Înscrierile pentru Bursa „Alex. Leo Șerban” se prelungesc până pe 27 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/inscrierile-pentru-bursa-alex-leo-serban-se-prelungesc-pana-pe-27-martie/

Termenul limită de înscriere pentru Bursa „Alex. Leo Șerban”, acordată de platforma Conceptual Lab la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a fost prelungit până pe 27 martie 2020.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2020

Valoarea bursei destinate cineaștilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, jurnaliștilor și criticilor de film este de 2.500 de euro.

Ei trebuie să trimită CV-urile, scrisorile de motivație și descrierile unor proiecte aflate în lucru pe https://tiff.ro/inscrieri-bursa-alexleo-serban

Condiția principală pentru înscrierea la cea de-a șasea ediție a Bursei este să aibă vârsta maximă de 35 de ani. Pot fi depuse proiecte de lungmetraj – ficțiune sau documentar – aflate în dezvoltare sau în preproducție și proiecte editoriale axate pe cinema (carte, revistă, website, emisiune, vlog, blog ș.a.).

„Mă alătur din nou cu bucurie Festivalului Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România. Sunt încântat să continuăm acest parteneriat cu TIFF și să descoperim noi proiecte care au nevoie de susținerea noastră. Un alt motiv de bucurie îl reprezintă faptul că, anul acesta, platforma pe care am creat-o pentru a sprijini inițiativele artistice din România împlinește jumătate de deceniu. 2020 reprezintă cel de-al treilea an în care Conceptual Lab susține acordarea Bursei «Alex Leo Șerban», iar într-o perioadă în care sectorul cultural este supus unor intense presiuni este nevoie ca el să fie sprijinit și mai mult”, a spus Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

Pe lângă Bursă, o mențiune specială în valoare de 1.000 de euro – oferită de Conceptual Lab și TIFF – va recompensa performanța unui actor român cu vârsta de până la 35 de ani, care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj lansat în 2019. Anul trecut a fost premiat Alex Bogdan, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude). Acesta va fi al patrulea an consecutiv când Conceptual Lab va oferi premiul pentru interpretare.

Bursa „Alex. Leo Șerban” a fost inițiată în 2012 de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Romanian Film Initiative. Anul trecut, a fost acordată Linei Vdovîi, pentru proiectul documentar „Il Bel Canto”. Mențiunea specială pentru un proiect editorial i-a fost oferită lui Iosif Prodan, pentru dokumentar.ro.

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania este programată să aibă loc între 29 mai și 7 iunie 2020, la Cluj-Napoca.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.