Insemnarile unui nebun – spectacolul care deschide stagiunea ArCuB
https://www.ziarulmetropolis.ro/insemnarile-unui-nebun-spectacolul-care-deschide-stagiunea-arcub/

Spectacolul Însemnările unui nebun va deschide noua stagiune ArCuB.

Un articol de Andrada Văsii|17 septembrie 2013

Spectacolul Insemnarile unui nebun va deschide noua stagiune ArCuB. Piesa lui Nikolai Vasilievici Gogol, în regia lui Felix Alexa, cu actorul Marius Manole alături de violonistul şi compozitorul Alexander Balanescu va avea două reprezentaţii succesive, în zilele de 29 şi 30 septembrie, de la ora 20.00.

Lansat în februarie 2013, spectacolul Insemnarile unui nebun a devenit în scurt timp cunoscut în întreaga ţară, jucându-se mai multe luni la rând cu casa închisă, la Sala ArCuB.

Invitată la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din iunie, unde a fost aplaudată îndelung, apreciata creaţie teatrală este inclusă în programul celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura în perioada 25 octombrie – 3 noiembrie – în cadrul secţiunii Actorul, în prim-plan.

Insemnarile unui nebun – talentul lui Marius Manole străluceşte

Spectacolul Insemnarile unui nebun vă propune să fiţi martorii unei confesiuni rare: poveştile pline de candoare ale unui nebun, care-şi exprimă dragostea şi frustrările cu umor şi o înţelepciune pe care doar suferinţa o poate descoperi într-un suflet chinuit. Treptat, în mintea personajului principal, capătă contur o lume în care totul este posibil.

Privitorii asistă astfel la spectacolul fuzionării a două lumi, cea reală şi cea imaginară, fiind martori ai întregului proces de instalare a nebuniei.

Insemnarile unui nebun

Spectacolul Insemnarile unui nebun va avea două reprezentaţii succesive

Trăirile dramatice ale funcţionarului confuz, care se îmbină armonios cu situaţiile comice, născute din diferenţele majore dintre realitate şi perceperea ei, fac din Însemnările unui nebun un spectacol unic, în timpul căruia publicul trăieşte alături de personaj, trecând printr-o varietate de stări: de la empatie şi compasiune, până la amuzament sau revoltă.

Pentru Curentul.ro, Ludmila Patlanoglu nota: „Regizorul Felix Alexa aduce la rampă o celebră nuvelă de Gogol, în care regăsim tenebrele vremurilor noastre, dezechilibrul şi maladiile acumulate la acest început de mileniu. […]. Participăm la un vis ludic, tragi-comic, atemporal, dar atât de actual, vorbind despre coşmarurile noastre de zi cu zi. Un spectacol visceral despre condiţia umană căreia i s-a furat misterul într-un timp desacralizat.”

Foto credit: Marius Manole în Insemnarile unui nebun – ArCuB

09
/10
/13

CRONICĂ DE TEATRU Despre ce ne vorbeşte Omul care a vazut moartea? Pentru a ne răspunde acestei întrebări, Teatrul Naţional din Bucureşti ne invită să pătrundem în miezul unui spectacol tragi-comic, care se joacă pe scena iluziilor existenţiale – un tărâm dominat de dorinţa de putere şi înavuţire.

09
/10
/13

Premiera spectacolului „Omul cu chitara“ de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu şi cu Marius Bodochi în rolul principal, va deschide a doua ediție a Festivalului de Teatru şi Arte Performative Teatru pe Drumul Sarii de la Turda. Evenimentul va avea loc între 16-18 octombrie.

08
/10
/13

Heiner Müller şi-a definit dramaturgia ca o muncă a memoriei şi a reconcilierii cu morţii, o invocare a acestora, o înregistrare împotriva uitării, mai ales prin spectacolul Hamletmachine, care va avea premiera la Teatrul Naţional din Iaşi, pe 10 octombrie.