Inside Llewyn Davis, premieră în decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/inside-llewyn-davis-premiera-in-decembrie/

Inside Llewyn Davis, cel mai recent film al fraţilor Coen, se lansează atât în România, cât şi în SUA pe 6 decembrie.

Un articol de Corina Vladov|11 noiembrie 2013

Inside Llewyn Davis, cel mai recent film al fraţilor Coen, se lansează atât în România, cât şi în SUA, pe 6 decembrie. Producția îi are în distribuţie pe Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake și Garrett Hedlund, într-o poveste comică şi întunecată.

„Dacă nu-i nou şi nu îmbătrâneşte niciodată” le spune cântăreţul spectatorilor, „atunci este o melodie folk”. Llewyn Davis (Oscar Isaac) tocmai şi-a încheiat spectacolul cu un cover binecunoscut „Hang me, Oh Hang me” de Dave Van Ronk, într-un pub din New York-ul anilor `60.

Povestea lui Llewyn Davis este una emoţionantă, prinsă între realitate şi ficţiune, trăită printre şi cu acorduri de chitară. Singur – ca un lup de stepă – cu bani puţini, fără un domiciliu stabil, el hoinăreşte străzile reci ale Manhattan-ului şi doarme pe canapelele unui număr de prieteni ce tot descreşte.

Se pare că talentul lui Llewyn nu este suficient în industria folk-ului. Llewn are nevoie şi de noroc. Susţine concerte puţine, remuneraţia este pe măsură, iar faţă de ceilalţi interpreţi este ursuz. Doi dintre ei sunt Jim şi Jean ( dulce ca o savarină pe scenă, dar acră ca o lămâie în timpul liber) , interpretaţi de Justin Timberlake şi de Carey Mulligan.

Ei formează un cuplu în aparenţă perfect, dar ea îi ascunde faptul că este însărcinată cu Llewyn, amicul soţului ei. Un triunghi amoros cu năbădăi şi complicat! Llewyn este precum motanul care îl însoţeşte din când în când: nu are nicio destinaţie, nu are niciun stăpân.

Inside Llewyn Davis 1

Inside Llewyn Davis, o incursiune în lumea muzicii folk din New-York-ul anilor ’60

Fraţii Coen au reuşit să regizeze o capodoperă prin simplul fapt că nu au căutat actori care să imite: „nu am dorit să angajăm un actor care doar să mimeze. Fiindcă este vorba despre viaţa unui cântăreţ, ne-am dat seama că trebuie să fie ceva real”. Majoritatea melodiilor din film sunt interpretate live de actori şi scenariul este inspirat de biografia muzicianului Dave Van Ronk, ale cărui memorii au fost publicate postum.

Inside Llewyn Davis a fost distins cu Marele Premiu la Cannes în 2013 şi, datorită reacţiilor pozitive ale criticilor internaţionali, filmul a înfipt steagul în cursa competiţiei pentru Oscarul din 2014.

Fraţii Coen, cu stilul şi talentul lor inconfundabil, au o întregă colecţie de premii şi sunt regizorii unor filme cunoscute precum: Adevăratul curaj/True Grit, Citeşte şi arde/ Burn after reading, Cum scăpăm de Coana Mare/The Ladykillers, Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men.

Foto din Inside Llewyn Davis – capturi film

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.

08
/06
/20

Cea de-a 24-a ediție a FFE se mută din sălile de cinema în spațiul online și oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie pe două platforme: în perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.

06
/06
/20

După această perioadă în care toată activitatea artistică a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova s-a desfășurat în locul de joacă online #teatruncasACASAteatru, a venit și momentul în care actorii și echipa Naționalului își reiau activitatea și pun primii pași pe scenă, respectând toate măsurile de siguranță impuse de actualele condiții de funcționare a instituțiilor de spectacol.

01
/06
/20

RECOMANDĂRI De la documentarele lui Serghei Lozniţa şi comediile de început ale lui Nanni Moretti şi până la dramele lui Krzysztof Zanussi, excentricităţile lui Serghei Paradjanov şi o amplă retrospectivă a cinema-ului indian, arhiva MUBI, pusă la dispoziţia abonaţilor, oferă numeroase tentaţii cinefile.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.