‘Întâlnirea de joi’ de la MNAR, în cadrul expoziţiei ‘Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului’
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnirea-de-joi-de-la-mnar-in-cadrul-expozitiei-marturii-frescele-manastirii-argesului/

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) anunţă lansarea, joi, a unei noi serii de activităţi pentru public în cadrul expoziţiei „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”.   Potrivit unui comunicat , sub genericul „Întâlnirea de joi”, prima din aceste reuniuni aduce faţă în faţă cu publicul echipa de curatori, restauratori, arhitecţi şi artişti multimedia care a […]

Un articol de Andrada Văsii|30 ianuarie 2013

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) anunţă lansarea, joi, a unei noi serii de activităţi pentru public în cadrul expoziţiei „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”.

 

Potrivit unui comunicat , sub genericul „Întâlnirea de joi”, prima din aceste reuniuni aduce faţă în faţă cu publicul echipa de curatori, restauratori, arhitecţi şi artişti multimedia care a contribuit la crearea expoziţiei.

Iubitorii de artă sunt invitaţi în culisele organizării expoziţiei, pentru a afla detalii inedite din munca specialiştilor care au colaborat la articularea proiectului, de la povestea restaurării frescelor recuperate de la Mănăstirea Argeşului, până la conceperea parcursului expoziţional, a scenografiei şi a materialelor multi-media prezente în expoziţie.

La eveniment, care va fi moderat de Cristina Toma, specialist în educaţie muzeală (MNAR), sunt invitaţi să participe: Emanuela Cernea, curator al expoziţiei (MNAR), prof. univ. dr. Oliviu Boldura, arh. Liviu Constantinescu, director tehnic MNAR, arh. Cristina Constantin, Dilmana Yordanova.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la [email protected].

Deschisă până pe 26 mai, expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” reuneşte, în premieră, 31 din cele 35 de fragmente de frescă păstrate până astăzi din ansamblul decoraţiei murale al bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria voievodului Neagoe Basarab.

Atribuite zugravului Dobromir din Târgovişte şi echipei sale, care finalizează pictura în 1526, frescele au fost extrase în 1882, în contextul restaurării bisericii sub coordonarea arhitectului francez André Lecomte du Noüy în perioada 1875-1887.

Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.

Sursa: Agerpres

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.