„Inimi cicatrizate“, un nou film de Radu Jude
https://www.ziarulmetropolis.ro/inimi-cicatrizate-un-nou-film-de-radu-jude/

,,Inimi cicatrizate” este o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului Max Blecher şi în special a romanului omonim.

Un articol de Andrada Văsii|3 septembrie 2013

,,Inimi cicatrizate” este o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului Max Blecher și în special a romanului omonim. 

După premiera mondială a scurtmetrajului ,,O umbră de nor”, în cadrul secțiunii Quinzaine des Realiasateurs la Cannes 2013 și recompensarea în cadrul Zilelor Filmului Românesc cu Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în cadrul Transilvania International Film Festival și recent cu trofeul ,,Heart of Sarajevo”/ ,,Inima Orașului Sarajevo” pentru Cel mai bun scurtmetraj, regizorul Radu Jude pregătește un nou proiect cinematografic intitulat ,,Inimi cicatrizate”.

Regizorul Radu Jude continuă, cu acest nou proiect, să exploreze ,,relația omului cu corpul, cu finitudinea și cu degradarea corporală”, temă abordată și în scurtmetrajul ,,O umbră de nor”.

Inimi cicatrizate-o forță descriptivă

Legat de acest nou proiect regizorul Radu Jude menționează că el crede că forța cinematografului nu stă în poveste, nici în diversele filozofii din spatele poveștilor, ci în uriașa lui capacitate descriptivă.

Sper că acest film nu va ,,spune” ceva, nu va avea un ,,sens”, nu va comunica ,,semnificații”, sper doar că el va arăta, că va oferi descrierea amănunțită a unei experiențe umane limită la care să ne raportăm cu duioșie, cu teamă și cu respect.

Radu Jude,

regizor Inimi cicatrizate

Scenariul filmului ,,Inimi cicatrizate” este finalizat, în prezent casa de producție Hi Film se ocupă de finanțarea proiectului, producători din Franța și Germania exprimându-și deja interesul față de acest film bazat pe viața și opera unuia dintre cei mai mari scriitori români, Max Blecher – numit de Eugen Ionescu ,,Kafka român” și considerat de critica literară un remarcabil reprezentant al literaturii autenticității.

Inimi cicatrizate Radu Jude

Între timp, scurtmetrajul ,,O Umbră de Nor” își continuă parcursul festivalier în această toamnă în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Milano.

Inimi cicatrizate- proiectul unui regizor cu experiență

Radu Jude, regizorul filmului ,,Inimi cicatrizate”  a mai semnat și scurtmetrajele câștigătoare a numeroase premii ,,Lampa cu căciulă” și ,,Alexandra”. Lungmetrajul de debut, ,,Cea mai fericită fată din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, ,,Toată lumea din familia noastră”,  a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, și a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012.

,,Toată lumea din familia noastră” a obținut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF și Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Foto credit: Cinemagia

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

18
/10
/23

Trofeele „Contele Dracula” vor fi înmânate anul acesta unora dintre cei mai populari cineaşti din cinematografia italiană contemporană, ambii ajunşi la respectabila vârstă de 85 de ani, Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, invitaţi de onoare ai festivalului de la Braşov, ajuns la ediţia a XI-a.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.