Îngerul din noi poate fi salvat?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ingerul-din-noi-poate-fi-salvat/

Una dintre cele mai bune comedii care se poate vedea pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti este ”20 de minute cu îngerul” de Alexandr Vampilov, poartă semnătura regizorală inconfundabilă a lui Felix Alexa şi spune o poveste despre bunătatea care, uneori, poate provoaca suspiciuni.

Un articol de Georgiana Ene|28 Martie 2018

Spectacolul își are punctul de plecare într-un clișeu simplu– o dimineață după o petrecere într-o cameră de hotel, într-un oraș de provincie din Rusia, unde doi bărbați mahmuri fac un real efort de supraviețuire, în lipsa unui… strop de alcool. Gabriel Răuță și Alexandru Conovaru redau fidel criza marcată atât de lipsa alcoolului și a banilor și caută cu disperare o soluție.

Aceștia compun tabloul camerei de hotel și a situației disperate prin gesturi simple într-o tonalitate comică, susținuți de prezența vecinilor lor: un violonist (Bogdan Colteț) și cuplul de tineri îndrăgostiți (Anghel Damian și Irina Ștefan) Li se alătura menajera (Mihaela Teleoacă) și salvatorul lor (Dan Tudor), care prin gestul lui – acela de a le oferi bani – stârnește indignare.

Povestea aparent comică despre alienarea pe care o provoacă banii făcând oamenii suspicioși față de orice acțiune dezinteresată, în profunzime real de dureroasă, pe care o prezintă Felix Alexa, este despre slăbiciunea și neîncrederea oamenilor, despre bunătate – oare mai există?, într-o perfectă armonie cu ilustrația muzicală- text și scenografie sugestivă. Situațiile comice absurde și dialogul viu provoacă râsul spontan al spectatorilor.

Felix Alexa ghidează subtil spectatorul în demonstrația mai puțin intelectuală a protagoniștilor în substratul întâmplărilor, fără forțări de sens sau simbolistica inutilă. Spectacolul dobandește astfel claritate, impune ideile prin soluții simple și are o poezie aparte generată de replicile savuroase susținute de muzica special aleasă de regizor.

Apariția tinerei femei în dezbaterea violentă a vecinilor și încercarea acesteia de a oferi o altă perspectivă situației este ca o ancoră de care bărbatul binevoitor se agață. Emoția pură și simplă pe care aceasta o transmite prin simpla apariție în transpunerea în pielea personajului cu adanci vibrații “reprezintă o parabolă despre lumea dezumanizată în care trăim, o comedie cinică despre cum ne-am sălbăticit sufletele, fără să ne dăm seama. Și tocmai acest amestec fascinant de umanitate dezlănțuită, aflată în criză, și o puritate umană ce nu poate părea astăzi normală, ci doar „îngerească”, creează imaginea reală a lumii în care trăim, plină de confuzie și contraste. Dar oare „îngerul” aflat în fiecare din noi poate fi, totuși, salvat?” (Felix Alexa).

”20 de minute cu îngerul”

de Alexandr Vampilov

Regie și light design: Felix Alexa

Scenografie: Andrada Chiriac

Distribuție: Dan Tudor, Gabriel Răuță, Alexandru Conovaru, Mihaela Teleoacă, Bogdan Cotleț, Anghel Damian, Irina Ștefan

Foto: 20 de minute cu îngerul – Mihaela Marin, Teatrul de Comedie

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

09
/12
/18

Unul din cei mai cunoscuţi regizori români de film, multi-premiatul Nae Caranfil, după trei decenii de la debutul său în cinematografie, se află, la acest final de 2018, în pragul unui îndrăzneţ demers teatral. Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, piesă în două acte de Nae Caranfil, este o poveste incredibilă, dar reală, având în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea. 

08
/12
/18

„Oxygen”, piesa controversatului Ivan Vîrîpaev, copilul teribil al noii dramaturgii ruse, considerat ca estetică între Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, se joacă în această seară (8 decembrie) și vineri, 14 decembrie, la teatrul Teatrelli, în București.  Spectacolul este programat de la ora 19.30. Textul este considerat unul dintre cele mai puternice texte contemporane, un poem teatral despre puritatea sinelui și descoperirea celuilalt.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

Page 1 of 76512345...102030...Last »