“Intimitate” – lucrarea unei fotografe clujene, expusă la Budapesta
https://www.ziarulmetropolis.ro/intimitate-lucrarea-unei-fotografe-clujene-expusa-la-budapesta/

Lucrarea din seria “Intimacy” a fotografei clujene Irina Dora Măgurean poate fi văzută până în 19 ianuarie, în cadrul expoziţiei “Light and Shadow” a galeriei PH21 din Budapesta. Expoziţia a fost deschisă joi, 17 decembrie.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2015

Irina este singurul artist român participant, alături de 31 de artiști din țări precum SUA, Japonia, Israel, Canada, Singapore, Finlanda, Mexic, Polonia, Anglia, Taiwan, Spania, Olanda, Germania, Irlanda, Serbia, Ungaria.

Lucrarea din seria “Intimacy” este un polaroid care are ca subiect relația cu corpul. De altfel, fotografiile din serie sunt, cum spune artista, “reprezentări ale corpului pe care le surprinzi la cel de lângă tine când te afli într-un anumit grad de apropiere/intimitate, iar corpul în sine nu este văzut ca un întreg. Lipsa portretului are ca rol tocmai întărirea senzației de intimitate; poate fi vorba despre oricine: despre un amant/o amantă comună sau poate lăsa impresia că recunoști acel “unghi””.

“Crearea de efecte unice prin intermediul luminilor și umbrelor surprinse de aparatul foto este, în opinia multora, unul din cele mai importante moduri de expresie fotografică”, se subliniază în descrierea expoziției de pe websiteul galeriei PH21 – www.ph21gallery.com.

IMG_0019-1060x1280Irina Dora Măgurean (Dumitrașcu) a avut numeroase expoziții personale și de grup în țară (“Unfinished projects”, Centrul Cultural Maghiar, București, “De aproape” – împreună cu Rie Kuroda (Berlin/Tokyo), Fabrica de Pensule, Cluj, “Persona”, Preview Gallery, Cluj, “Eurodreams”, a doua ediție, Muzeul de Artă, Cluj, “Movie in photography”, Muzeul de Artă, Cluj, “Flesh”, Fabrica de Pensule, Cluj, “Intimacy”, Fabrica de Pensule, Cluj, Bienala Internațională de fotografie miniaturală, With&Without, Timișoara), dar și în Maroc (Bienala Internațională de Artă Contemporană), Franța (Art in situ proiect și expoziție, Crest), Olanda (Art Rotterdam, “Tales of the Unexpected), Portugalia (“Humanscape”, în cadrul Festivalului Novas Artes Associadas, Barcelos, “Retratos de Natureza Rumena em Lisboa”, cu sprijinul ICR, Muzeul Apei, Lisbon), Germania (Zooming”, Berliner Liste, Berlin), Ungaria (“Soul elements, elements of soul”, Latarka Gallery, Budapest, “Eurodreams”, Karinthy Szalon, Budapest), Austria (Alte Saline, Hallein), Italia (“Imago Mundi – L’Arte dell’Umanità”, Treviso), Bosnia și Herțegovina (XV International Biennial of Portrait, Tuzla).

Artista este membru al Fabricii de Pensule, a studiat ca bursier în Praga, Salzburg și Budapesta, este doctor în Arte Plastice și predă la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. Lucrările ei pot fi văzute pe websiteul personal www.irinamagurean.com.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.