Ingrid Bergman, Michael Jackson şi Constantin Tănase – 29 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/ingrid-bergman-michael-jackson-si-constantin-tanase-29-august/

Într-o zi de 29 august se năştea Ingrid Bergman. De trei ori câştigătoare a premiului Oscar, actriţa suedeză a rămas în inimile cinefililor graţie prestaţiei memorabile din Casablanca, unde, alături de Humphrey Bogart, a format unul dintre cele mai iubite cupluri de îndrăgostiţi de pe marile ecrane. Ingrid Bergmans-a stins din viaţă la 29 august 1982, în ziua în care împlinea 67 de ani.

Un articol de Petre Ivan|29 august 2016

Ingrid Bergman s-a născut la Stockholm, în anul 1915. Crescută de tatăl său, fotograf de meserie, viitoarea actriţă se joacă de mic copil în faţa aparatui foto şi a camerei de filmat.

La cinci ani după ce rămâne orfană, Ingrid Bergman debutează cu un rol neînsemnat într-un film suedez. Avea 17 ani pe atunci. În scurt timp va fi remarcată de producătorul american David O. Selznick, care îi oferă un contract cu MGM.

În 1942 este distribuită în Casablanca, film distins cu premiul Oscar. Primeşte prima nominalizare la Oscar un an mai târziu pentru rolul din „Pentru cine bat clopotele”, iar în anul următor câştigă premiul Oscar cu rolul din Gaslight.

Ultimul film în care joacă, bolnavă fiind, esteproducţia de televiziune A Woman Called Golda. Actriţa s-a stins din viaţă la 29 august 1982, în ziua în care împlinea 67 de ani.

Tot într-o zi de 29 august:

1533: Francisco Pizarro îl execută pe Atahuallpa, al treisprezecelea și ultimul împărat al incașilor.

1831: Britanicul Michael Faraday a descoperit inducția magnetică.

1885: Germanul Gottlieb Daimler a brevetat motocicleta.

1966: Beatles efectuează ultimul lor concert în fața fanilor, la Candlestick Park în San Francisco, SUA.

2005: Apele umflate de Uraganul Katrina s-au revărsat peste digurile din preajma orașului New Orleans, inundând 80% din acest oraș și din zonele suburbane din jurul acestuia.

S-au născut:

1780: Jean Auguste Ingres, pictor francez (d. 1867)

1862: Maurice Maeterlinck, scriitor belgian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1911 (d. 1949)

1915: Ingrid Bergman, actriță americană de origine suedeză (d. 1982)

1920: Ray Bradbury, scriitor american

1943: Petre Magdin, compozitor, interpret, publicist român

1946: Ion Chelaru, actor român de teatru

1958: Michael Jackson, interpret și compozitor american de muzică pop (d. 2009)

S-au stins din viaţă:

1945: Constantin Tănase, actor român (n. 1880)

1961: George Mărgărit, poet român

1982: Ingrid Bergman, actriță suedeză (n. 1915)

2005: Radu Anton Roman, scriitor român (n. 1948)

2005: Antonie Plămădeală, înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, mitropolit al Ardealului (n. 1926)

Foto cu Ingrid Bergman, Michael Jackson şi Constantin Tănase – cinemagia

18
/03
/16

Născut într-o zi de 18 martie (1899), Ion Fintesteanua fost tenor până să ajungă actor. De mic copil viitorul artist s-a jucat de-a teatrul, în mahalaua bucureşteană Lăzureanu. Avea 17 ani când România a intrat în Primul Război Mondial. S-a refugiat la Iaşi cu un prieten, unde a intrat ca tenor în corul Societăţii Române de Operă. Tot în refugiu, Maria Ventura, Tony Bulandra şi Ion Manolescu jucau la Teatrul Naţional ieşean “Marşul nupţial”. Pentru că actorul care interpreta rolul “şefului de orchestră” se îmbolnăveşte, cineva îşi aminteşte de tânărul tenor – “e unul de la operă pe aici, care face pe artistul şi recită versuri prin spitale, cu răniţii”. Finteşteanu este luat pe sus, pudrat pe păr să pară mai bătrân şi…

17
/03
/16

Într-o zi de 17 martie (1883) se năştea Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), „cel mai paradoxal scriitor român“ cum l-a numit George Pruteanu. Urmuz  va fi  judecător în Dobrogea, iar după război se va apuca să scrie, numai pentru a-și distra frații și surorile, parodiind cu false automatisme academismul prozei curente.

10
/03
/16

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul și Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

04
/03
/16

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

01
/03
/16

Într-o zi de 1 martie se năştea Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, autor al Amintirilor din copilărie. După  ce, timp de 12 ani, a slujit ca preot la diferite biserici din Iaşi, a fost exclus definitiv din rândurile clerului, pe motiv că: ”și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia, s-a tuns ca un mirean şi multe altele”.

25
/02
/16

Într-o zi de 25 februarie a încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, dramaturg, poet şi om politic, autorul romanelor din Ciclul Comăneștenilor. Tot într-o zi de 25 februarie se năşteau Carlo Goldoni, cunoscutul dramaturg și libretist italian din Veneția şi Enrico Caruso, unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei.

24
/02
/16

într-o zi de 24 februarie (1960) începea "procesul intelectualilor mistico-legionari", acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt. Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu "Jurnalul fericirii".

18
/02
/16

Într-o zi de 18 februarie se năştea Nikos Kazantzakis, cel mai important și mai tradus scriitor grec al secolului XX. A fost nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel și a devenit cunoscut în 1964, după lansarea filmului Zorba grecul, ecranizarea romanului său din 1947, Alexis Zorbas. Tot într-o zi de 18 februarie avea loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act "Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

04
/02
/16

Într-o zi de 4 februarie se năştea actorul de comedie Norman Wisdom. Acesta  a debutat ca entertainer profesionist la vârsta de 31 de ani și a avut o ascensiune fulminantă. Și-a descoperit talentul în armata britanică, unde era toboșar în fanfara militară. Tot aici a învățat să călărească, a devenit campion la box (categoria muscă) și a învățat să cânte la trompetă și clarinet. După stagiul militar, a devenit șofer de taxi și operator de telefonie. Charlie Chaplin spunea despre Norman că este clovnul său preferat.

02
/02
/16

Într-o zi de 2 februarie (1996) s-a stins din viață actorul, regizorul, cântăreţul, coregraful, dansatorul și producător de film american Gene Kelly. Cunoscut mai cu seamă pentru rolul din Singin' in the Rain, Kelly a fost una din forţele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor ’40-‘50. În 1999, American Film Institute l-a numit pe Gene Kelly “unul dintre cei mai importanţi actori ai tuturor timpurilor”.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.