„Incognito”, o poveste despre creierul uman
https://www.ziarulmetropolis.ro/incognito-o-poveste-despre-creierul-uman/

Avanpremiera spectacolului „Incognito”, în regia lui Radu Iacoban, după textul omonim al autorului britanic Nick Payne, va avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2020

Patru actori interpretează douăzeci de personaje în trei povești intercalate, având ca subiect creierul uman, natura identității și cum suntem definiți de ceea ce ne amintim, „Incognito” este o explorare exaltantă a ceea ce înseamnă a fi om.

Avanpremiera va avea loc sâmbătă, 22 august și duminică, 23 august, de la ora 21:30, în aer liber, în Grădina TNC. Ambele reprezentații se vor juca cu casa închisă, premiera oficială urmând să aibă loc în momentul creării condițiilor de  prezentare și vizionare a acestui spectacol-eveniment la potențialul maxim.

„Câteva detalii despre Albert Einstein. Mai multe despre urmașii lui. O poveste despre un pianist care și-a pierdut memoria. Scene din viața unui neuropsiholog. Bonus: Destinul tulburat al unui medic patolog, perseverența unui jurnalist maniac, drama unui pacient care trăiește în buclă și, chiar dacă pare un pic neverosimil, dragoste. În toate formele ei”, spune Radu Iacoban despre acest spectacol.

Dramaturgul și scenaristul de origine britanică Nick Payne a câștigat prestigiosul premiu George Devine Award în 2009, cu piesa If There I I’ven’t Foundet Andet.

Nick Payne a studiat la Central School of Speech and Drama și la Universitatea din York, debutând la teatrul Royal Court în septembrie 2010 cu comedia lui Wanderlust. De asemenea, a câștigat premiul Evening Standard Best Play și a fost nominalizat la Olivier Award pentru cea mai bună piesă nouă.

Dramaturgul scrie și scenarii pentru film și TV. Serialul său de debut, Wanderlust fiind difuzat pe BBC One în Marea Britanie și pe Netflix în restul lumii.

În 2017, Nick Payne a adaptat The Sense Of An Ending de Julian Barnes pentru BBC Films, iar în prezent dezvoltă proiecte de film și televiziune cu Apple, House Productions, Cuba Pictures, Baby Cow și Dominic Cooke.

Regizor, actor și dramaturg, Radu Iacoban a absolvit Universitatea Națională de Teatru și Cinematografie (UNATC) București cu studii master în actorie și regie. Profesează în teatrul independent și teatrul de stat și recent a fost cooptat în echipa de scenariști a serialului „Vlad”, alături de Lia Bugnar și Anghel Damian, serial produs și difuzat de ProTV. A semnat regia a peste 20 de spectacole de teatru, iar în film, Radu Iacoban a colaborat cu regizori precum Andrei Crețulescu, Cristian Mungiu, Kari Skogland.

Echipa artistică a spectacolului „Incognito” este completată de Tudor Prodan, care semnează scenografia și a realizat proiecțiile video,  Aida Šošić – muzica și Bogdan Gheorghiu – light design.

Din distribuție fac parte actorii Iulia Colan, George Albert Costea, Ramona Drăgulescu și Vlad Udrescu.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.