Interkultour – drumul teatrului de la Timişoara la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/interkultour-drumul-teatrului-de-la-timisoara-la-bucuresti/

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara vă aşteaptă la cinci zile de evenimente teatrale şi culturale la Bucureşti la Interkultour.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara vă așteaptă la cinci zile de evenimente teatrale și culturale la București, în cadrul proiectului Interkultour.

Două dintre spectacolele de succes din stagiunea anterioară a Teatrului, Vremuri de pace (foto sus), în regia lui Hajdu Szabolcs și Gardenia, în regia lui Koltai M. Gábor vor fi prezentate  în perioada 30 octombrie –  3 noiembrie, împreună cu alte evenimente culturale, precum proiecţia multipremiatului Bibliothèque Pascal sau discuția cu studenții UNATC, coordonat de regizorul Hajdu Szabolcs.

În data de 30 octombrie, la Interkultour, de la ora 19.00, publicul poate urmări proiecția peliculei Bibliothèque Pascal, producție cinematografică cu multiple premii, regizată de Hajdu Szabolcs. Bibliothèque Pascal a fost propunerea Ungariei la Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină în anul 2011 şi a fost descris ca o aventură sălbatică, suprarealistă, care ne prezintă o realitate dură, dar absurdă a societății din Occident.

După încheierea proiecției de la Interkultour, organizatorii vă așteaptă la o discuţie cu creatorii filmului, din care fac parte actori renumiţi ca Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Ion Sapdaru, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, Florin Piersic Jr., Alexandru Bindea, Mihai Călin, Dorel Vişan, Steliana Bălăcianu sau Andi Vasluianu.

Vremuri de pace la Interkultour

Spectacolul din data de 31 octombrie de la Interkultour, Vremuri de pace, scris și regizat de Hajdu Szabolcs, este bazat pe ideile şi pe improvizaţiile actorilor din distribuţie. Montarea ne dezvăluie lumea unui artist, viața sa de familie, cercul său de prieteni.

Într-o poveste de tip mozaic, spectatorii vor descoperi momente importante din existenţa personajului principal, Langermann Sándor, scriitor care, după lansarea celei mai recente cărți, primește o ofertă de a scrie o piesă de teatru.

Moartea tatălui, agitația prilejuită de înmormântare, conflictele ascunse, zdruncinarea familiei și atmosfera sufocantă a societăţii nu sunt benefice pentru creație. Sarcina asumată e din ce în ce mai apăsătoare, luând proporţii ireale și catastrofale. Montarea este lipsită de clișee, ceea ce îi conferă o notă captivantă, mai ales că din distribuție face parte şi regizorul și scenaristul Hajdu Szabolcs.

Interkultour

Afișul proiectului Interkultour

Pe 1 noiembrie, studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” sunt invitaţi la o discuție cu regizorul Hajdu Szabolcs. În cadrul discuției vor fi abordate metode diferite de creație artistică pe scenă sau în cinematografie, relația film – teatru şi aspecte precum scrierea scenariului, improvizația teatrală, munca regizorului, actorie.

Continuând șirul evenimentelor teatrale, spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, Gardenia, de Elżbieta Chowaniec, se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru, în 2 şi 3 noiembrie, la Teatrul Nottara din București. Montată în premieră pe o scenă din România, Gardenia este „o poveste de familie, dramă a patru femei poloneze din tot atâtea generații, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982.

În timp ce conviețuiesc, de-a lungul secolului XX cu armonia și războiul, sărăcia și opulența epocilor, ies la iveală relațiile complicate, totuși atât de simple între mamă-fiică-bunică-străbunică.” Patru generații de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană; cincizeci de ani infernali, cu vise ce răbufnesc și se sting din nou și din nou, rupturi, ciocniri, înălțări și hemoragii.

Programul evenimentelor Interkultour

Studio Horia Bernea la  Muzeul Național al Țăranului Român

30 octombrie, ora 19.00 – Bibliothèque Pascal

Teatrul Odeon, Sala Majestic

31 octombrie, ora 18.00 și 21.00 – Vremuri de pace (r.: Hajdu Szabolcs)

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale

1 noiembrie, ora 15.00 – Întreabă-l pe regizor!

Teatrul Nottara, Sala George Constantin

2 noiembrie, ora 19.00 – Gardenia (r.: Koltai M. Gábor)

3 noiembrie, ora 18.00  – Gardenia (r.: Koltai M. Gábor)

 

Foto credit: Interkultour

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.