Instalația de artă și inteligență artificială „Fii un tablou viu” poate fi vizitată gratuit la Muzeul Copiilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/instalatia-de-arta-si-inteligenta-artificiala-fii-un-tablou-viu-dezvoltata-de-one-night-gallery-poate-fi-vizitata-gratuit-la-muzeul-copiilor/

One Night Gallery, prima galerie de new media art din România, aduce la noul Muzeu al Copiilor instalaţia interactivă de artă şi inteligenţă artificială „Fii un tablou viu”, în cadrul unui proiect realizat de Centrul Cultural Expo Arte.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2020

Instalația, ce va permite publicului să se transpună în lucrările a trei ilustratori români, va putea fi vizitată gratuit, până la finalul anului 2020, de marți și până duminică, între orele 10:00 – 18:00, la Muzeul situat în București, pe Bulevardul Decebal nr. 11.

Prin intermediul tehnologiei, vizitatorii pot face parte din operele artiștilor

Instalația, folosindu-se de o soluție dezvoltată in-house de One Night Gallery, care are la bază tehnica de deep learning și rețele neuronale, propune publicului un transfer de stil artistic live. Utilizând în timp real inteligența artificială (IA), sistemul analizează mai multe lucrări ale ilustratorilor Ana Bănică, Alina Marinescu și Sebastian Pren apoi distinge și memorează trăsături ce țin de stilul artistic al lucrării, cum ar fi culorile și formele, dar și tușe și accente mai puțin evidente.

Ulterior, folosește aceste elemente prelucrate anterior de IA pentru a genera noi imagini și filmări, iar vizitatorii sunt transpuși stilistic în una dintre lucrările ilustratorilor, în timp ce își fac fotografii și se filmează în fața instalației interactive.

Această instalație a fost expusă și în cadrul RADAR Kids, traseu educativ de instalații care îmbină arta și tehnologia dedicat copiilor, parte din prima ediție a festivalului de new media art RADAR.

Orar de vizitare

Muzeul Copiilor este situat în Bulevardul Decebal nr. 11, Bloc S14, parter și mezanin, sector 3, București și poate fi vizitat de marți până duminică în intervalul 10.00-18.00, iar locurile pot fi rezervate online pe site-ul Proedus. Până la finalul anului 2020, intrarea va fi gratuită, cu respectarea programărilor și rezervărilor.

Pentru siguranța vizitatorilor și angajaților Muzeului Copiilor, se vor realiza igienizări și dezinfectări periodice, se vor asigura atât angajaților cât și vizitatorilor substanțe dezinfectante, măști și mănuși.

De asemenea, spațiul muzeal este dotat cu peste 40 de lămpi de sterilizare, purificare și ozonificare a aerului, care funcționează periodic și care sunt amplasate în zonele de vizitare.

Muzeul Copiilor își propune să devină un centru educațional pentru copii și este structurat pe secțiuni tematice în care sunt organizate expoziții interactive dar și diverse evenimente culturale, lecții deschise sau întâlniri cu artiști.

Proiectul îşi propune să constituie şi să dezvolte un spațiu educativ, creativ şi inovativ, care să ofere copiilor acces la resurse culturale și educative (spații expoziționale, ateliere, laboratoare, spații de experiment) și în care aceştia îşi pot exersa talentul şi creativitatea sau îşi pot petrece timpul liber într-un mod util și distractiv, în acelaşi timp.

 

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.

27
/07
/18

Programul spectacolelor B-FIT in the Street! din perioada 28-29 iulie, al treilea weekend de festival, este format dintr-o selecţie de producţii româneşti, un spectacol nocturn din Spania şi o instalaţie interactivă din Danemarca, potrivit organizatorilor. Festivalul aduce, în perioada 13 iulie - 5 august, la Bucureşti peste 400 de artişti internaţionali şi peste 40 de spectacole cu sute de reprezentaţii.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.