Innersound New Arts Festival 2018, la finalul ediției a cincea
https://www.ziarulmetropolis.ro/innersound-new-arts-festival-2018-la-finalul-editiei-a-cincea/

Cifre de final la cea de-a cincea ediţie a festivalului InnerSound New Arts Festival, desfăşurat la sfârşitul lunii august – început de septembrie.

Un articol de Corina Dima|25 septembrie 2018

Bucureștiul se bucură de prezența a numeroase festivaluri de muzică, teatru, film, dans etc. În peisajul cultural bucureștean, și-au făcut apariția timid, de câțiva ani, festivaluri mai mici, cu personalitate care pun laolaltă mai multe arte. În această direcție de expresie artistică se înscrie și InnerSound New Arts Festival, un festival tânăr și foarte inimos, ajuns anul acesta la ediția cu numărul cinci.

InnerSound este singurul eveniment independent din România ce aduce o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, filmul și multimedia.

Pescurt, festivalul funcționează ca o platformă de promovare pentru tinerii muzicieni (fie că sunt compozitori sau instrumentiști), pentru fotografi, artiști vizuali sau multimedia și regizori.

InnerSoundeste un deschizător de drumuri în domeniul artelor contemporane, muzica contemporană cultă dând tonul reîntâlnirilor dintre arte, pe tărâmul unde experimentul și inovația sunt cuvinte la ordinea zilei.

Festivalul InnerSound în cifre, la final de ediție 2018:

65 de artiști, 25 de premiere absolute în creații muzicale, cinematografice și multimedia, 5 premiere românești.

Juriul Festivalului a premiat și tinerii cei mai ambițioși, reprezentanți ai diverselor arte, astfel:

InnerSound Trophy a ajuns la Nelio Costa (Brazilia) pentru video și Alexandru Ştefan Murariu –  muzica pentru „Space Invader”. Trofeul InnerSound este o creație a sculptorului Liviu Marcu. Premiul de popularitate „Teodora Maftei” a mers la Eduard Fulop – video și Irina Vesa – muzica pentru „Grey Area”. Irina Marinescu și Ana-Maria Irimia pentru video și Dan Popescu care a realizat muzica pentru „Paparuda” au primit mențiunea specială.

De menționat sunt și cei 65 de artiști (din Norvegia, Olanda, Danemarca, Islanda, Franța, Austria, Brazilia și din România) prezenți în cele cinci zile de festival: cvartetul de coarde Arcadia (RO), Ana Giurgiu-Bondue (RO/FR), Zona Imaginarium (RO), ansamblul cameral SonoMania, dirijoarea Simona Strungaru, Barbara Lüneburg (DE/AT), Daniel Formo (NO), Stephanie Pan / Vitaly Medvedev (NL), SiGRUN (IS), ZoliToth (RO), MitoșMicleușanu (RO), Rowan Tara de Freitas (GB/DE), IoanaDobroiu (RO) șialții. Ne-am bucurat de cinci premiere românești – Stephanie Pan și Vitaly Medvedev, (Olanda) Daniel Formo (Norvegia), Sigrun (Islanda), Barbara Lueneburg (Austria), workshopul The Hand made Image – Rowan Tara de Freitas (UK – Germania).

Spectacolele, concertele, expozițiile proiecțiile și performance interactive din cadrul festivalului au fost găzduite de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Apollo 111, Galateca și Cinema Elvira Popescu.

Andrei Ujică

„Îi felicit pe toți concurenții pentru participarea la un eveniment atât de special. Sper ca tot mai mulți tineri să fie încurajați să creeze filme scurte mute, un domeniua tât de ofertant și expresiv. InnerSound este în primul rând un festival de muzică contemporană, așa că aș vrea să felicit în mod deosebit pe compozitorii care au scris pentru încercările cinematografice selectate în festival. Nivelul compozitorilor români este excepțional și trebuie să îl facem cunoscut în lumea filmului, pentru ca regizorii să colaboreze cu ei, pentru muzica din filmele lor. De asemenea, nivelul muzicienilor din ansamblul Sonomania, este impresionant, intrepretarea lor a fost extraordinară, la fel și dirijoarea Simona Strungaru”, a declarat scriitorul și regizorul Andrei Ujică, membru al juriului competiției de film mut.

Foto: InnerSound – Vlad Cristea

01
/06
/16

În perioada 1-4 iunie 2016, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, în cadrul căreia sunt programate o serie de activități în aer liber, pentru întreaga familie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentele au loc în Parcul Herăstrău, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, fiecare zi din festival fiind completată cu un nou eveniment.

31
/05
/16

După un frumos recital cu sonatele lui Beethoven susţinut la finalul lunii mai, tânărul muzician MATEI VARGA, considerat a fi unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, cu o frumoasă carieră internațională, vă invită din nou la Sala Radio, vineri, 3 iunie (19.00) la un concert 100% Brahms, pe care îl va prezenta alături de Orchestra Naţională Radio.

31
/05
/16

În perioada 1-4 iunie 2016, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, în cadrul căreia sunt programate o serie de activități în aer liber, pentru întreaga familie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

26
/05
/16

“Ca să fiu sincer, sunt foarte emoționat că voi cânta în București, consider că scoala românească de vioară este una dintre cele mai importante și știu că publicul are standarde înalte. Vreau să fac deci un concert foarte bun și sunt fericit că am această ocazie,” spune Ara Malikian. Peste doar câteva ore vom avea bucuria să-l vedem la Sala Radio pe  celebrul violonist spaniol de origine libaneză.

25
/05
/16

Apreciat peste hotare ca unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, considerat de presa internaţională ca un continuator al tradiţiei stabilite de artişti de renume ca Dinu Lipatti sau Radu Lupu, MATEI VARGA este invitat marți, 31 mai (19.00) la Sala Radio, unde va prezenta o SEARĂ BEETHOVEN!

25
/05
/16

Astăzi, 25 mai, este ziua națională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

24
/05
/16

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că o va numi pe Beatrice Rancea în funcţia de manager interimar la Opera Naţională Bucureşti şi că va demara procedurile de separare ale ONB de Teatrul Naţional de Operetă şi Muzical „Ion Dacian”.

23
/05
/16

În această seară, cea dintâi montare a „Oedip”-ului enescian prezentată în Marea Britanie va avea premiera la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai celebre scene muzicale ale lumii. Melomanii britanici, dar nu numai, vor avea astfel ocazia să descopere una dintre capodoperele incontestabile ale muzicii moderne într-un spectacol ce beneficiază de evoluția unor staruri internaționale de primă mărime.

20
/05
/16

Vineri, 20 mai 2016, în toate ţările Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor întâlni pentru a cânta imnul Uniunii Europene ca simbol al susţinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene şi pentru viitorul viitorul culturii europene. În România, evenimentul va avea loc în fața Ateneului Român, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeșelea va asigura pregătirea şi conducerea orchestrei pentru acest eveniment.

19
/05
/16

EUROPAfest, singurul festival din Europa ce reunește patru genuri muzicale - jazz, blues, pop și clasic, se apropie de finalul ediției cu numărul 23. Un eveniment mult așteptat, Gala EUROPAfest, va avea loc sâmbătă, 21 mai, la Teatrul Odeon, începând cu orele 19:00.

18
/05
/16

Trei dintre formațiile muzicale Radio România – Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio participă şi în acest an la „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (SIMN) – ediţia 26 – derulată sub titlul “Limits… and Beyond!” (Limite… și dincolo de ele!).

17
/05
/16

O suită de evenimente de promovare a creației și personalității lui George Enescu, precum și a Concursului „George Enescu”, organizat în toamna acestui an, la București, vor avea loc la Institutul Cultural Român de la Varșovia pe data de 17 mai.

16
/05
/16

Dirijorul Vladimir Jurowski, noul director al Festivalului Internațional George Enescu, va avea, la inițiativa Institutului Cultural Român de la Viena, un dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacţiei muzicale a postului vienez radio klassik Stephansdom, pe 22 mai, începând cu ora 17.00, la Musikverein din Viena, în sala Horst Haschek Auditorium / Steinerner Saal.