„Incognito”, o poveste despre creierul uman
https://www.ziarulmetropolis.ro/incognito-o-poveste-despre-creierul-uman/

Avanpremiera spectacolului „Incognito”, în regia lui Radu Iacoban, după textul omonim al autorului britanic Nick Payne, va avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2020

Patru actori interpretează douăzeci de personaje în trei povești intercalate, având ca subiect creierul uman, natura identității și cum suntem definiți de ceea ce ne amintim, „Incognito” este o explorare exaltantă a ceea ce înseamnă a fi om.

Avanpremiera va avea loc sâmbătă, 22 august și duminică, 23 august, de la ora 21:30, în aer liber, în Grădina TNC. Ambele reprezentații se vor juca cu casa închisă, premiera oficială urmând să aibă loc în momentul creării condițiilor de  prezentare și vizionare a acestui spectacol-eveniment la potențialul maxim.

„Câteva detalii despre Albert Einstein. Mai multe despre urmașii lui. O poveste despre un pianist care și-a pierdut memoria. Scene din viața unui neuropsiholog. Bonus: Destinul tulburat al unui medic patolog, perseverența unui jurnalist maniac, drama unui pacient care trăiește în buclă și, chiar dacă pare un pic neverosimil, dragoste. În toate formele ei”, spune Radu Iacoban despre acest spectacol.

Dramaturgul și scenaristul de origine britanică Nick Payne a câștigat prestigiosul premiu George Devine Award în 2009, cu piesa If There I I’ven’t Foundet Andet.

Nick Payne a studiat la Central School of Speech and Drama și la Universitatea din York, debutând la teatrul Royal Court în septembrie 2010 cu comedia lui Wanderlust. De asemenea, a câștigat premiul Evening Standard Best Play și a fost nominalizat la Olivier Award pentru cea mai bună piesă nouă.

Dramaturgul scrie și scenarii pentru film și TV. Serialul său de debut, Wanderlust fiind difuzat pe BBC One în Marea Britanie și pe Netflix în restul lumii.

În 2017, Nick Payne a adaptat The Sense Of An Ending de Julian Barnes pentru BBC Films, iar în prezent dezvoltă proiecte de film și televiziune cu Apple, House Productions, Cuba Pictures, Baby Cow și Dominic Cooke.

Regizor, actor și dramaturg, Radu Iacoban a absolvit Universitatea Națională de Teatru și Cinematografie (UNATC) București cu studii master în actorie și regie. Profesează în teatrul independent și teatrul de stat și recent a fost cooptat în echipa de scenariști a serialului „Vlad”, alături de Lia Bugnar și Anghel Damian, serial produs și difuzat de ProTV. A semnat regia a peste 20 de spectacole de teatru, iar în film, Radu Iacoban a colaborat cu regizori precum Andrei Crețulescu, Cristian Mungiu, Kari Skogland.

Echipa artistică a spectacolului „Incognito” este completată de Tudor Prodan, care semnează scenografia și a realizat proiecțiile video,  Aida Šošić – muzica și Bogdan Gheorghiu – light design.

Din distribuție fac parte actorii Iulia Colan, George Albert Costea, Ramona Drăgulescu și Vlad Udrescu.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.