Intrare liberă pentru poeți la „Paterson”, de Jim Jarmusch. Mircea Dinescu, invitat special
https://www.ziarulmetropolis.ro/intrare-libera-pentru-poeti-la-paterson-de-jim-jarmusch-mircea-dinescu-invitat-special/

„Paterson”, cel mai recent film al lui Jim Jarmusch, face o reverenţă în faţa poeţilor români. Aceştia sunt invitaţi să vizioneze filmul în cinematografe doar prezentându-se la proiecţii cu un propriul volum de poezii. La lansarea din 16 februarie, la Cinemateca UNION, publicul va avea ocazia să întâlnească în sală poeţi precum Mircea Dinescu, Florin Iaru sau Marius Chivu.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2018

La acest adevărat „recensământ al poeților” participă Cinemateca UNION (16 februarie, ora 19:00, 17 februarie, ora 19:00, 18 februarie, ora 19:00), Cinema Victoria – Cluj și Cinema Modern Suceava, din 16 februarie, respectiv Cinema Elvire Popesco – începând cu 21 februarie.

„Paterson”, unul dintre cele mai frumoase filme despre poezie, redă atmosfera din „orașul poeților”, Paterson, New Jersey, așa cum este ea percepută de un șofer de autobuz. Este locul de unde provin scriitori precum William Carlos Williams, reprezentant al modernismului și imagismului în literatură și autor al celebrului poem epic „Paterson”, respectiv Allen Ginsberg, figură centrală a mișcării Beat Generation. Antologia „Howl și alte poeme” de Allen Ginsberg a fost tradusă în limba română de Petru Ilieșiu și Domnica Drumea, aceasta din urmă anunțându-și prezența la proiecția de vineri seară, de la Cinemateca UNION. De asemenea, în film se face referire și la versurile lui Emily Dickinson.

Poeziile „în stilul” lui William Carlos Williams au fost scrise special pentru acest film de Ron Padgett, unul dintre poeții preferați ai lui Jim Jarmusch. Cu o excepție: unul dintre poeme îi aparține însuși regizorului.

Filmul „Paterson” a fost nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2016, unde a și obținut un inedit premiu Palm Dog.

Jim Jarmusch este, poate cel mai important regizor independent american în viață, obținând peste 30 de premii în peste 30 de ani de carieră, cinci la Cannes (pentru „Stranger Than Paradise”, „Mystery Train”, „Coffee and Cigarettes” sau „Broken Flowers”), două la Locarno, unul la Sundance Film Festival.

Din casting fac parte actorii Adam Driver, devenit celebru în toată lumea grație rolului din  „Star Wars: Episode VII – The Force Awakenes”, după ce se lansase la frații Cohen în „Inside Llewlyn Davis”. Lui Driver îi dă replica Golshifteh Farahani, o foarte specială actriță de origine iraniană, în plină ascensiune, actriță care a obținut primul premiu la vârsta de 14 ani pentru rolul din „The Pear Tree”.

Provocare inedită de Ziua Îndrăgostiților

De Ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie, „Paterson” a lansat o altă provocare inedită: cuplurile care vin cu o carte de versuri la avanpremiera filmului de la Cinemateca UNION, la ora 19:00, plătesc un singur bilet.

Din 16 februarie, filmul va putea fi vizionat în București (Cinemateca Union, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Europa), Cluj (Cinema Victoria și Cinema Florin Piersic), Suceava – Cinema Modern, Târgu Jiu – Cinema Sergiu Nicolaescu.

Din 17 februarie, filmul intră la Cinema Dacia din Piatra Neamț, iar din 21 februarie la Cinema Elvire Popesco din București și Cinema Patria din Craiova.

Filmul „Paterson” este distribuit în România de Voodoo Films.

Foto: Paterson – facebook

03
/07
/14

Personajul de benzi desenate Batman, care a stat la baza mai multor desene animate, seriale de televiziune, lungmetraje şi jocuri video, va sărbători pe 23 iulie 75 de ani de la prima sa apariţie într-o revistă de benzi desenate.

03
/07
/14

Filmele "Bridges of Sarajevo", de Cristi Puiu, şi "Câinele japonez", de Tudor Jurgiu, au fost selectate în competiţia celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Pula, din Croaţia, care se va desfăşura între 12 şi 26 iulie.

02
/07
/14

Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a coproducției româno-spaniole – Canibal. Regia filmului ce va avea premiera în cinematografele din țară pe 11 iulie este semnată de cunoscutul regizor de origine spaniolă Manuel Martín Cuenca.

01
/07
/14

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.

29
/06
/14

CRONICĂ DE FILM Realizat de Guillaume Canet, actor francez tentat ocazional de regie, „Blood Ties” („Legături de sânge”) se înscrie în categoria unei posibile nișe de retro-cinema, tot mai frecventată în ultimii ani. Nu este o plecăciune în fața unui anumit regizor, cât a unui gen și stil clar asumate, la modă odată.

27
/06
/14

Lungmetrajul "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, a fost selectat în secţiunea Variety Critics' Choice: Europe Now! a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, informează site-ul oficial al evenimentului.

27
/06
/14

Sibiul, cea mai aclamată destinație turistică românească în presa internațională din ultimii ani, menționat în prestigioasa publicație Huffington Post, este subiectul celui mai nou film și al unei inedite colecții de fotografii realizate de Dumitru Budrala, unul dintre antropologii de marcă din România și din Europa.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.

25
/06
/14

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie. Pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

24
/06
/14

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureșteni între 21:00 și 5 dimineaţa.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.