Începe TEEN-FEST 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-teen-fest-2019/

Sub genericul Cine sunt EU?, TEEN-FEST (29 septembrie – 6 octombrie 2019) îşi propune să fie, şi în acest an, un pol de atracţie pentru tânăra generaţie prin tot ceea ce oferă în cele opt zile de efervescenţă şi creativitate.

Un articol de Petre Ivan|25 septembrie 2019

Deși derulat într-un format mai restrâns decât de obicei, Festivalul va include spectacole care ating teme relevante pentru publicul său țintă, completate de evenimentele din secțiunile speciale: Maratonul Adolescenței Teens in the Spotlight – un showcase pentru creațiile artistice ale liceenilor, Atelierele de artă fotografică și #teatruînlicee, #teatruincurteascolii, Ieri vs. Azi – care propun formule interactive de comunicare cu tânăra generație.

Se alătură și secțiunea #împreună, dedicată tinerilor cu dizabilități senzoriale, prin care se dorește să se demonstreze că teatrul poate fi un eficient vehicul al incluziunii sociale.

Încercând să provoace (auto)interogarea, principalele secțiuni ale Festivalului
(Reborn Classics și Teen Attitude) propun 12 spectacole care îi pot ghida pe tineri în a afla răspunsul la o întrebare „fierbinte” pentru această vârstă: Cine sunt EU?

Secțiunea Reborn Classics aduce o perspectivă modernă asupra unor texte clasice. Personajele din Noaptea furtunoasăcaragialiană sunt privite printr-o lentilă nouă și colorată de regizorii Andrei și Andreea Grosu la unteatru, același cuplu de creatori propunând, la Teatrul Excelsior, o viziune inedită asupra dramei Năpasta de I.l. Caragiale: o dezbatere pe tema Adevărului într-un joc al intro și retrospecției. Pe scena Teatrului Național București, Revizorul lui Gogoldevine oradiografie a grotescului din realitatea contemporană, în lectura lucidă a regizorului Slava Sambriș, cum, de altfel, MOLIÉRE. ERÉILOM este o perspectivă actuală asupra renumitului comediograf francez Molière, într-un spectacol original, pus în scenă de regizorul rus Roman Feodori, la Teatrul „Nottara” din București.

La Teatrul Mic, actorul și regizorul Radu Iacoban face o vivisecție a absurdului din raportul elev-profesor, într-o versiune scenică a piesei Lecția de Eugène Ionesco, aflată la limita dintre comedie și dramă. Schimbând un pic registrul, în adaptarea plină de ludic și prospețime semnată de Vlad Trifaș la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, comedia shakespeariană Cei doi tineri din Verona se transformă într-o poveste de astăzi despre adolescenții dintotdeauna, aflați cu un pas în copilărie și cu celălalt în viața adultă.

Prin spectacolele din Secțiunea Teen Attitude, semnate de regizori din tânăra generație, adolescenții sunt confruntați cu transformările alerte ale lumii noastre. Trucul lui Patrick de Kristo Šagor, în regia Ancăi Maria Colțeanu, este o poveste despre inițiere, maturizare și acceptare într-un periplu revelator de la copilărie la preadolescență. Monster, de Duncan Macmillan, analizează procesul de responsabilizare a adolescentului captiv între copilărie și presiunile vieții adulte; într-un

spectacol regizat de Nae Constantin Tănase la Centrul de Teatru Educațional Replika. Tot la Replika, liceeni și profesorii se vor întâlni cu Limite – un one woman show comic și acid despre școala românească, într-un scenariu inspirat dintr-un caz real. Băiatul cu șosete roz de Alexandru Gorghe, regizat de Andreea Ciocîrlan la Teatrul Excelsior, va aduce în atenția adolescenților una dintre cele mai nocive tare ale omului contemporan: grija excesivă acordată propriei imagini în spațiul public.

Așadar, pentru această ediție a Excelsior TEEN-FEST, propunem o temă provocatoare care așteptăm să incite și să atragă tinerii dornici de a afla prin teatru… cine sunt ei!

Detalii despre cea de-a V-a ediție a Excelsior TEEN-FEST sunt disponibile pe website-ul Teatrului EXCELSIOR http://www.teatrul-excelsior.ro/teen-fest/ și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Teatrul-Excelsior-Bucuresti.

Foto: TEEN-FEST – facebook

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.

04
/06
/14

Cinema-Edu împreună cu echipa de film a liceului Lazăr invită liceenii să călătorească în lumea filmelor ALTFEL. Cinema-Edu este cel mai extins proiect de educație cinematografică și socială din țară, care a ajuns la ediția a IV-a.

04
/06
/14

Mă gândesc că trăirea deplină a momentului trebuie să se consume izolându-mă complet de lumea din jur. Orice implicare sau amestec din exterior poate deranja și infesta curățenia și seninătatea intimității. Trebuie să închid lumea de afară în jurul meu. Este foarte grea această performanță, cere credință, curaj, caracter, putere… Este o virtute…

03
/06
/14

În perioada în care a jucat, Nineta Gusti (4/27 noiembrie 1913, Iași - d. 4 iunie 2002, Crevedia) a prins momentul de întâlnire a trei generaţii de actori glorioşi care au scris istoria teatrului românesc prin personajele lor. Succesul n-a vrăjit-o, actoria n-a fost o obsesie, iar retragerea n-a devenit o dramă. A bucurat multă lume cu hazul ei unic.

03
/06
/14

Caravana Metropolis – Cinema in aer liber debuteaza vara aceasta, in premiera, la Teatrul de Vara din Targu-Mures (Piata Trandafirilor nr. 42), in perioada 5 - 8 iunie. De joi pana duminica, de la ora 21.30, muresenii sunt primii norocosi care vor putea viziona cele mai aclamate filme europene si de autor din ultimul an, unele proiectate in premiera nationala.

03
/06
/14

Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, Asociația Ortodoxă pentru o Lume Nouă (AOLN) a organizat la ceainăria La un Ceai evenimentul umanitar „Ghiozdănelul de vacanță”, dedicat strângerii de rechizite. Darurile primite din partea voluntarilor generoși au ajuns la copiii de la Școala Sărățeni, din județul Vaslui. 

03
/06
/14

"Anii romantici", de Gabriela Adameşteanu, "Ce-am făcut când am tăcut", de Andreea Esca, "Un scriitor, doi scriitori", de Alex. Ştefănescu, şi "Fiul cel bun", de Pascal Bruckner, se numără printre volumele cu cele mai mari vânzări la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

03
/06
/14

Tablourile "Tătăroaică în cerdac", de Nicolae Tonitza, şi "În grădină la Beaucaire", de Samuel Mützner, evaluate fiecare la 40.000-60.000 de euro, se numără printre lucrările care vor fi scoase la vânzare la Licitaţia de vară a casei Artmark, pe 10 iunie, la Bucureşti şi Cluj-Napoca.

03
/06
/14

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) are un buget de aproape opt milioane de euro, anunţă directorul festivalului, Constantin Chiriac. Totodată, la ediţia din acest an, şapte personalităţi vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu.

02
/06
/14

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber poposeşte vara aceasta, pentru al treilea an la rând, în Piaţa Sfatului din Braşov, în perioada 10 - 15 iunie. De marţi până duminică, începând cu ora 21.30, braşovenii vor putea viziona o selecţie de excepţie de filme europene şi de autor, sub cerul liber.

02
/06
/14

Prima și cea mai amplă campanie menită să responsabilizeze publicul și autoritățile și să găsească soluții pentru refacerea rețelei de cinematografe din România, „Salvați Marele Ecran!”, lansează un apel de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme.

02
/06
/14

Folia, Shakespeare & Co, Lecţia de violoncel, Scrisoarea, Şefele, Seuls/ Singuri, Funcţionarul destinului, Primăvara d-nei Stone la Roma, Avarul îndrăgostit şi multe alte spectacole, în această săptămână pe scenele teatrelor din Bucureşti