Închisoarea ca lecţie de tinereţe. O serie de 8 documentare STORYmania
https://www.ziarulmetropolis.ro/inchisoarea-ca-lectie-de-tinerete-o-serie-de-8-documentare-storymania/

Radio România Cultural va difuza, în următoarele trei săptămâni, de luni până miercuri, o serie de 8 documentare speciale, marca STORYmania, despre anii de detenţie a unor minori în perioada comunismului  – Închisoarea ca lecţie de tinereţe. 

Un articol de Liliana Matei|11 Iunie 2016

Începând de luni, 13 iunie, de la ora 16:00, aflaţi povestea a nouă supravieţuitori la 57 de ani de la momentul arestării lor. Ei au făcut parte din ceea ce se numea în anul 1959 Frontul Eliberării Naţionale.

“Am cules povești incredibile despre un sistem bolnav și amintiri păstrate cu grijă în buzunarul sufletului atunci când, la eliberare au semnat Pactul Tăcerii. I-am văzut cum măsurau din ochi sau cu pasul dimensiunile camerei în care cândva își petrecusera zi după zi după zi…căutau din priviri fărâma aceea de suflet de adolescent uitată într-un colț de celulă. I-am urmărit cum își reconfigurau cu toate simțurile reperele temporale, spațiale și sentimentale ale locurilor în care au înțeles că lupta pentru supraviețuire înseamnă păstrarea valorilor.” spune Andreea Ionescu, realizatoarea serialului.

Serialul îi urmărește pe protagoniști de pe băncile școlii la sediul Miliției Capitalei apoi la Uranus și Malmaison, cu o perioadă de rodaj la Jilava și în cele din urmă în lagărele de muncă forțată ale României.

Un grup de zece tineri refuzau regimul comunist al anilor ’50, minciuna și impostura. Se născuseră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, își petrecuseră copilăria într-o țară zguduită de seisme politice, aflau în fiecare zi pe pielea lor ce înseamnă nedreptatea. Și au acționat. Parțial matur, parțial copilărește. Au fost arestați pe 14 mai 1959 cu două săptămâni înainte de bacalaureat. Nu au vorbit niciodată despre viaţa din timpul detenţiei, calvarul anchetelor, interogatoriilor, despre sentințele aberante, bătăile şi umilinţele suferite de ei, minori, în regimul comunist. La eliberare li s-a impus tăcerea. Până astăzi, când ne spun povestea lor.

”Acolo, în detenție am învățat ce inseamnă cu adevărat prietenia, sacrificiul, solidaritatea”-este mărturisirea făcută de către Alexandru Teodorescu la finalul cărții ”Celula de minori”, volumul de la care a plecat acest serial.

O poveste de viață spusă în 8 episoade STORYmania, incepând de luni, 13 iunie, de la ora 16.00, la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

15
/01
/19

Opera Națională București prezintă joi, 17 ianuarie, începând cu ora 18:30 spectacolul „Faust” de Charles Gounod. Regia poartă semnătura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creată de Cătălin Ionescu Arbore, coregrafia de către Alexa Mezincescu, iar mișcarea scenic de către Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

14
/01
/19

Spectacolul „Ultima bandă a lui Krapp”, în regia lui Toma Dănilă, după un text de Samuel Beckett, se joacă la Unteatru. În spectacol apare un singur actor: Constantin Cojocaru.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.

14
/01
/19

Aflat la cea de-a 5-a ediție, Oscar Weekend aduce la Cinema Elvire Popesco cele mai titrate filme ale anului 2018, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”.

13
/01
/19

Cum alegi un spectacol, într-un peisaj teatral în care se produc sute, şi nu toate sunt capodopere? Ziarul Metropolis îţi oferă cinci motive pentru care să alegi un spectacol – o hartă şi o busolă, ca să nu te rătăceşti în pădurea deasă a teatrului românesc…

10
/01
/19

„Pădurea spânzuraţilor”, premiera spectacolului inspirat de romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim la Teatrul Naţional din Bucureşti, a făcut din Teatru o voce autentică şi originală în ansamblul celor care au interpretat în anul care tocmai s-a încheiat o partitură complicată, a Centenarului Marii Uniri.

09
/01
/19

Folosirea tot mai numeroaselor servicii de streaming pare să înlocuiască încet dar sigur mersul la cinema. O platformă ca Netflix a devenit cunoscută în special pentru seriale. Însă există câteva site-uri unde cinefilii pot să vadă filme de artă, vechi sau noi, la un preţ accesibil.

09
/01
/19

Recitalul extraordinar „De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, la Mihai Eminescu, luceafărul din țara mioriței” susținut de actorul Emil Boroghină, dedicat exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Europei în prima jumătate a anului 2019, va avea loc pe 15 ianuarie, de la ora 19:30, la Sala „George Constantin”.

Page 1 of 76912345...102030...Last »