Interviuri exclusive cu regizori şi actori cunoscuţi, la Zilele Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/interviuri-exclusive-cu-regizori-si-actori-cunoscuti-la-zilele-filmului-romanesc/

Mai multe interviuri cu importanţi cineaşti români vor putea fi urmărite, în completarea proiecţiilor, la cea de-a şasea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, care va avea loc exclusiv online, în perioada 22-25 octombrie, pe site-ul zfrmd.ro.

Un articol de Liliana Matei|12 octombrie 2020

Timp de patru zile, cinefilii de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova vor avea şansa de a vedea gratuit 11 filme româneşti, atât noi, cât şi clasice, precum şi interviuri înregistrate cu regizori şi actori cunoscuţi.

Filmele vor fi disponibile spre vizionare doar la orele indicate în program, în timp ce interviurile pot fi găsite pe platforma zfrmd.ro pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului.

ZFR s-a adaptat la noua situaţie determinată de pandemie, aşa că proiecţiile de la ediţia a şasea au fost mutate online. De asemenea, sesiunile de întrebări şi răspunsuri cu invitaţii, care aveau loc de obicei în sala de cinema, precum şi obişnuitele masterclass-uri au fost înlocuite cu mai multe interviuri exclusive cu cineaşti.

Publicul din Republica Moldova va putea astfel să îl cunoască mai bine pe Cătălin Mitulescu, unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai noului cinema românesc din ultimii aproape 20 de ani.

ZFR îi dedică secţiunea Focus din acest an, prin prezentarea celui mai nou film al său „Heidi” (2019), selectat la Festivalul de la Sarajevo, şi a primelor sale două lungmetraje, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006) și „Loverboy” (2011), ambele selectate la Festivalul de la Cannes.

Cele trei proiecţii din secţiunea Focus vor fi completate de câte un interviu cu Cătălin Mitulescu, care vorbeşte despre procesul de realizare a fiecărui film şi despre stilul său special de lucru.

În interviul care însoţeşte puternicul documentar „colectiv” (2019), prezentat la Veneţia şi în multe alte mari festivaluri, regizorul Alexander Nanau explică motivele care l-au determinat să abordeze subiectul efectelor pe care le-a avut în societatea românească tragedia din clubul bucureştean Colectiv din octombrie 2015 şi detaliază modul în care a gândit filmul.

De asemenea, veteranul regizor Nicolae Mărgineanu vorbeşte, într-un interviu pentru ZFR, despre deciziile luate în privinţa distribuţiei şi a stilului din cel mai nou film al său, „Cardinalul” (2019), precum şi despre interesul de lungă durată pentru suferinţele deţinuţilor politici din timpul comunismului.

Regizorul Liviu Săndulescu discută filmul său de debut, „Cărturan” (2019), despre un bărbat care află că mai are puţin de trăit.

La rândul său, cunoscutul actor Mihai Călin explică ce l-a atras la rolul său principal din „5 minute” (2019), de Dan Chişu, cum şi-a pregătit personajul, dar şi de ce este importantă implicarea civică.

Selecţia ZFR Chişinău mai cuprinde animaţia „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), de Anca Damian, filmele clasice „Meandre” (1967) şi „100 de lei” (1973), ambele incluse în secţiunea Retro, dedicată regizorului Mircea Săucan şi actorului Dan Nuţu, precum şi filmul pentru copii „Dumbrava minunată” (1981), de Gheorghe Naghi.

Mai multe informații puteți găsi pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum şi pe site-ul zfrmd.ro.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.