Însemnările unui nebun* (capitolul 3). Din care se poate afla cu cine/ce mai rămânem după…
https://www.ziarulmetropolis.ro/insemnarile-unui-nebun-capitolul-3-din-care-se-poate-afla-cu-cine-ce-mai-ramanem-dupa/

25 iunie. Astăzi au început „decisivele” din grupe. Prilej să mă conversez cu amicul Cristian Popescu  (poetul nouăzecist, nu jurnalistul douămiizecist), în trecere prin urbea noastră, despre cine-şi face bagajul zilele astea, cine pică, cine-i suspendat pentru „optimi” sau cine merge mai departe:

Un articol de Pantacruel|25 iunie 2018

– Hai, bătrâne, vino să te pup un pic (pe chakră)! Eu ți-a am adus chefal viu, de la Marea Neagră, iar tu tot cu mujicii tăi în costume. Schimbă și matale pe TVR, la mujicii-n chiloți, măcar ăia croiesc  goluri pentru tot norodul, nu legi pentru ei. Și scoate o căpățână de usturoi să-i tragem un mujdei pe cinste! Lasă aici, la Uruguay – Rusia, până încingem grătarul. Cum n-avem grătar? I l-ai împrumutat lui nenea  Iancu?  Uită-l atunci! Lasă că merge și la tigaie… Tăvălit bine prin mălai, cu o mămăliguță alături și stropit cum se cuvine cu o sfântă votculiță… Mânânci de vorbești singur, o să vezi!

Na, că ne-am luat cu vorba și sud-americanii au deja două-n față. Asta Ordonanță de Urgență, frățicule, nu ce fac moșmondiții din coaliție. Vai de capul lor! Cartonaș roșu din minutul 35 și proteste masive la Chișinău le mai lipseau! E terminat meciul! Oricum, mai departe, în optimi, tot împreună merg, faraonii și saudiții mai au de așteptat patru ani. Mă bucur că măcar i-au mai tăiat un pic din elan tovarășului. Ce știi tu, frate Nikolai Vasilievici, ce-i  în sufletul unui bărbat de stat adevărat? Câți are el de împăcat, câte explicații de dat,  câte promisiuni de făcut, câte și mai câte de împărțit… Ascultă la mine: până la urmă tot o mână de femeie aduce bunăstarea în țara noastră. Hai, mai toarnă un păhărel!

Cristian Popescu

Ce știi tu, bătrâne, cum e cu poeții-mirobiști pe lumea asta? Cum nu mai au ei somn vara, întrebându-se așa, fără noimă,o dată la patru ani,  care o fi favorita?  Ce națiune va veni la aeroport să vadă trofeul ? Să-l plimbe cu autocarul pe bulevard, ca pe moaște, să chiuie lumea, să dea în el cu fumuri, cu confetti, cu păreri și meme-uri apocaliptice!… Ce vrei, frățicule, nație de poeți! Mă-nțelegi, conașule, Cupa Mondială e fel de poem de Mihai Eminescu cu 98 de strofe , ascultă la mine!

Ia spune, mă!… Te gândeai cumva la Argentina, ai?… Leo Messi, Kun Aguero, Gonzalo Higuain?!… Spune, s-auzim și noi: pe cine bat, mă, ăștia la Mondialul rusesc?!… Ă?… Hai, recunoaște, speri că le-o trag nigerienilor și apoi renasc din propria cenușă, ai?… Zi, mă, grijania mă-tii!…  Poet-mirobist, ai?!… Național!… Hai, mă, mărturisește!… Te gândești încă la Germania, ai?!… Panzerele! Deutschland, Deutschland über alles!… Cu neamțu, mă, te-ai gândit tu să simpatizezi?… Zi, mă, lumina și închinarea mă-tii!… Știai că Toni Kroos are șase case, mă?!… Aaa… n-are nicio legătură cu… Hai, mă, spune, nu te sfii!… Spania, așa-i?… Bate în seara asta Marocul și evită Uruguay-ul lui Cavani și Suarez, ai?!…  Sau te gândeai la Belgia? Mama ta de derbedeu!!! Nu, nu poți fi atât de naiv să crezi că  Belgia… Sau, mai rău, Anglia!… Ha, ha, ha, perfidul Albion!… Stai… Stai… Tu ești cu Brazilia, tu-ți ceapa mă-ti!, te trădează mustăcioara discretă  “Quattro Giorni”… Cu Neymar, ay?!… Ordem e progresso… Ay, ay, ay!… Las’ că-ți arătăm noi favorita publicului!!!

*************************************************

Statuia lui Gogol din St. Petresburg

* Se spune (ceea ce este improbabil) că însemnările de față ar fi fost scrise de însuși N.V. Gogol, la Moscova, pe patul de moarte, pe la o mie opt sute cinzeci și ceva. Trecute apoi ilegal în administrarea guberniei Sankt Petersburg (prin HG!), după ce au scăpat de un incendiu devastator, au zăcut mai bine de un secol într-o arhivă scorojită până în primăvara acestui an, când au fost scoase la lumină de un distins domn Valer, aflat întâmplător pe acele meleaguri, la Forumul Juridic Internaţional.

Fapt este că la finalul lunii mai, cu doar două săptămâni înaintea Cupei Mondiale din Rusia, manuscrisul a ajuns în Elveția, în cantonul Geneva, în mâinile dibace ale unui anume domn Liviu, care l-a citit cu toată seriozitatea, până l-a înțeles pe deplin. În ultima sa zi de ședere în țara ceasurilor scumpe și a ciocolatei fine, pe o alee înmiresmată a Cimitirului Plainpalaise, numit și “Cimetière des Rois”, în fața mormântului lui Borges (unul dintre autorii săi preferați alături de Coelho și Nicolae Filimon), domnu’ Liviu, om de vază într-o influentă organizație județeană, a lăsat urmașilor săi o tălmăcire cu dedicație – unii spun chiar o “reinterpretare” din scoarță în scoarță – a manuscrisului original.

Martor tăcut la eveniment, în acea lungă noapte geneveză fără somn, Gabriel, un ins iscusit cu nume și alură de arhanghel, a citit, recitit și răscitit varianta finală a însemnărilor până a memorat-o integral. Întâmplarea face ca, la scurt timp după aceea, domnu’ Gabriel, propus ulterior spre promovare de către un fost profesor de fizică (pe baza principiului acțiunii și reacțiunii), “scapă” în social media – printr-o imensă eroare de comunicare – câteva fragmente incitante din tălmăcirea despre care se face vorbire mai sus, prilej (nesperat) pentru câțiva cetățeni onorabili ai țării noastre, printre care m-am numărat și eu, să le citească și să le întrevadă deosebita sensibilitate artistică.

Foto: MONDIALUL Metropolis – facebook

 

30
/06
/18

Ceea ce veți vedea în imaginile următoare sunt doar niște suporteri înfocați ai naționalei lui Messi. Problema nu este că ei sunt din Bangladesh (neam de indieni - pentru cei care au chiulit la orele de geografie), ci că în "Statul Bengal" va fi jale în această seară dacă Argentina pierde calificarea în fața Franței.

29
/06
/18

Într-o bună dimineaţă, la o zi după ce împlinise melancolica vîrstă de 51 de ani (iar Brazilia lui Kaka, Luis Fabiaono şi Maicon se distrase cu Chile în optimile de finală), Alex. Leo Şerban se trezi, la Lisabona, în camera Marilyn, metamorfozat într-un menuet nemaiîntîlnit. Cei din conducerea hotelului Florida s-au jurat că n-a fost mîna lor, iar domnul Leo a fost nevoit să accepte că nu era vorba de vreun vis sprinţar de-ale lui Kafka, ci de o monumentală farsă a destinului implacabil.

29
/06
/18

Grosul meciurilor a trecut, cârcotaştii cu accente pesimiste au scăpat de o grija, nu trebuie să mai înghită Panama, Tunisia, Arabia Saudită, Egipt, Islanda, Maroc, Costa Rica şi alte naţionale care provoacă indigestie stomacurilor sensibile. Desigur, au scăpat şi de Germania, cârnaţii umpluţi cu icre negre ai oricărui mondial, dar şi de Serbia, Polonia, Nigeria, Senegal - echipe cu oarecare greutate pentru o anumită fază a competiţiei.

28
/06
/18

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâțele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

28
/06
/18

Cătălin Tolontan își încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toți. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am așteptat cu emoție, așadar, primele pagini ale ziarelor germane (și nu numai) de dimineață

22
/06
/18

Argentina n-are echipă şi mi-e teamă că nu va ieşi din grupe, iar Messi e lipsit de noroc. Coechipierii săi nu sunt în stare să introducă mingea într-o poartă goală, dar pe a lor o nimeresc cu ochii închişi.

19
/06
/18

19 iunie. Ieri după-amiază m-am aruncat pe divan cu o cafeluță de gât sperând să huzuresc la meciurile zilei. La ora aceea, sub deviza “Să punem capăt abuzurilor de la turneul final!”, Plenul Dumei de Stat (în cârdășie cu membrii Consiliului FIFA) dezbătea de zor modificările la Codul Mondial de procedură penală.