Înscriere la selecția pentru noua ediție a Festivalului Dramaturgiei Românești din cadrul FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/inscriere-la-selectia-pentru-noua-editie-a-festivalului-dramaturgiei-romanesti-din-cadrul-fest-fdr/

Teatrul Naţional din Timişoara lansează sesiunea de înscriere la selecţie pentru noua ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti din cadrul Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti, preconizată pentru perioada 28.08 – 5.09.2021.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2021

Pentru că, în acest timp al nesiguranței și al spaimei, Teatrul Național și-a asumat misiunea să ofere un spațiu de confort psihologic deopotrivă pentru creatorii de teatru și pentru spectatori, tema ediției 2021 a FEST-FDR este Polarizare.

FEST – FDR 2021 reprezintă un apel la rezistență în fața unui discurs politic și social din ce în ce mai divizat, rezistență în fața tuturor acelor curente de opinie care îi despart pe oameni în categorii antagonice, din ce în ce mai incompatibile unele cu celelalte și îi pun în stare de conflict: tineri contra bătrâni, vaccinați contra ne-vaccinați, bugetari contra independenți, partizani ai unui partid contra partizani ai altui partid sau ai niciunui partid, instituții publice contra organizații private și așa mai departe.

Din motive de siguranță și de protecție împotriva SARS-CoV-2, spectacolele selecționate în FEST – FDR 2021 vor fi prezentate pe Scena A ut DOR, scena în aer liber construită de Teatrul Național în Parcul Civic, lângă Sala 2. Prin urmare, alături de criteriile estetice și tematice, selecția va lua în considerare atât capacitatea spectacolelor de a se adapta pentru reprezentarea în aer liber, cât și adecvarea acestora la măsurile de protecție  împotriva SARS-CoV-2, conform legislației în vigoare .

Selecția pentru modulul FDR al FEST – FDR 2021 se adresează spectacolelor pe texte românești (inclusiv scenarii pentru teatru). Dedicat evoluției spectacolului de teatru românesc prin tradiția sa de peste patru decenii, FEST – FDRcontinuă să fie și în acest an o formulă de a construi prin teatru un spațiu al solidarității în fața unei realități din ce în ce mai constrângătoare și mai lipsite de repere.

Teatrele și companiile independente de teatru pot trimite înregistrările spectacolelor (link) la adresa e e-mail a selecționerului FDR, teatrologul Oana Borș: [email protected].

Selecția FDR vizează spectacole produse în intervalul 15 mai 2020 – 15 mai 2021.

Data-limită pentru trimiterea propunerilor este luni, 31 mai 2021.

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Cea mai nouă producție a companiei independente de teatru și film Create.Act.Enjoy, din Cluj-Napoca, este un spectacol de teatru-dans, creat pentru spații alternative. ,,Lost in Transition” pornește de la ideea că societatea de astăzi se află într-un moment de răscruce: între comoditate și acțiune, între stagnare și reacție, între rutină și inovație.

11
/11
/13

Marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

11
/11
/13

CRONICĂ DE CONCERT „Un artist îşi asumă riscuri”, aşa s-ar putea sintetiza ceea ce pianista Valentina Lisitsa a împărtăşit cu jurnaliştii şi publicul bucureştean pe parcursul zilei de 5 noiembrie 2013, la Ateneul Român.

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.