Închiderea stagiunii 2015-2016 la Filarmonica “George Enescu “
https://www.ziarulmetropolis.ro/inchiderea-stagiunii-2015-2016-la-filarmonica-george-enescu/

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » şi Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureştene, dirijorul german Gerd Schaller şi pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie şi vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2016

 

Pentru muzicieni urmează o binemeritată vacanță dar planurile pentru stagiunea următoare 2016-2017 sunt deja gata și, în urmă cu puține zile, într-o conferință de presă, au fost anunțate primele concerte din luna octombrie în care va fi prezentat primul act din Parsifal de Richard Wagner.

Proiectul Parsifal la Filarmonica „George Enescu” din București, într-o originală versiune semiscenică de concepție proprie, aparține maestrului Christian Badea, unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați dirijori de operă din lume. Demersul a început în 2015 când, în 14 şi 15 mai 2015, cu concursul aceleiași Orchestre simfonice şi al Corului Filarmonicii “George Enescu”, al soliştiilor Stefan Vinke – Parsifal, Eric Halfvarson – Gurnemanz, Perencz Béla – Amfortas si actriţa Maia Morgenstern – Kundry, dirijorul Christian Badea a prezentat integral în concert, cel de al treilea act al capodoperei wagneriene denumită de compozitorul ei „O piesă de festival pentru sfințirea scenei”. Succesul uriaș a determinat/justificat continuarea proiectului care implică o uriașă desfășurare de forțe – artistice, și nu numai – și astfel, în 7 și 8 octombrie 2016, sunt anunțate deja două concerte- spectacol cu actul I din opera Parsifal. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra și corul Filarmonicii «George Enescu» și soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), unii dintre cei mai mari interpreți wagnerieni ai momentului.
„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiție în acest sens și nici o școală de canto care să formeze soliști pentru acest repertoriu. Dar am constatat cu bucurie că există un potențial de afinitate muzicală și stilistică deosebită a orchestrei și corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner”, a declarat dirijorul. Iar directorul Filarmonicii George Enescu, dl.Andrei Dimitriu consideră că : « Fără îndoiala, deschiderea stagiunii 2016 – 2017 în octombrie, va fi un eveniment de aristocratică ținută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol coplesitor, realizat anul trecut în aceeasi regie  și sub aceeași baghetă: maestrul Christian Badea. Solistii wagnerieni consacrati: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, alaturi de ansamblurile Filarmonicii, sunt cea mai bună garanție pentru un adevarat eveniment muzical european. Wagner, din pacate, nu este un compozitor suficient căntat astăzi in Romania. Pot fi multe explicatii… Ce fac Filarmonica « George Enescu » si maestrul Badea este sa familiarizeze publicul românesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german. »

 

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor
GERD SCHALLER
Solist
ALON GOLDSTEIN
Program
Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră, în mi bemol major, op. 73
Anton Bruckner
Simfonia nr. 7

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.

13
/03
/23

Studenți ai Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași alături de studenți ai Conservatoarelor Cesare Pollini din Padova și Alessandro Scarlatti din Palermo, vor susține un concert în cadrul primei ediții a turneului Youth International Musical Performance Meeting.

07
/03
/23

Cea de-a patra ediție a Festivalului Classix s-a încheiat în valuri de aplauze pe 4 martie la Iași, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.

03
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Francez din Madrid, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Spaniei și al Consulatului General al României la Sevilla, organizează concertele de jazz „Drive” susținute de trio-ul timișorean JazzyBIT, vineri, 3 martie, la Teatrul Institutului Francez din Madrid și sâmbătă, 4 martie, la Muzeul Interactiv al Muzicii MIMMA din Málaga.