(In)vizibil, un spectacol-colaj la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/invizibil-un-spectacol-colaj-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

Marţi, 5 februarie, la ora 20.00, în Sala Studio a Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului „(In)vizibil”, un spectacol-colaj, pus în scenă de Leta Popescu.

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2019

„(In)vizibil” este prima producție realizată în urma concursului de proiecte pentru tinerii regizori din anul 2017, celelalte spectacole urmând să fie montate pe parcursul acestei stagiuni.

„(In)vizibil” este un spectacol-colaj din texte semnate de autori contemporani români și maghiari, care se juxtapun cu o serie de imagini construite constant, ca o instalație vizuală. Spectatorul este invitat să privească cu deschidere un act de reflecție asupra lui în lume și asupra lumii din jurul lui.

Leta Popescu, regizorul spectacolului, a mărturisit că spectacolul „(In)vizibil” vorbește despre vulnerabilitate, într-un prezent în care singura constantă pare să fie lipsa de siguranță a lumii și a individului în lume. Traversând șapte episoade ale fragilității (de la Planetă – Continent – Țară – Oraș – Familie – Cuplu până la Individ), spectacolul devine o călătorie printre senzații, pornind de la singurătate și ajungând la solitudine, un sentiment înălțător.

„Am încercat să construim șapte spații diferite care vor exista în aceleași timp în spațiul scenic. A fost un pariu pentru mine să fac un colaj în care aceste șapte elemente să coexiste și să nu se anuleze unul pe celălalt. Spațiul arată ca un colaj de instalații de artă care ar trebui să ajute spectatorii să culeagă și să combine semnificații”, a spus scenograful Mihai Păcurar.

Scenografia, instalațiile video și animațiile sunt semnate de Mihai Păcurar, din echipa de creație mai fac parte: Andrei Dósa (traducere și asistent de dramaturgie), Ferenc Sinkó (mișcare scenică) și Magor Bocsárdi (muzică).

Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii: András Buzási, Áron Dimény, Loránd Farkas, Tímea Jerovszky, Emőke Kató, Csilla Varga, Gábor Viola. Voce: Tekla Tordai.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).