Întâlniri neîntâmplătoare: Nina Cassian o întâlnește pe Yvonne Hasan
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalniri-neintamplatoare-nina-cassian-o-intalneste-pe-yvonne-hasan/

În toamna anului 1940, viitoarea poetă, compozitoare şi traducătoare Nina Cassian o întâlneşte pe băncile Liceului Evreiesc de Fete pe cea care va deveni artista, istoricul de artă şi profesoara Yvonne Hasan.

Un articol de Liliana Matei|13 decembrie 2019

Urmează o prietenie care va dura mai bine de 7 decenii și va traversa 4 schimbări de regim politic în România.

Toate aceste lucruri le-am aflat anul acesta, din documentarul „Distanța dintre mine și mine”, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, și din expoziția retrospectivă vernisată la MNAC, curatoriată de Adrian Buga, cu lucrări din colecții particulare sau din colecția Ada și Alecu Solomon (nora și fiul artistei Yvonne Hasan).

Astfel, cele două prietene s-au „întâlnit” din nou anul acesta, de două ori: o dată în primăvară – filmul a fost lansat în luna martie în cinematografe iar expoziția a fost vernisata în aprilie.

A doua reîntâlnire este în paginile volumului II al antologiei „Nesupusele” (Editura Univers), apărut în acest noiembrie.

Este anul Cassian – Hasan, iar eu le aduc un omagiu cu aceste carnete de vise, de visuri, de jurnale și rețete, de notițe sau poezii sau pur și simplu de desene.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt și întâlnirile mele cu prietenii și toți cei pe care i-am cunoscut și am creat lucruri frumoase împreună.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt cele care ne îmbracă pentru toată viața. – Noemi Meilman

Ideea Carnetului de Vise si Visuri a încolțit în mintea inițiatoarei Noemi Meilman în urmă cu vreo doi ani, atunci când pe noptiera sa se adunaseră vreo 20 de carnețele de notițe, strânse de prin camerele de hotel în care s-a cazat de-a lungul timpului. „Carnetele respective erau destinate notării viselor mele dimineața, cum mă trezeam din somn” spune Noemi. „Într-o zi m-am gândit cum ar fi să fac un carnet în care să îmi notez și visele, dar și ideile și planurile de viitor? Poate fi și agendă, și listă de cumpărături, și jurnal, atâta vreme cât are foi veline și arată așa cum îmi doresc. Mi-am dorit ca scrisul să aibă caractere Bauhaus și mi-am mai dorit să fie un carnet demn de „Plăcerile lui Noe”.

Carnetele costă 48 de lei și pot fi achiziționate de pe Molecule-F și din showroom-ul Molecule-F din Strada Eremia Grigorescu nr. 4.

 

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).