Întâlnire cu Stalin, Gorbaciov și rebeli ai Revoluției din ’89, în documentare de excepție, la AFF 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-cu-stalin-gorbaciov-si-rebeli-ai-revolutiei-din-89-in-documentare-de-exceptie-la-aff-2019/

Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu, care va avea loc între 14 şi 20 octombrie, prezintă o serie de documentare de excepţie care propun o reflecţie pătrunzătoare asupra trecutului pentru a înţelege mai bine realitatea prezentă.

Un articol de Liliana Matei|13 octombrie 2019

Filmele semnate de unele dintre cele mai importante voci ale cinematografiei universale, precum Werner Herzog și Sergei Loznitsa, sunt centrate pe titani ai istoriei, Iosif Stalin și Mihail Gorbaciov, dar și pe momente cheie din istoria recentă a României, Revoluția din 89, atunci și acum.

Funeralii de stat(foto), cel mai recent film care poartă semnătura regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, va fi prezentat, în premieră în România, în cadrul Galei de deschidere Astra Film Festival 2019, luni, 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Thalia. Filmul, care a avut premiera mondială recent la Festivalul de Film de la Veneția, explorează impactul pe care l-a avut moartea liderului Stalin în 1953 asupra întregii Uniuni Sovietice și surprinde momentul înmormântării ca un apogeu al cultului personalității dictatorului. Loznitsa disecă în stilul său inconfundabil această „Mare Despărțire” prin montajul unor imagini de arhivă rare sau de mult uitate. Proiecția va fi completată de o discuție cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, despre natura și moștenirile regimurilor comuniste, care bântuie încă lumea contemporană, având ca punct de pornire filmul lui Loznitsa.

Documentarul ”Funeralii de stat” concurează în competiția Europa Centrală și de Est, iar o a doua proiecție va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 12:00, la Astra Film Cinema 2. Sergei Loznitsa, un prieten apropiat al festivalului Astra Film de la Sibiu, a fost distins la ediția din 2014 cu ”Marele Premiu AFF” pentru documentarul „Maidan”.

O altă întâlnire memorabilă pe care o propune Astra Film Festival pentru ediția 2019 este documentarul lui Werner Herzog, „Întâlnire cu Gorbaciov”. În actualul context internațional dominat de previziuni sumbre, Herzog readuce în discuție câteva dintre reușitele remarcabile ale vizionarului Gorbaciov, fost Secretar General al URSS, cum ar fi implicarea sa în încheierea războiului rece, negocierile cu SUA pentru reducerea înarmării nucleare sau încetarea controlului sovietic asupra Europei de Est. Filmul va fi proiectat joi, 17 octombrie, de la ora 18:00, la Sala Thalia și sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 13:00, la Cinema Ion Besoiu – Sala Mare. Documentarul este prezentat în cadrul secțiunii Mari Maeștri.

Pentru că în acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989 și căderea comunismului, Astra Film Festival aduce pe marele ecran un fragment din acest macroeveniment, așa cum l-a documentat regizorul, Dobrivoie Kerpenisan, în satul său natal de lângă Timișoara. Fimul ”Rebeli cu o cauză” pornește de la acele imagini și ajunge la protagoniștii lor așa cum sunt ei astăzi. Experiența retrezește teama și curajul acelor zile, dar și speranța și visele de atunci pentru un viitor mai bun. Documentarul este inclus în competiția România și poate fi vizionat , în premieră mondială, vineri, 18 octombrie, de la ora 18:00, la Sala Thalia și sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 15:00, la Cinema Ion Besoiu – Sala Mare.

Programul complet al Astra Film Festival 2019 este disponibil aici.

Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.