Întâlniri neîntâmplătoare: Nina Cassian o întâlnește pe Yvonne Hasan
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalniri-neintamplatoare-nina-cassian-o-intalneste-pe-yvonne-hasan/

În toamna anului 1940, viitoarea poetă, compozitoare şi traducătoare Nina Cassian o întâlneşte pe băncile Liceului Evreiesc de Fete pe cea care va deveni artista, istoricul de artă şi profesoara Yvonne Hasan.

Un articol de Liliana Matei|13 decembrie 2019

Urmează o prietenie care va dura mai bine de 7 decenii și va traversa 4 schimbări de regim politic în România.

Toate aceste lucruri le-am aflat anul acesta, din documentarul „Distanța dintre mine și mine”, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, și din expoziția retrospectivă vernisată la MNAC, curatoriată de Adrian Buga, cu lucrări din colecții particulare sau din colecția Ada și Alecu Solomon (nora și fiul artistei Yvonne Hasan).

Astfel, cele două prietene s-au „întâlnit” din nou anul acesta, de două ori: o dată în primăvară – filmul a fost lansat în luna martie în cinematografe iar expoziția a fost vernisata în aprilie.

A doua reîntâlnire este în paginile volumului II al antologiei „Nesupusele” (Editura Univers), apărut în acest noiembrie.

Este anul Cassian – Hasan, iar eu le aduc un omagiu cu aceste carnete de vise, de visuri, de jurnale și rețete, de notițe sau poezii sau pur și simplu de desene.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt și întâlnirile mele cu prietenii și toți cei pe care i-am cunoscut și am creat lucruri frumoase împreună.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt cele care ne îmbracă pentru toată viața. – Noemi Meilman

Ideea Carnetului de Vise si Visuri a încolțit în mintea inițiatoarei Noemi Meilman în urmă cu vreo doi ani, atunci când pe noptiera sa se adunaseră vreo 20 de carnețele de notițe, strânse de prin camerele de hotel în care s-a cazat de-a lungul timpului. „Carnetele respective erau destinate notării viselor mele dimineața, cum mă trezeam din somn” spune Noemi. „Într-o zi m-am gândit cum ar fi să fac un carnet în care să îmi notez și visele, dar și ideile și planurile de viitor? Poate fi și agendă, și listă de cumpărături, și jurnal, atâta vreme cât are foi veline și arată așa cum îmi doresc. Mi-am dorit ca scrisul să aibă caractere Bauhaus și mi-am mai dorit să fie un carnet demn de „Plăcerile lui Noe”.

Carnetele costă 48 de lei și pot fi achiziționate de pe Molecule-F și din showroom-ul Molecule-F din Strada Eremia Grigorescu nr. 4.

 

22
/09
/20

Editura Arthur face primul pas în asumarea unei noi identități vizuale care debutează cu anunțarea noului logo și, plecând de la acesta, va continua cu transformarea tuturor colecțiilor și proiectelor Arthur.

06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

07
/08
/20

În dimineața zilei de 2 martie 1998, Natascha Kampusch, o fetiță de zece ani, este urcată cu forța într-o furgonetă albă. Câteva ore mai târziu, zace înfășurată într-o pătură pe podeaua rece a unei pivnițe. În jur e beznă, iar aerul are un iz stătut. Povestea ei este disponibilă acum și în limba română, la Editura Humanitas, în traducerea Cristinei Cioabă.

Pagina 1 din 10712345...102030...Ultima »