„Inimi Deschise”- Art terapie și dans terapie pentru elevii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/inimi-deschise-art-terapie-si-dans-terapie-pentru-elevii-cu-nevoi-educationale-speciale/

În perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, Asociaţia Entuziart îşi deschide din nou inimile copiilor din Școala Profesională Specială Sf Nicolae” din Bucureşti oferindu-le acestora 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, ateliere de fotografie si posibilitatea de a îşi expune creaţiile in cadrul unei expoziţii de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca încheierea proiectului.

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2022

Cu ajutorul proiectului 𝗜𝗻𝗶𝗺𝗶 𝗗𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲, Asociația Entuziart își propune să îmbunătățească, prin 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗲 𝗶𝗻𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝘂𝗮𝗹𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗱𝗲 𝗴𝗿𝘂𝗽, 𝗮𝗿𝘁 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗲, 𝗱𝗮𝗻𝘀 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗳𝗼𝘁𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗲, viața emoțională a 60 de copii cu dizabilități intelectuale înscriși la Școala Specială Sf. Nicolae din București, dar și a adulților care îi sprijină în școală. Timp de 7 luni, aceștia vor fi ajutați, prin intermediul sesiunilor terapeutice, 𝘀𝗮̆ 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝗲𝘇𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗯𝗶𝗻𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗲𝗺𝗼𝘁̦𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗹𝗲 𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗲 𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁 𝗹𝗮 𝗰𝗲𝗶𝗹𝗮𝗹𝘁̦𝗶, 𝗼𝗽𝘁𝗶𝗺𝗶𝘇𝗮̂𝗻𝗱, 𝗮𝘀𝘁𝗳𝗲𝗹, 𝗳𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗿𝗲𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗲𝗮𝘇𝗮̆ și diminuând stările de anxietate și depresie, care sunt, deseori, comorbidități ale diagnosticului principal în cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind ca mijloc pictura, respectiv dansul.

Acest proiect are o latură inedită prin faptul că și profesorii sunt de aceasta dată invitați la ateliere de mișcare si creație cu rolul de a se elibera de stres, a se reconecta la corp și a obține optimizare profesională prin metode creative. Proiectul implică tot ecosistemul scolii, starea de bine a copiilor depinzând in mod direct de cea a adulților care îi îngrijesc.

𝟰𝟲% 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗰𝗲𝗶 𝟳𝟱.𝟬𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶 𝗰𝘂 𝗱𝗶𝘇𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮 𝘀𝘂𝗻𝘁 î𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝘀̦𝗶 î𝗻 ș𝗰𝗼𝗹𝗶 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲. Părinții care optează pentru școli speciale sunt de multe ori aceia care 𝗻𝘂 𝗮𝘂 𝗮𝗹𝘁𝗲 𝗼𝗽𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶 (nu își permit să plătească servicii în privat sau au epuizat școlile de stat, unde fie copilul a fost victima bullying-ului, fie procesul acestuia de integrare a fost un eșec). Tot la școlile speciale ajung, de multe ori, 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝗻 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗲 𝗮 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶, fără părinți sau cu părinți care nu se pot ocupa de educația lor.

Asociația Entuziart – Art Terapie a interacționat cu o parte dintre acești copii prin intermediul activităților derulate la Școala Specială Sfântul Nicolae, 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗮𝗿𝗲 ș𝗰𝗼𝗮𝗹𝗮̆ 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮̆ 𝗱𝗶𝗻 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶 ș𝗶 𝗮 𝗱𝗼𝘂𝗮 𝗰𝗮 𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘁̦𝗮𝗿𝗮̆, in cadrul proiectului „Emotii prin Culoare”. Majoritatea elevilor școlii sunt copii cu dizabilități intelectuale, iar unii dintre ei, deși nu au dizabilități, au fost înscriși aici pentru că nu au făcut față cerințelor educaționale din școlile de masă, sau au suferit situații de bullying grave. În istoricul multora dintre ei, există 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗯𝘂𝘇, 𝗮𝘃𝗼𝗿𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝘃𝗮̂𝗿𝘀𝘁𝗲 𝗳𝗼𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗳𝗿𝗮𝗴𝗲𝗱𝗲, 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺 𝗱𝗲 𝗱𝗿𝗼𝗴𝘂𝗿𝗶 și cei mai mulți trăiesc, în prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburări de dezvoltare sau tulburări de comportament.

Proiectul va fi încheiat cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună. Echipa este deschisă spre colaborarea cu spații dornice să găzduiască această expoziție finală, o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată. 

„Am descoperit in Scoala Sf. Nicolae, in cadrul proiectelor desfășurate aici, copii cu diferite dizabilități, extrem de talentați si de expresivi artistic. In arta lor, dizabilitatea dispare si frumusețea interioară iese la suprafață. Ocazia unei expoziție ar fi pentru ei una de a creste atât interior, prin bucuria aprecierii lucrărilor lor de către ceilalți, cat si exterior, prin posibilitatea creării unui parcurs artistic ce ii poate ajuta in definirea unei identități artistice..” Oana Dorneanu- art terapeut Entuziart si pshoterapeut analist.

„Cu ocazia acestei expoziții vom celebra diversitatea si vom promova toleranța prin creșterea conștientizării publice asupra potențialului creativ al neurodiversitătii  In cadrul expozitiei vom putea observa că mulți copii cu autism sau alte tulburări au un talent artistic deosebit si vizualizarea lucrărilor realizate de ei poate duce la o destigmatizare a condiției autismului si asocierea acestei condiții cu abilitate extraordinare in domeniul artistic, acest lucru având un impact pozitiv la nivel de comunitate.” Loredana Larionescu – dans terapeut si psihoterapeut experiențial.

Pentru profesorii din Școala Specială Sfântul Nicolae, proiectul aduce Module de Formare în Art Terapie și Dans Terapie, precum și Ateliere Practice Experențiale.  Un modul de formare va aborda elemente din Art Terapie prin metode vizuale și va fi sustinut de art terapeut Anca Ghearasamescu, iar al doilea modul de formare va fi axat pe elemente ce provin din Dans Terapie și va fi susținut de Sorina Petrescu, singurul dans-terapeut din România format în metoda Ways of Seeing. Atelierele practice vor fi susținute de Psihoterapeut Experiențial și Dans Terapeut Loredana Larionescu și au ca scop eliberarea de stres, reconectarea la corp și optimizarea profesională prin metode creative.

Proiectul „Inimi Deschise’’ este derulat de „Entuziart-Art Terapie” și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Despre ONG

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin art terapie, dans terapie, psihoterapie si  activități creative și artistice, cu scopuri terapeutice.

Art Terapeuții implicați în proiect: 

Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de liberă practică și acreditare din partea Colegiului Psihologilor Români pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart;

Loredana Larionescu – Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart;

Sorina Petrescu – Coregraf și Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale și lucrul cu copiii, fondatoare a www.tmoves.com; Absolvent de Psihoterapie prin dans si Miscare la ARPDM, practicant al metodei terapeutieă Ways of Seeeing.

Anca Ghearasamescu– Art terapeut Phronetik, Asistent profesor la Formarea de Art Terapie acreditata de COPSI din cadrul Asociatiei Romana de Terapii Expresive.

Detalii despre proiect pe site-ul asociației:

https://arterapie.com/proiectul-inimi-deschise/

Precum si pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/

 

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.