Închisoarea ca lecţie de tinereţe. O serie de 8 documentare STORYmania
https://www.ziarulmetropolis.ro/inchisoarea-ca-lectie-de-tinerete-o-serie-de-8-documentare-storymania/

Radio România Cultural va difuza, în următoarele trei săptămâni, de luni până miercuri, o serie de 8 documentare speciale, marca STORYmania, despre anii de detenţie a unor minori în perioada comunismului  – Închisoarea ca lecţie de tinereţe. 

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2016

Începând de luni, 13 iunie, de la ora 16:00, aflaţi povestea a nouă supravieţuitori la 57 de ani de la momentul arestării lor. Ei au făcut parte din ceea ce se numea în anul 1959 Frontul Eliberării Naţionale.

“Am cules povești incredibile despre un sistem bolnav și amintiri păstrate cu grijă în buzunarul sufletului atunci când, la eliberare au semnat Pactul Tăcerii. I-am văzut cum măsurau din ochi sau cu pasul dimensiunile camerei în care cândva își petrecusera zi după zi după zi…căutau din priviri fărâma aceea de suflet de adolescent uitată într-un colț de celulă. I-am urmărit cum își reconfigurau cu toate simțurile reperele temporale, spațiale și sentimentale ale locurilor în care au înțeles că lupta pentru supraviețuire înseamnă păstrarea valorilor.” spune Andreea Ionescu, realizatoarea serialului.

Serialul îi urmărește pe protagoniști de pe băncile școlii la sediul Miliției Capitalei apoi la Uranus și Malmaison, cu o perioadă de rodaj la Jilava și în cele din urmă în lagărele de muncă forțată ale României.

Un grup de zece tineri refuzau regimul comunist al anilor ’50, minciuna și impostura. Se născuseră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, își petrecuseră copilăria într-o țară zguduită de seisme politice, aflau în fiecare zi pe pielea lor ce înseamnă nedreptatea. Și au acționat. Parțial matur, parțial copilărește. Au fost arestați pe 14 mai 1959 cu două săptămâni înainte de bacalaureat. Nu au vorbit niciodată despre viaţa din timpul detenţiei, calvarul anchetelor, interogatoriilor, despre sentințele aberante, bătăile şi umilinţele suferite de ei, minori, în regimul comunist. La eliberare li s-a impus tăcerea. Până astăzi, când ne spun povestea lor.

”Acolo, în detenție am învățat ce inseamnă cu adevărat prietenia, sacrificiul, solidaritatea”-este mărturisirea făcută de către Alexandru Teodorescu la finalul cărții ”Celula de minori”, volumul de la care a plecat acest serial.

O poveste de viață spusă în 8 episoade STORYmania, incepând de luni, 13 iunie, de la ora 16.00, la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).