iar cea de-a treilea ar fi o variantă hibrid, care ar combina spectacolele live cu cele difuzate online.

23
/06
/21

„Nu cred că există ceva despre care nu se poate vorbi sau care nu poate fi examinat. Nu am simţit niciodată că ar trebui să existe vreo limită pe care nu ar trebui s-o încalc”, spune Neil LaBute și afirmația se verifică prin fiecare dintre textele pe care le-a scris.

23
/06
/21

Vernisată de Ziua Internaţională a Iei la ARCUB, expoziţia „Chimonoul întâlneşte ia” curatoriată de Iulia Gorneanu prezintă în oglindă simboluri ale culturii nipone şi culturii autohtone şi marchează 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România.

23
/06
/21

2/3 galeria se deschide publicului în luna iunie 2021, în locația de pe Strada Franceză nr. 4, între 17:00 - 00:00 cu expoziția „I’m not there” prezentând lucrările artistului John Divola.

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.