“Intimitate” – lucrarea unei fotografe clujene, expusă la Budapesta
https://www.ziarulmetropolis.ro/intimitate-lucrarea-unei-fotografe-clujene-expusa-la-budapesta/

Lucrarea din seria “Intimacy” a fotografei clujene Irina Dora Măgurean poate fi văzută până în 19 ianuarie, în cadrul expoziţiei “Light and Shadow” a galeriei PH21 din Budapesta. Expoziţia a fost deschisă joi, 17 decembrie.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2015

Irina este singurul artist român participant, alături de 31 de artiști din țări precum SUA, Japonia, Israel, Canada, Singapore, Finlanda, Mexic, Polonia, Anglia, Taiwan, Spania, Olanda, Germania, Irlanda, Serbia, Ungaria.

Lucrarea din seria “Intimacy” este un polaroid care are ca subiect relația cu corpul. De altfel, fotografiile din serie sunt, cum spune artista, “reprezentări ale corpului pe care le surprinzi la cel de lângă tine când te afli într-un anumit grad de apropiere/intimitate, iar corpul în sine nu este văzut ca un întreg. Lipsa portretului are ca rol tocmai întărirea senzației de intimitate; poate fi vorba despre oricine: despre un amant/o amantă comună sau poate lăsa impresia că recunoști acel “unghi””.

“Crearea de efecte unice prin intermediul luminilor și umbrelor surprinse de aparatul foto este, în opinia multora, unul din cele mai importante moduri de expresie fotografică”, se subliniază în descrierea expoziției de pe websiteul galeriei PH21 – www.ph21gallery.com.

IMG_0019-1060x1280Irina Dora Măgurean (Dumitrașcu) a avut numeroase expoziții personale și de grup în țară (“Unfinished projects”, Centrul Cultural Maghiar, București, “De aproape” – împreună cu Rie Kuroda (Berlin/Tokyo), Fabrica de Pensule, Cluj, “Persona”, Preview Gallery, Cluj, “Eurodreams”, a doua ediție, Muzeul de Artă, Cluj, “Movie in photography”, Muzeul de Artă, Cluj, “Flesh”, Fabrica de Pensule, Cluj, “Intimacy”, Fabrica de Pensule, Cluj, Bienala Internațională de fotografie miniaturală, With&Without, Timișoara), dar și în Maroc (Bienala Internațională de Artă Contemporană), Franța (Art in situ proiect și expoziție, Crest), Olanda (Art Rotterdam, “Tales of the Unexpected), Portugalia (“Humanscape”, în cadrul Festivalului Novas Artes Associadas, Barcelos, “Retratos de Natureza Rumena em Lisboa”, cu sprijinul ICR, Muzeul Apei, Lisbon), Germania (Zooming”, Berliner Liste, Berlin), Ungaria (“Soul elements, elements of soul”, Latarka Gallery, Budapest, “Eurodreams”, Karinthy Szalon, Budapest), Austria (Alte Saline, Hallein), Italia (“Imago Mundi – L’Arte dell’Umanità”, Treviso), Bosnia și Herțegovina (XV International Biennial of Portrait, Tuzla).

Artista este membru al Fabricii de Pensule, a studiat ca bursier în Praga, Salzburg și Budapesta, este doctor în Arte Plastice și predă la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. Lucrările ei pot fi văzute pe websiteul personal www.irinamagurean.com.

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!