Întâlniri neîntâmplătoare: Nina Cassian o întâlnește pe Yvonne Hasan
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalniri-neintamplatoare-nina-cassian-o-intalneste-pe-yvonne-hasan/

În toamna anului 1940, viitoarea poetă, compozitoare şi traducătoare Nina Cassian o întâlneşte pe băncile Liceului Evreiesc de Fete pe cea care va deveni artista, istoricul de artă şi profesoara Yvonne Hasan.

Un articol de Liliana Matei|13 Decembrie 2019

Urmează o prietenie care va dura mai bine de 7 decenii și va traversa 4 schimbări de regim politic în România.

Toate aceste lucruri le-am aflat anul acesta, din documentarul „Distanța dintre mine și mine”, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, și din expoziția retrospectivă vernisată la MNAC, curatoriată de Adrian Buga, cu lucrări din colecții particulare sau din colecția Ada și Alecu Solomon (nora și fiul artistei Yvonne Hasan).

Astfel, cele două prietene s-au „întâlnit” din nou anul acesta, de două ori: o dată în primăvară – filmul a fost lansat în luna martie în cinematografe iar expoziția a fost vernisata în aprilie.

A doua reîntâlnire este în paginile volumului II al antologiei „Nesupusele” (Editura Univers), apărut în acest noiembrie.

Este anul Cassian – Hasan, iar eu le aduc un omagiu cu aceste carnete de vise, de visuri, de jurnale și rețete, de notițe sau poezii sau pur și simplu de desene.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt și întâlnirile mele cu prietenii și toți cei pe care i-am cunoscut și am creat lucruri frumoase împreună.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt cele care ne îmbracă pentru toată viața. – Noemi Meilman

Ideea Carnetului de Vise si Visuri a încolțit în mintea inițiatoarei Noemi Meilman în urmă cu vreo doi ani, atunci când pe noptiera sa se adunaseră vreo 20 de carnețele de notițe, strânse de prin camerele de hotel în care s-a cazat de-a lungul timpului. „Carnetele respective erau destinate notării viselor mele dimineața, cum mă trezeam din somn” spune Noemi. „Într-o zi m-am gândit cum ar fi să fac un carnet în care să îmi notez și visele, dar și ideile și planurile de viitor? Poate fi și agendă, și listă de cumpărături, și jurnal, atâta vreme cât are foi veline și arată așa cum îmi doresc. Mi-am dorit ca scrisul să aibă caractere Bauhaus și mi-am mai dorit să fie un carnet demn de „Plăcerile lui Noe”.

Carnetele costă 48 de lei și pot fi achiziționate de pe Molecule-F și din showroom-ul Molecule-F din Strada Eremia Grigorescu nr. 4.

 

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

La 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, vă invităm să-l redescoperim prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

Page 1 of 9912345...102030...Last »