Între Paris, New York și frontul de război – tinerețea Reginei Ana
https://www.ziarulmetropolis.ro/intre-paris-new-york-si-frontul-de-razboi-tineretea-reginei-ana/

Fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris şi a copilărit în Franţa.

Un articol de Liliana Matei|3 August 2016

După izbucnirea războiului, şi-a urmat familia în Spania şi, apoi, în Statele Unite ale Americii. În ciuda relațiilor pe care familia sa le avea cu majoritatea caselor regale europene, Ana nu a beneficiat de un mediu înstărit. Așa că a trebuit să muncească în timpul studiilor (la Parson’s School of Design), ca orice student american. Viitoarea regină a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s din New York.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A lucrat ca șofer de ambulanță, pe fronturile din Algeria, Maroc, Italia, Luxembourg și Germania. Pentru curajul său, a primit “Crucea de Război”.

Se spune că Regele Mihai al României o plăcea pe prințesa Ana din vedere (o zărise în imaginile filmate în timpul războiului). Regina mama Elena a încercat să-i aducă împreună pe cei doi, dar abilitățile ei de pețitoare au dat roade de-abia în 1947, când cei doi s-au întâlnit la Londra, cu ocazia unei nunți regale.
Ana, neobișnuită cu evenimentele de acest gen, nu și-a dorit să-l întâlnească pe Mihai într-un context așa de oficial.
Așa că a plănuit să meargă incognito în gara din Paris de unde Mihai urma să ia trenul pentru Londra, ca să-și observe pretendentul, fără să fie observată. Planul nu i-a reușit, așa că l-a cunoscut pe Mihai, întâmplător, la hotelul Claridge’s din Londra, unde venise să-și salute părinții. A fost atât de emoționată la această întâlnire neașteptată încât și-a lovit militărește călcâiele când i-a fost prezentat Mihai. Se spune că această stângăcie l-a fermect pe rege; 16 zile mai târziu, avea să-i ceară mâna, în drum spre Lausanne.

Peste numai câteva săptămâni, Regele Mihai a fost forțat să abdice. În plus, Biserica Ortodoxă a refuzat să le dea binecuvântarea pentru nuntă, pentru că Ana era romano-catolică, iar Mihai ortodox. Ana s-a măritat cu Mihai în 1948, fără să primească aprobarea Bisericii Catolice. Părinții ei, la insistențele familiei Bourbon-Parma, nu au fost prezenți la nuntă.

Astfel, fost vânzătoare de la Macy’s a devenit Regina Ana a României, care n-a pus piciorul în țară în următorii 44 de ani. Au urmat vremuri grele.

„Când ne-am căsătorit”, povestea regina într-un interviu acordat Eugeniei Vodă în 2008, „regele, cu generozitatea lui moștenită de la Regina Elena, mi-a dăruit un formidabil colier de diamante. Cred că există fotografii în care îl poartă Regina Maria. L-am primit cadou și când n-am mai avut bani, nici noi, nici Regina, l-am vândut. Am vândut toate bijuteriile pe care le-am primit. Am păstrat ceasul și perlele astea și așa am putut s-o ajutăm pe Regină. Dar, când n-am mai avut nimic, n-am mai putut s-o ajutăm. Atunci a trebuit să vândă Villa Sparta. Pentru ea, a fost ceva îngrozitor. A venit să locuiască într-un apartament la Lausanne, dar nu era același lucru. Ne-a dat din mobila ei, ce-a mai putut salva. Și acum, la Săvârșin, avem multe care provin de la Villa Sparta.”

Regele Mihai I şi Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Regina Ana a murit acum două zile, pe 1 august. Sicriul va fi adus în ţară pe 9 august şi va fi transportat la Castelul Peleş, iar miercuri, 10 august, acesta va fi transportat la Sala tronului din Palatul Regal. Sâmbătă, va fi depus în Piaţa Palatului, pe un catafalc. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 13 august, la ora 15.00, într-o ceremonie privată, la Curtea de Argeş. Guvernul a decis ca 13 august să fie zi de doliu naţional.

18
/12
/18

Povestea scrisă și regizată de Andreea Cristina Borțun, cea a celor a doi frați care se reîntâlnesc după mai bine de zece ani, în timpul unor proteste, despre vinovăție și frică, despre Cain și Abel, despre dragoste și ură, pe fundalul unei Românii în tranziție, îi aduce față în față pe Cosmina Stratan și Alexandru Ion.

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

17
/12
/18

Teatrul Metropolis sărbătoreşte împlinirea a 12 ani de existenţă, prin organizarea unui eveniment special. Astăzi, 17 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc "Gala Teatrului Metropolis 12", care, pe lângă marcarea frumoasei "vârste" a instituţiei teatrale, va aniversa şi cei 66 de ani de la debutul marii actriţe Tamara Buciuceanu-Botez pe scena românească.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

Page 1 of 76712345...102030...Last »