Ioan Gyuri Pascu: Politicienii dau dovadă de orice în afară de respect şi civilizaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioan-gyuri-pascu-oamenii-nu-au-puterea-exemplului-din-partea-mediei-de-a-fi-civilizat/

Artistul Ioan Gyuri Pascu a povestit pentru rubrica „Cu respect”, a emisiunii Bonton, de la Digi24 despre speranţe, modelele pe care le-a avut, dar şi despre familie. Emisiunea va fi difuzată duminică la ora 17.30.

Un articol de Andrada Văsii|30 martie 2013

Ioan Gyuri Pascu este un artist care şi-a respectat întotdeauna publicul, fanii, profesia şi asta pentru că, după cum povesteşte chiar el în emisiunea Bonton, de la Digi24, aşa a învăţat acasă, cu aceste valori a pornit la drum, încă din copilărie.

Nu este însă adeptul unei politeţi forţate, exagerate care nu ar avea alt efect decât să înstrăineze oamenii, să îi facă falşi:

Nu sunt un om al etichetelor şi nu mi-a plăcut niciodată nici să fiu în etichete, nici să mi se pună etichete, nici să pun etichete, nici măcar în domeniul politeţii, pentru că în capul meu politeţea de multe ori este şi o chestie protectoare şi care depărtează oamenii. Sunt oameni care folosesc politeţea pentru a te ţine la distanţă şi alteori este apanajul snobismului.

Modelele lui Ioan Gyuri Pascu

Ca fiecare dintre noi, şi Ioan Gyuri Pascu a avut modele de bună-cuviinţă, toate venite din rândul familiei sale:

În familie şi la şcoală la mine, modelele erau foarte clare. Bunica mea era un model şi totdeauna îmi spunea: „pentru omenie nu-ţi trebuie şcoală”. Îmi spunea să respecţi omul şi să nu te uiţi la naţionalitate sau la alte aspecte ale lui, ci numai omul din el. Mai spunea: câte limbi ştii, atâţia oameni eşti, ca să mergi să bucuri pe cineva care nu cunoaşte limba ta şi vorbeşti câteva cuvinte pe limba lui. Aşa că eu am fost înconjurat de asemenea oameni.

Despre mass media

Dar ce îl deranjează cel mai mult pe artistul Ioan Gyuri Pascu vine exact din sfera în care îşi desfăşoară înclusiv el, în cea mai mare parte a timpului, activitatea- mass media:

Mass media şi presa sunt primele exemple pentru cineva cum să nu fie civilizat, cum să nu aibă respect pentru cineva. Şi aici mă refer la o majoritate covârşitoare din media, că dacă ar fi numai 10 % sau 20% tabloid, ca în Anglia sau  Germania, ar fi o chestie tolerată, ca şi în întreaga societate. Dar oamenii nu au puterea exemplului din partea mediei de a fi civilizat. Media pe primul loc şi pe locul doi parlamentul, politica, politicienii, care dau dovadă de orice în afară de respect şi civilizaţie.

Speranțele lui Ioan Gyuri Pascu

Şi totuşi, Ioan Gyuri Pascu nu şi-a pierdut speranţa într-o Românie civilizată, cel puţin atâta vreme cât lucruri frumoase i se mai întâmplă, ca acela pe care l-a povestit reporterului Bonton:

…Chiar acum câteva zile am mers cu taxiul şi era un domn care asculta România muzical şi care era şofer de taxi şi mi-a vorbit foarte frumos. Era figurant la Opera română. A fost o plăcere să discut cu el, să se poarte civilizat, să ajung foarte în regulă şi într-o stare foarte bună la locul în care mergeam.

Şi, dincolo de aceste întâmplări frumoase, iubeşte la ţara sa acele lucruri care nu s-au alterat încă – respectul oamenilor de la ţară pentru semenii lor, ospitalitatea şi căldura lor:

Dar îmi place mult la români această ospitalitate, respectul oamenilor de la ţară pentru oricine întâlnesc, faptul că ei se salută cu toţii şi de 5 ori pe zi… şi de multe ori eu chiar şi în Bucureşti dacă văd că trece un om aşa şi se uită la mine, eu îi zâmbesc şi îi spun „Bună ziua” pentru că mi se pare că m-ar cunoaşte. Poate e un defect de-al meu că am trăit într-u oraş foarte mic, de 15.000 de locuitori, unde toată lumea se salută.

Multe alte poveşti despre România civilizată a artistului Ioan Gyuri Pascu, duminică, ora 17.30, la Bonton.

 

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.