Indemnizaṭii de merit pe viaṭã pentru Andrei Pleşu şi Norman Manea din partea Uniunii Scriitorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/indemniza%e1%b9%adii-de-merit-pe-via%e1%b9%ada-pentru-andrei-plesu-si-norman-manea-din-partea-uniunii-scriitorilor/

Uniunea Scriitorilor a decis, în urma şedinṭei din 16 februarie, ca Andrei Pleşu şi Norman Manea sã primeascã indemnizaṭii de merit pe viaṭã  în valoare de 2.000 lei lunar.   Contactat de cãtre Medifax, Nicolae Manolescu (n.r. Preşedintele Uniunii Scriitorilor) a declarat cã:   „Valoarea indemnizaţiei de merit era undeva în jur de 1.800 de […]

Un articol de Andrada Văsii|25 februarie 2013

Uniunea Scriitorilor a decis, în urma şedinṭei din 16 februarie, ca Andrei Pleşu şi Norman Manea sã primeascã indemnizaṭii de merit pe viaṭã  în valoare de 2.000 lei lunar.

 

Contactat de cãtre Medifax, Nicolae Manolescu (n.r. Preşedintele Uniunii Scriitorilor) a declarat cã:

 

„Valoarea indemnizaţiei de merit era undeva în jur de 1.800 de lei pe lună, dar va merge spre 2.000 de lei, pentru că a crescut salariul minim”

 

Fondurile pentru aceastã indemnizaṭie pentru Andrei Pleşu şi Norman Manea vor fi distribuite de cãtre Ministerul Culturii, prin intermediul Uniunii Scriitorilor. In cadrul şedinṭei din data de 16 februarie, conform comunicatului lansat de cãtre Uniunea scriitorilor, s-au mai decis şi datele viitoarelor evenimente care stau sub marca Uniunii Scriitorilor.

 

Andrei Pleşu s-a nãscut la 23 august 1948 şi este un cunoscut eseist, istoric şi estetician al artei. Fost ministru al Culturii şi al Afacerilor Externe, Andrei Pleşu este un personaj constant al vieṭii publice culturale autohtone. Ultima sa carte, Parabolele lui Iisus, apare dupã o lungã serie de romane precum Faṭa cãtre faṭã, Despre frumuseṭea uitatã a vieṭii, Sensuri metafizice ale crucii ş.a.m.d. Andrei Pleşu este cunoscut şi peste hotare pentru volume precum Corot, Reflexion und Leidenschaft, Eliten şi Wer in der Sonne Steht, wirft Schatten.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

Vă invităm să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari, Maria a României (n. 29 octombrie 1875 - d. 18 iulie 1938), așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.

20
/11
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Pierre Larousse (1817-1875) e unul dintre rarii noștri semeni al căror nume e scris uneori cu literă mică. Într-o bibliotecă poți auzi solicitarea: ”Dă-mi, te rog, un larousse!” Și asta pentru că  instrumentul de lucru care poartă acest nume cuprinde un bagaj de cunoștințe impresionant, în măsură să informeze pe cititor în cele mai variate domenii.

19
/11
/18

În această seară, de la ora 17.00, va avea loc, online si offline, conferința  „Centenarul femeilor în arta româneasca” la care sunt invitați să prezinte studii specializate Ioana Vlasiu, Luiza Barcan, Cristian Vasile si Radu Popica. Cosmin Nasui, curatorul proiectului, va prezenta publicația cu titlul omonim, al doilea volum, parte a proiectului editorial  Lada de Gunoi a Istoriei”. În spațiul conferinței va fi prezentă o micro-expoziție cu elemente de cultură vizuală dedicate artistelor care au trăit și lucrat în România din 1918 în prezent.