Însemnările unui nebun* (capitolul 1). MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/insemnarile-unui-nebun-1-mondialul-metropolis/

* Se spune (ceea ce este improbabil) că însemnările de faţă ar fi fost scrise de însuşi N.V. Gogol, la Moscova, pe patul de moarte, pe la o mie opt sute cinzeci şi ceva.

Un articol de Pantacruel|17 iunie 2018

Trecute apoi ilegal în administrarea guberniei Sankt Petersburg (prin HG!), după ce au scăpat de un incendiu devastator, au zăcut mai bine de un secol într-o arhivă scorojită până în primăvara acestui an, când au fost scoase la lumină de un distins domn Valer, aflat întâmplător pe acele meleaguri, la Forumul Juridic Internaţional.

Fapt este că la finalul lunii mai, cu doar două săptămâni înaintea Cupei Mondiale din Rusia, manuscrisul a ajuns în Elveția, în cantonul Geneva, în mâinile dibace ale unui anume domn Liviu, care l-a citit cu toată seriozitatea, până l-a înțeles pe deplin. În ultima sa zi de ședere în țara ceasurilor scumpe și a ciocolatei fine, pe o alee înmiresmată a Cimitirului Plainpalaise, numit și “Cimetière des Rois”, în fața mormântului lui Borges (unul dintre autorii săi preferați alături de Coelho și Nicolae Filimon), domnu’ Liviu, om de vază într-o influentă organizație județeană, a lăsat urmașilor săi o tălmăcire cu dedicație – unii spun chiar o “reinterpretare” din scoarță în scoarță – a manuscrisului original.

Bustul lui Nikolai Gogol de la Sankt Petersburg

Martor tăcut la eveniment, în acea lungă noapte geneveză fără somn, Gabriel, un ins iscusit cu nume și alură de arhanghel, a citit, recitit și răscitit varianta finală a însemnărilor până a memorat-o integral. Întâmplarea face ca, la scurt timp după aceea, domnu’ Gabriel, propus ulterior spre promovare de către un fost profesor de fizică (pe baza principiului acțiunii și reacțiunii), “scapă” în social media – printr-o imensă eroare de comunicare – câteva fragmente incitante din tălmăcirea despre care se face vorbire mai sus, prilej (nesperat) pentru câțiva cetățeni onorabili ai țării noastre, printre care m-am numărat și eu, să le citească și să le întrevadă deosebita sensibilitate artistică.
* * * * *

Însemnările unui nebun. CAPITOLUL 1 (Din care cititorului nu-i va fi greu să ghicească curioasele rezultate ale celei de-a treia zile a Mondialului moscovit)

17 iunie. Ieri am stat în casă întreaga zi cu ochii lipiți de televizor. N-am avut încotro, s-au disputat nu mai puțin de patru meciuri la Cupa Mondială, cu așa ceva nu se glumește! Închis la domiciliu, în weekend… “Un abuz fără margini, un fel de regim de detenție”, ar perora pe la televiziuni cei lipsiți de umor. “O adevărată binecuvântare”, ar admite, în schimb, microbiștii cu vechime la pilonul II de pensii.

Arbitrul Andres Cunha (drepta), cercetând dacă, într-adevăr, a fost sau n-a fost…

S-a jucat mai întâi Franța – Australia, prima partidă în care s-a folosit VAR-ul (Video Assistant Referee) la Cupa Mondială. Cum ar spune gazetarii de pripas: “Cocoșii” au câștigat meciul contra “cangurilor” cu ajutorul arbitrajului video. Am râs pe săturate de arbitrul uruguayan Andres Cunha, care a studiat reluările în fața tonomatului FIFA, până a priceput că e penalty. Omul căuta adevărul absolut, e bine pentru cariera lui, mai ales că are și nume de artist. La fel de ezitant a fost și câteva minute mai târziu, când a acordat lovitură de pedeapsă pentru jucătorii de la antipozi, după ce s-a consultat un pic cu asistenţii din centrul video. Inutil de spus că și golul al treilea, și ultimul din fericire, a fost anunțat tot electronic, de această dată prin procedeul Goal Line Technology. Ce a ajuns și fotbalul ăsta…

Grup restrâns de suporteri islandezi

 

Câteva ore mai târziu, a fost rândul arbitrului din Gambia, Bakary Gassamba, să apeleze la tehnologia video pentru a acorda un penalty în meciul Peru – Danemarca. Sud-americanii au ratat lovitura de pedeapsă prin Cueva și au pierdut meciul la limită. La ora aia îmi preparam o delicioasă “plăcintă cu aluat fraged și brânză dulce-sărată”, om sunt și eu…

Cert este că ai nevoie de nervi de oțel, răbdare și tutun că să #rezisti o lună de zile presiunii constante exercitate de un mondial de fotbal. Mă uitam, de pildă, la bietul Maradona, ascuns în spatele unei perechi de ochelari roșii, sfidându-i pe organizatorii competiţiei, la partida Argentina – Islanda. Nu prea i-a fost de ajutor trabucul pufăit în loja arenei din Moscova, cum nu i-au adus noroc nici cele două ceasuri pe care le etalează cu emfază, în public, de ani buni. Îndrăznesc să cred că un pumn de calmante ar fi ajutat mai mult! Recunosc că m-au distrat copios imaginile cu Diego, în ciuda tristeții pricinuite de ratarea monumentală a lui Messi din fața punctului cu var. Argentina rămâne totuși Argentina. Messi, Aguero, Di Maria, Higuain, Dybala și restul “pumelor” așteaptă acum șocul cu Croația, care a învins Nigeria aseară, în aceeași grupă.

Lionel Messi, nevoit să aștepte “verdictului” de pe 21 iunie: Argentina – Croația

Sentința se va da pe 21 iunie, a naibii coincidență!, la Novgorod. Și chiar în cazul unui eșec, jucătorii din Țara Tangoului vor mai avea o cale de atac, în ultimul meci al grupei, contra Nigeriei, când va conta foarte mult și jocul rezultatelor… Ah, ce canalii islandezii ăștia!… Și ce suporteri jalnici au! Auzi, exemplu de devotament și iubire… Trei mii de soroșiști de la Polul Nord, îmi vine să râd!… Păi se compară ăștia cu zecile de mii de simpatizanți argentineini, veniți din toate județele lumii, în cămăși “blanco-celeste”, care au ocupat, ieri, centrul Moscovei pentru a-și arăta susținerea necondiționată față de echipa lui Lionel… Nu mai zic că toată populația lor încape pe stadionul ăla cu nume de bombonică al celor de la Boca Juniors… La Bombonera, așa!… Gata, ajunge, nu mai spun nimic, nu am chef să urrmăresc restul mondialului în detenție, la domiciliu.

Foto: Însemnările unui nebun* (1). MONDIALUL Metropolis – fifa.com

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

29
/06
/14

„2 noiembrie Am fost invitat în mod cordial să fac parte din realismul visceral. Bineînţeles, am acceptat imediat. Nu a fost nici o ceremonie de iniţiere. Mai bine.” Aşa începe Detectivii sălbatici, romanul unui scriitor chilian poate nu la fel de celebru ca unii dintre componenţii „naţionalei” de fotbal ai ţării sale, mai noi sau mai vechi, vezi Zamorano şi Salas, dar cu siguranţă mult mai spectaculos şi inovativ: Roberto Bolaño.

Pagina 4 din 512345