Închiderea stagiunii 2015-2016 la Filarmonica “George Enescu “
https://www.ziarulmetropolis.ro/inchiderea-stagiunii-2015-2016-la-filarmonica-george-enescu/

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » şi Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureştene, dirijorul german Gerd Schaller şi pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie şi vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2016

 

Pentru muzicieni urmează o binemeritată vacanță dar planurile pentru stagiunea următoare 2016-2017 sunt deja gata și, în urmă cu puține zile, într-o conferință de presă, au fost anunțate primele concerte din luna octombrie în care va fi prezentat primul act din Parsifal de Richard Wagner.

Proiectul Parsifal la Filarmonica „George Enescu” din București, într-o originală versiune semiscenică de concepție proprie, aparține maestrului Christian Badea, unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați dirijori de operă din lume. Demersul a început în 2015 când, în 14 şi 15 mai 2015, cu concursul aceleiași Orchestre simfonice şi al Corului Filarmonicii “George Enescu”, al soliştiilor Stefan Vinke – Parsifal, Eric Halfvarson – Gurnemanz, Perencz Béla – Amfortas si actriţa Maia Morgenstern – Kundry, dirijorul Christian Badea a prezentat integral în concert, cel de al treilea act al capodoperei wagneriene denumită de compozitorul ei „O piesă de festival pentru sfințirea scenei”. Succesul uriaș a determinat/justificat continuarea proiectului care implică o uriașă desfășurare de forțe – artistice, și nu numai – și astfel, în 7 și 8 octombrie 2016, sunt anunțate deja două concerte- spectacol cu actul I din opera Parsifal. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra și corul Filarmonicii «George Enescu» și soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), unii dintre cei mai mari interpreți wagnerieni ai momentului.
„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiție în acest sens și nici o școală de canto care să formeze soliști pentru acest repertoriu. Dar am constatat cu bucurie că există un potențial de afinitate muzicală și stilistică deosebită a orchestrei și corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner”, a declarat dirijorul. Iar directorul Filarmonicii George Enescu, dl.Andrei Dimitriu consideră că : « Fără îndoiala, deschiderea stagiunii 2016 – 2017 în octombrie, va fi un eveniment de aristocratică ținută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol coplesitor, realizat anul trecut în aceeasi regie  și sub aceeași baghetă: maestrul Christian Badea. Solistii wagnerieni consacrati: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, alaturi de ansamblurile Filarmonicii, sunt cea mai bună garanție pentru un adevarat eveniment muzical european. Wagner, din pacate, nu este un compozitor suficient căntat astăzi in Romania. Pot fi multe explicatii… Ce fac Filarmonica « George Enescu » si maestrul Badea este sa familiarizeze publicul românesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german. »

 

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor
GERD SCHALLER
Solist
ALON GOLDSTEIN
Program
Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră, în mi bemol major, op. 73
Anton Bruckner
Simfonia nr. 7

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).