Interviu cu actorul Ovidiu Schumacher, cel care a jucat rolul scriitorului în „Operaţiunea Monstrul“
https://www.ziarulmetropolis.ro/interviu-cu-actorul-ovidiu-schumacher-cel-care-a-jucat-rolul-scriitorului-in-operatiunea-monstrul/

„Cu mare bucurie vă spun că am şi eu la mine, în Germania, acest DVD, cu filmul Operaţiunea Monstrul. Mă voi uita şi eu împreună cu dumneavoastră!”, ne promite actorul Ovidiu Schumacher, pe care îl vom vedea sâmbătă, 27 mai, de la ora 21.10, la TVR 1 în Operaţiunea Monstrul.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2020

Colegii şi prietenii îi spun Schumi. La fel s-a prezentat şi când am luat legătura pentru a-i solicita un interviu. Actorul Ovidiu Schumacher a a jucat în nu mai puţin de 40 de filme, de la BD intră în acţiune (1970), până la Felix şi Otilia (1972), Dincolo de nisipuri (1974), Iarba verde de acasă (1977), Profetul, aurul si ardelenii (1978), Primăvara bobocilor (1987), Cocoşul decapitat (2008), Zâmbet de soare (1988), Drumul oaselor (1980), Faleze de nisip (1983), Ştefan Luchian (1981), De ce trag clopotele, Mitică?(1981), Tănase Scatiu (1976), dar şi în mai recentul La drum cu tata (2016). Tot pe Ovidiu Schumacher ni-l reamintim în rolul scriitorului din celebrul film al regzorului Manole Marcus, Operaţiunea Monstrul, peliculă pe care TVR 1 o difuzează sâmbătă, 27 iunie, la ora 21.10 şi despre care ne povesteşte în interviul de mai jos.

Ovidiu Schumacher este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” (promoţia 1965). A fost actor la Teatrul Bulandra și asistent universitar la I.A.T.C., clasa profesorului Octavian Cotescu. În 1990 pleacă în Germania, unde joacă în filme și este cadru didactic universitar la Institutul de Artă Teatrală Athanor. Aici lucrează din 1995 împreună cu regizorul David Esrig, cel care a înfiinţat Athanor Academie din Passau.

După cum ştiţi, sâmbătă seară, TVR 1 difuzează film românesc, iar sâmbăta aceasta va fi difuzat filmul Operaţiunea Monstrul, în care dumneavoastră sunteţi Scriitorul. Ne puteţi povesti, vă rugăm, care era atmosfera pe “asa zisele” platouri (producţia s-a filmat mai mult afară) unde s-a filmat Operaţiunea Monstrul?

O. S.: Mă bucur foarte tare că TVR 1 difuzează Operaţiunea Monstrul (1976), pentru că de acest film mă leagă amintiri absolut extraordinare. Atmosfera la filmări era una prietenească. În Operaţiunea Monstrul nu vorbim despre platou de filmare, pentru că am filmat mai mult afară: pe un ponton mişcător, care se plimba în jurul Vilei 23, în Deltă. Era o echipă foarte mică, după cum ştiţi, distribuţia e restrânsă, dar era, de fapt, o familie foarte mare, condusă de Manole Marcus, care lucra în echipă, încă din studenţie, cu operatorii Alexandru Întorsureanu şi Gheorghe Fischer… Sunt operatorii cu care am colaborat şi la Felix şi Otilia (filmul regizat de Iulian Mihu în 1972). Aşadar, era o atmosferă prietenească la filmări, atât în Deltă, cât şi pe bucăţile care au fost filmate în interior (cadrele filmate în cort) şi care au avut loc în Bucureşti, la Casa Scriitorilor, la Mogoşoaia. Celebra secvenţă cu bicicleta galbenă, o s-o vedeţi sâmbătă seară, a fost filmată la Mogoşoaia, noaptea. La Mogoşoaia trebuia să apară peşte proaspăt în fiecare zi, prin urmare, în fiecare noapte venea din Deltă… peşte proaspăt.

Cu care dintre actorii din film aţi avut o relaţie mai apropiată? Puteţi să ne spuneţi câteva lucruri despre interacţiunea cu Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru pe platourile de filmare şi în afara lor, dacă a existat?

O. S.: Sigur că în această combinaţie – Toma, Marinuş, Octavian – cel mai drag inimii mele era Octavian Cotescu. Cu Octavian Cotescu am lucrat ani de zile la facultate – am avut două promoţii pe care le-am coordonat împreună. Ne leagă nu numai această prietenie, nu numai această colaborare la institut, Octavian Cotescu şi Valeria Seciu sunt şi naşii fetelor mele. Aşa că relaţia noastră a fost mult mai apropiată, mai directă. Din păcate, Toma ne-a părăsit foarte repede. Am rămas în legătură cu Marin, pe care l-am prins şi în Germania de câteva ori, la Athanor Academie, unde a lucrat cu David Esrig, unde am ajuns şi eu să lucrez mai târziu.

Ce lucruri au scăpat cenzurii în film? Vă amintiţi vreo scenă, vreo replică, vreo bucată din film care a fost scoasă?

O. S.: Nu îmi amintesc de nicio scenă să fi fost cenzurată. E posibil să fi fost, la montaj poate, şi eu nu am ştiut. În orice caz, scenaristul filmului, Titus Popovici, era, prin prezenţa lui, o cenzură în sine… Cenzura nu prea avea ce să îi spună lui Titus Popovici, pentru că filmul a fost atât de bine tricotat… că nimeni nu a putut să se supere, deşi aluziile erau clare, evidente, la ce nivel se purtau discuţiile.

Din ’95, lucraţi cu regizorul David Esrig la Institutul de Actorie (Athanor Academie) din Passau. E vreo diferenţă să lucraţi cu studenţi la actorie din Germania faţă de studenţii români la actorie?

O. S.: Singura diferență între lucrul cu studenții la actorie din Germania sau din România este limba. Poate studenții germani sunt ceva mai serioși, mai puțin deschiși la a face greșeli. Ceea ce este o mare greșeală în teatru: în teatru trebuie să riști, ca să poți să găsești nuanța potrivită. Altfel, mergi puțin… pe teren uscat.

Aveţi în prezent proiecte în România sau aveţi în plan să filmaţi în România?

O. S.: Nu, nu am niciun proiect în România în prezent. Filmările întotdeauna vin nu de la actori, ci de la regizori sau de la producători, deci n-am deocamdată absolut niciun fel de idee dacă se va întâmpla sau se va mai întâmpla așa ceva cândva… o să vedem. Poate da, poate nu… sperăm.

Ce vă lipseşte din România în Germania?

O. S.: Prietenii şi umorul românesc, dar am o colecție de icoane pe sticlă superbă, jumătate am cumpărat-o la Munchen și pe cealaltă jumătate am pictat-o singur. Așa că sunt acasă în România, chiar dacă sunt în Munchen.

Şi fiica dumneavoastră Anna… e tot actriţă. În ce fel aţi influenţat drumul ei către actorie?

O. S.: Da, fiica mea, Anna, este actriță, a jucat în Hackerville, difuzat de HBO. Eu nu am sfătuit-o să facă actorie. Dimpotrivă, am încercat să-i deturnez elanul, dar nu s-a putut: ea a vrut, a făcut – mă bucur, nu e ușor, e chiar uneori foarte greu, dar peste tot este același lucru, în profesia asta nu poți să planifici nimic. Dar lucrează, e bine… Nu a fost dorința mea cea mai arzătoare să fie actriță. Dar asta s-a întâmplat – foarte bine!

Ovidiu Schumacher și fetele lui, Anna, actriță și Maria, pictoriță

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj pentru telespectatori, care în această vară pot vedea sau revedea mari filme ale cinematografiei româneşti la TVR 1.

O. S.: Aș avea o mică surpriză pentru cei care se vor uita sâmbătă, pe 27 iunie, la TVR 1: pentru sâmbătă seara, când veți vedea „Operațiunea Monstrul”, cu mare bucurie vă spun că am și eu la mine acest DVD, cu filmul Operaţiunea Monstrul. Mă voi uita și eu împreună cu dumneavoastră! Deci vom fi împreună și mă bucur foarte mult! Vă doresc o vizionare plăcută și multă, multă sănătate! Vă sărut din Munchen!

În comedia Operaţiunea Monstrul (România, 1976), în regia lui Manole Marcus, cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, un grup de cinci bărbaţi, prieteni şi colegi de serviciu, pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă. La pescuit, respectiv la vânătoare, personajele ajung în situaţii dintre cele mai ridicole şi amuzante. Comicul de situaţie erupe în momentul în care, contrar uzanţelor vremii, funcţionarul cel mai mic în ierarhie prinde prada mult-visată: „Monstrul”, un somn legendar. Seara de sâmbătă este dedicată de TVR 1 blockbuster-ului românesc.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.

15
/10
/20

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacrați și două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbește într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecție și ediția specială din acest an.

15
/10
/20

Ediția #15 a eXplore festival - Bucharest International Dance and Performace festival se va desfășura anul acesta între 16 și 25 octombrie la Muzeul Național al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului București: Muzeul Theodor Aman, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Palatul Suţu, online, pe eXplore festival și WASP Working Art Space and Production dar și on-air, pe Radio Guerrilla.

13
/10
/20

O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, „Vestita invazie a urșilor în Sicilia/ The Bears’ Famous Invasion of Sicily” (r. Lorenzo Mattotti) se vede pentru prima dată în România în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest.

Pagina 1 din 27312345...102030...Ultima »