Invitați speciali la Noaptea Alba a Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/invitati-speciali-la-noaptea-alba-a-filmului-romanesc/

Vineri, 16 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii din Bucureşti vor avea ocazia să-i întâlnească pe regizorii şi actorii câtorva dintre filmele din program şi să discute despre filmele lor. Printre invitaţii speciali ai evenimentului se numără actorii Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Bogdan Dumitrache, Alina Grigore, regizorii Andrei Cohn şi Nicolae Constantin Tănase, criticul de film Irina Margareta Nistor.

Un articol de Petre Ivan|15 Septembrie 2016

Într-o singură noapte, în 10 locații din Capitală, vor fi proiectate nu mai puțin de 40 de filme de ficțiune și documentare de lung și scurt metraj, în proiecții speciale sau în avanpremieră. Noaptea Alba a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan – Parcul Artelor, Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).

La prima proiecție cu public din Capitală a filmului Două lozuri (r. Paul Negoescu), Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, alături de directorul de imagine Ana Drăghici, vor povesti despre aventura de-a filma comedia inspirată de o nuvelă a lui I.L. Caragiale. Actorii vor sta de vorbă cu publicul după proiecția de la 23.00, la Cinema Elvire Popesco. Două lozuri intră în cinematografele din România pe 7 octombrie.

La Cinema Muzeul Țăranului Român – Studio Horia Bernea, după proiecția de la 20.30, actorii Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea vor vorbi despre lucrul la Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscar. În aceeași sală, după miezul nopții, despre culisele filmărilor la provocatorul Ilegitim (r. Adrian Sitaru), care abordează o temă controversată, cea a incestului, vor povesti protagoniștii Alina Grigore și Robi Urs.

Criticul de film Irina Margareta Nistor va rememora epoca în care dubla videocasete cu filme americane, vizionate pe ascuns de milioane de români, după documentarul Chuck Norris vs. Communism (Centrul Cultural Casa Artelor, 21.00). În aceeași locație, un alt invitat special al serii va fi Andrei Cohn, regizorul filmului Acasă la tata.

Pentru prima dată, Noaptea Albă a Filmului Românesc ajunge în Ferentari, la Clubul de Educație Alternativă (CEA), un spațiu deschis pentru copiii din zonele de tip ghetou. Filmele se vor proiecta simultan la Școala 136 și Școala 147 din Ferentari, iar la Școala 147 publicul va avea ocazia de a discuta cu cineaștii invitați la proiecții.

Regizorii Mihai Dragolea și Radu Mocanu vor povesti despre personajul din documentarul Roboțelul de aur, Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană, care luptă pentru ceva ce n-a avut niciodată: o casă. Iar unul dintre cele mai bune debuturi din ultimul an, un film viu și strident despre lumea liceenilor de azi, Lumea e mea, va fi prezentat pentru spectatorii din Ferentari de regizorul Nicolae Constantin Tănase și de cele trei actrițe, Ana Maria Guran, Oana Rusu și Ana Vătămanu, după proiecția de la 21.30.

16 povești scurte din selecția TIFF se pot savura în J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar. Teatrul Unteatru va găzdui un program de scurtmetraje de Ovidiu Bose Paștina, comemorat la 10 ani de la dispariție, și proiecțiile tribut in memoriam Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu: După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) și La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982).

Cei care vor să (re)vadă începuturile Noului Cinema Românesc au în program patru filme care împlinesc un deceniu de la lansare, în secțiunea 10 ani de la premieră, la Make a Point și Cinema Muzeul Țăranului: Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu).

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

 

NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC | EDIȚIA A 7-A

BUCUREȘTI | 16 SEPTEMBRIE

CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI: STUDIOUL HORIA BERNEA(Str. Monetăriei, 3)

 • 20:30 – Sieranevada (2016, r. Cristi Puiu)
 • 00:00 – Ilegitim (2016, r. Adrian Sitaru)

CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI: OPEN AIR

 • 21:00 – Legături bolnăvicioase (2006, r. Tudor Giurgiu) – PROIECȚIE SPECIALĂ

– 10 ANI DE LA PREMIERĂ

CINEMA ELVIRE POPESCO(Bd. Dacia, 77)

 • 23:00 – Două lozuri (2016, r. Paul Negoescu) – AVANPREMIERĂ
 • 01:00 – Film surpriză – AVANPREMIERĂ

CENTRUL CULTURAL CASA ARTELOR(Bd. Mircea Vodă, 5)

 • 21:00 – Chuck Norris vs. Communism (2015, r. IlincaCălugăreanu)
 • 22:30 – Acasă la tata (2015, r. Andrei Cohn)

PARCUL TITAN – PARCUL ARTELOR(Scena de pemalullacului)

 • 20:30 – Dincolo de caleaferată (2016, r. Cătălin Mitulescu)
 • 22:00 – Cinema, mon amour (2015, r. Alexandru Belc)

PARCUL CRÂNGAȘI

 • 20:30 – Drumul spre succes (2015, r. Andrei-Nicolae Teodorescu)
 • 21:00 – YouTube Bazaar (2015, r. Dan Chișu)

TEATRUL UNTEATRU(Str. SfințiiApostoli,44)

 • 19:00 – Arta apărării individuale (1980); Atelier cu călăuza(1985); Iar ca sentiment, un cristal(1986); Oameni care povestesc(1983) – TRIBUT OVIDIU BOSE PAȘTINA
 • 20:30 – La capătul liniei(1982, r. Dinu Tănase) – TRIBUT MIRCEA ALBULESCU
 • 22:00 – După-amiaza unui torționar (2002, r. Lucian Pintilie) – TRIBUT RADU BELIGAN
 • 23:30 – Operațiunea Monstrul (1976, r. Manole Marcus) – TRIBUT MARIN MORARU

DESCHIS GASTROBAR(SplaiulUnirii, 160)Noaptea Alba a Filmului

 • 20:00 – 23:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF 2016

Temaiuițiși la om (r. Ana Maria Comănescu); Ninel(r. Constantin Popescu); W
all (r. Mihai Radu Dan);Ana se întoarce(r. RuxandraGhițescu) ; 7 lunimaitârziu(r. Andrei Crețulescu) ; Blana(r. Tudor Botezatu); Oasepentru Otto(r. Matei Lucaci-Grunberg); O noapteînTokoriki(r. Roxana Stroe)

J’AI BISTROT(CaleaGriviței, 55)

 • 20:00 – 23:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF 2016

Măcheamă Costin (r. Radu Potcoavă); Ferdinand 13 (r. Cecilia Ștefănescu); 4:15 Sfârșitullumii (r. Gabi Sarga, CătălinRotaru); Proiecționistul(r. Norbert Fodor); Miercuri (r. Goran Mihailov); Un gust amar (r. Raluca Ungureanu); Raisa (r. Pavel Cuzuioc); O faptăbună (r. Andrei Gruzsniczki)

MAKE A POINT(Șos. Morarilor, 1 – în incinta Postăvăriei Române)

PROIECȚII SPECIALE – 10 ANI DE LA PREMIERĂ

 • 19:00 – Hârtia va fi albastră (2006, r. Radu Muntean)
 • 21:00 – Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006, r. Cătălin Mitulescu)
 • 23:00 – A fost sau n-a fost? (2006, r. Corneliu Porumboiu)

CLUBUL DE EDUCAȚIE ALTERNATIVĂ(Școala 136 – Prelungirea Ferentari, 68 și Școala 147 – Strada Bacău, 1)

 • 18:00 – Roboțelul de aur (2015, r. Radu Mocanu, Mihai Dragolea)
 • 19:30 – București NonStop (2015, r. Dan Chișu)
 • 21:30 – Lumea e a mea (2015, r. Nicolae Constantin Tănase)

*Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

*Vizionarea filmelor de la Cinema Elvire Popescose face doar pe bază de rezervări, la adresa de email: cinema.bucarest@institutfrancais.ro

Foto: Noaptea Alba a Filmului Românesc  – www.facebook.com/NoapteaAlba

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

Page 1 of 23112345...102030...Last »