Instalatie documentară Clara Haskil la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/instalatie-documentara-clara-haskil-la-ateneul-roman/

Ateneul Român găzduieşte instalaţia documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informaţiile documentare sunt însoţite de fotografii şi documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne şi a Fundaţiei Clara Haskil din Elveţia.

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2016

Bucureștiul este cel de-al doilea oraș în care ajunge proiectul, pe lista orașelor pe care organizatorii festivalului le au în vedere aflându-se și Iași, Timișoara, Cluj-Napoca şi Brașov.

Instalația documentară itinerantă va rămâne în holul Ateneului Român până la începutul săptămânii viitoare.

Desfășurată pe 10 panouri impresionante, proiectul acoperă parcursul profesional și biografic al inegalabilei pianiste de origine română: de la primii ani ai vieții, petrecuți la București, și primele lecții de pian, până la perioada de glorie din anii ’50.

Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

Cea care semnează concepția și textele expoziției este managerul cultural Oana Boca Stănescu; designul aparține Iuliei Țurcanu, artist grafic.

Proiectul, realizat cu sprijinul AFCN, reprezintă una dintre noutățile ediției din acest an ale Festivalului Internațional Clara Haskil, eveniment inițiat în urmă cu trei ani la Sibiu, care își propune să readucă în actualitate culturală românească numele regretatei pianiste.

Foto: Clara Haskil – facebook

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.