“Întâlnire pe Gange” – concert de muzică clasică indiană
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-pe-gange-concert-de-muzica-clasica-indiana/

Joi, 30 iunie 2016, ora 19.00, la Teatrul Elisabeta (Blv. Regina Elisabeta, Nr. 45, Bucureşti), va avea loc concertul ce va încheia seria de evenimente din cadrul Festivalului “Namaste India” 2016: Pt. Vishwa Mohan Bhatt (mohan veena) & Nihar Mehta (tabla).

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2016

Pandit Vishwa Mohan Bhatt, creator al instrumentul Mohan Veena, câștigător al unui Premiu Grammy în 1994, pentru albumul “A meeting by the river”, discipol al lui Pt. Ravi Shankar, descendent al elitei de muzicieni de la curtea împăratului mogul Akbar. Vishwa Mohan Bhatt a atras atenția internațională prin interpretarea specific indiană a ukulelei (varianta hawaiană a chitării), la care a integrat impecabil tehnicile folosite în cazul sitarului, sarodului și veenei.

El va fi acompaniat la instrumentul de percuţie tabla de către Nihar Mehta, descendent al uneia din cele mai însemnate şi respectate familii de filosofi şi muzicieni din Ahmedabad. Străbunicul său a fost un faimos adept al învățăturii vedantice și filosof al Indiei iar bunicul său a fost avocat și un remarcabil filosof, romancier și astrolog din Gujarat. Familia sa este implicată activ în predarea și promovarea muzicii clasice indiene prin celebrul Institut de Muzică „SAPTAK”.

CREATORUL UNUI NOU INSTRUMENT MUZICAL

Multe instrumente muzicale din Occident, precum vioara, armonica, mandolina, chitara acustică și electrică au ajuns să fie asimilate de muzica indiană. Vishwa Mohan Bhatt a dezvoltat și redenumit un model hibrid de chitară, ce a fost adăugat pe lista instrumentelor clasice indiene.

Mohan veena este o formă modificată de chitară archtop căreia i s-au adăugat 14 corzi suplimentare, pentru a putea interpreta pe ea tehnicile folosite în cazul instrumentelor indiene (veena, sitarul şi sarodul). În timpul interpretării, este ţinută în poală precum o chitară slide. Corzile sunt supuse unei tensiuni extraordinare de peste 200 kg, ceea ce oferă o rezonanța profundă fiecărei note, chiar şi fără amplificare.

Originile sistemului de muzică indiană pot fi identificate cu aproximativ 2000 de ani în urmă, când imnurile vedice erau incantate pe malul Gangelui. Muzica este văzută ca o disciplină spirituală, prin intermediul căreia mentalul individual poate fi înalțat spre o stare de conştiinţă superioară, care îi aduce bucuria supremă.

Tradiția muzicii clasice indiene este orală prin excelență. Este predată direct de către guru discipolului său, fără a aplica metoda notațiilor, caracteristică lumii occidentale. În centrul muzicii indiene este raga, forma melodică pe baza căreia improvizează muzicianul.

Raga este o formă științifică, estetică, melodică şi precisă, având o mișcare ascedentă sau descendentă, constând fie într-o octavă completă de 7 note muzicale, fie într-o serie de 6 sau 5 note muzicale. „Raga este ceea ce colorează mintea” – nu doar prin note sau prin ornamente muzicale, ci și prin transmiterea emoției specifice sau a stării de spirit specifice. În plus, fiecare raga are strânsă legătură și cu un anumit moment al zilei sau cu un anumit anotimp

Bilete: cat.I: 35 lei, cat.II: 25 lei
Biletele pot fi cumpărate online sau de la punctele de vânzare partenere (Teatrul Elisabeta, Cinema Elvira Popescu, Librăria Mihai Eminescu, etc).

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.