Infinitezimal, o nouă revistă de cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/infinitezimal-o-noua-revista-de-cultura/

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Un articol de Adina Scorţescu|31 octombrie 2013

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Infinitezimal este o publicație de cultură și artă trimestrială, care se adresează nu doar filologilor și altor cercuri restrânse de umaniști, cât publicului intelectual din sfera științelor exacte.

Într-o formulă grafică spectaculoasă, marca Mihai Păcurar, publicația acoperă un spectru generos de subiecte și realități, care va varia la fiecare număr: instalații grafice uriașe, texte și documente inedite, rarități, traduceri în premieră, eseuri ample de analiză, interviuri, rubrică consistentă de muzică, rubrică de matematică, rubrică de arhitectură, un ghid critic de cronici de carte, teatru, artă vizuală și film.

Sebastian-Vlad Popa, directorul Infinitezimal, a spus că publicația, cu aspectul ei anacronic (format mare, pagini care foșnesc) este un „manifest al hârtiei”, iar una dintre caracteristicile ei este faptul că multe texte au o apartenență pe care și-o asumă întreaga redacție, „făcând din această publicație un corp care se acordează ca un instrument muzical”.

Infinitezimal

Infinitezimal s-a lansat în cadrul FNT, la Fundația Löwendal

Prezent la lansare, compozitorul Vasile Șirli, a fost entuziasmat de apariţia unei reviste în format tradiţional: „Suntem năpădiți de hard-disk-uri și nu știu ce vor face arheologii culturali, cum se vor descurca, peste ani, cu atâtea formate electronice. Hârtia rămâne și transmite spiritul zilei, al epocii.”

Echipa redacțională a Infinitezimal e formată din tineri jurnaliști și scriitori: Iuliana Dumitru, Diana Oprea, Vincențiu Iacob, Alexandru Uiuiu, Mihai Păcurar (art director, scenograf), Gabriel Martin (comunicare), Răzvan Adam (secretar general de redacție).

La primul număr al proiectului au contribuit Matei Vișniec, Ioana Ieronim, Dan Dediu, Valentina Sandu-Dediu, Ioan Groșan, Vlad Văidean, Radu Stănese, Roxana Utale.

 INFO

Infinitezimal costă 5 lei și se găsește în rețeaua librăriilor Humanitas din București și din țară, la librăria Bastilia, librăria Cărturești (Verona), librăria franceză Kyralina și la chioșcul Muzeului Literaturii Române. Următorul număr va apărea la sfârșitul lunii noiembrie.

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.