Intrare liberă pentru poeți la „Paterson”, de Jim Jarmusch. Mircea Dinescu, invitat special
https://www.ziarulmetropolis.ro/intrare-libera-pentru-poeti-la-paterson-de-jim-jarmusch-mircea-dinescu-invitat-special/

„Paterson”, cel mai recent film al lui Jim Jarmusch, face o reverenţă în faţa poeţilor români. Aceştia sunt invitaţi să vizioneze filmul în cinematografe doar prezentându-se la proiecţii cu un propriul volum de poezii. La lansarea din 16 februarie, la Cinemateca UNION, publicul va avea ocazia să întâlnească în sală poeţi precum Mircea Dinescu, Florin Iaru sau Marius Chivu.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2018

La acest adevărat „recensământ al poeților” participă Cinemateca UNION (16 februarie, ora 19:00, 17 februarie, ora 19:00, 18 februarie, ora 19:00), Cinema Victoria – Cluj și Cinema Modern Suceava, din 16 februarie, respectiv Cinema Elvire Popesco – începând cu 21 februarie.

„Paterson”, unul dintre cele mai frumoase filme despre poezie, redă atmosfera din „orașul poeților”, Paterson, New Jersey, așa cum este ea percepută de un șofer de autobuz. Este locul de unde provin scriitori precum William Carlos Williams, reprezentant al modernismului și imagismului în literatură și autor al celebrului poem epic „Paterson”, respectiv Allen Ginsberg, figură centrală a mișcării Beat Generation. Antologia „Howl și alte poeme” de Allen Ginsberg a fost tradusă în limba română de Petru Ilieșiu și Domnica Drumea, aceasta din urmă anunțându-și prezența la proiecția de vineri seară, de la Cinemateca UNION. De asemenea, în film se face referire și la versurile lui Emily Dickinson.

Poeziile „în stilul” lui William Carlos Williams au fost scrise special pentru acest film de Ron Padgett, unul dintre poeții preferați ai lui Jim Jarmusch. Cu o excepție: unul dintre poeme îi aparține însuși regizorului.

Filmul „Paterson” a fost nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2016, unde a și obținut un inedit premiu Palm Dog.

Jim Jarmusch este, poate cel mai important regizor independent american în viață, obținând peste 30 de premii în peste 30 de ani de carieră, cinci la Cannes (pentru „Stranger Than Paradise”, „Mystery Train”, „Coffee and Cigarettes” sau „Broken Flowers”), două la Locarno, unul la Sundance Film Festival.

Din casting fac parte actorii Adam Driver, devenit celebru în toată lumea grație rolului din  „Star Wars: Episode VII – The Force Awakenes”, după ce se lansase la frații Cohen în „Inside Llewlyn Davis”. Lui Driver îi dă replica Golshifteh Farahani, o foarte specială actriță de origine iraniană, în plină ascensiune, actriță care a obținut primul premiu la vârsta de 14 ani pentru rolul din „The Pear Tree”.

Provocare inedită de Ziua Îndrăgostiților

De Ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie, „Paterson” a lansat o altă provocare inedită: cuplurile care vin cu o carte de versuri la avanpremiera filmului de la Cinemateca UNION, la ora 19:00, plătesc un singur bilet.

Din 16 februarie, filmul va putea fi vizionat în București (Cinemateca Union, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Europa), Cluj (Cinema Victoria și Cinema Florin Piersic), Suceava – Cinema Modern, Târgu Jiu – Cinema Sergiu Nicolaescu.

Din 17 februarie, filmul intră la Cinema Dacia din Piatra Neamț, iar din 21 februarie la Cinema Elvire Popesco din București și Cinema Patria din Craiova.

Filmul „Paterson” este distribuit în România de Voodoo Films.

Foto: Paterson – facebook

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.