„Întâlnire la muzeu” cu sculptorul Virgil Scripcariu
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-la-muzeu-cu-sculptorul-virgil-scripcariu/

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) vă invită joi, 24 februarie 2022, ora 18.00, la o „Întâlnire la muzeu” cu sculptorul Virgil Scripcariu.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2022

În cadrul întâlnirii cu Călin Stegerean, directorul general al MNAR, se va discuta despre proiecte muzeale și culturale dezvoltate prin inițiative private, precum este cel fondat chiar de Virgil Scripcariu, Muzeul-Atelier-Școala de la Piscu, dar și despre sculptura românească contemporană și implicarea artiștilor în proiecte culturale și educaționale complementare celor instituționale.

Întâlnire la muzeu” este un proiect care își propune să privilegieze contactul cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice. Evenimentul face parte din seria activităților pentru public desfășurate în intervalele orare sau zilele când spațiile expoziționale nu sunt accesibile publicului și va avea loc doar în format online, pe pagina Facebook a MNAR.

Virgil Scripcariu s-a născut la Vatra Dornei în 1974. A studiat sculptura la Universitatea Națională de Arte din București, între 1998 și 2005, la clasa lui Vasile Gorduz; a fost bursier Theodor Aman (200), iar în anul următor a fost finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima, acordat de Fundația Anonimul. În 2008 a expus în cadrul Bienalei de arhitectură de la Veneția, având o contribuție importantă în elaborarea conceptului și structurarea Pavilionului României. Are importante lucrări de for public în țară. A participat la numeroase expoziții în țară și străinătate: Romanian Design Week 2013, personala de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia 2012, expoziția de grup Lemn.ro de la MNAC 2010 și în Israel, Belgia, Japonia, Italia, Marea Britanie, Austria, Irlanda, iar anul 2021 s-a încheiat cu o expoziție personală  la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Trăiește și lucrează în satul Piscu, lângă București, unde este implicat în programe de educație prin artă pentru adulți și copii, cel mai recent proiect al său fiind Muzeul-Atelier-Școala de la Piscu,  un spațiu cultural pornit din dorința de a împrieteni copiii și adulții cu patrimoniul și de a pune în lumină moștenirea culturală a comunității din Piscu, o veche vatră de olari cu o istorie culturală bogată, singura din apropierea capitalei în care încă se produce ceramică țărănească.

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.