Ioan Holender participă la cea de-a doua conferinţă organizată de Institutul ASPEN
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioan-holender-participa-la-cea-de-a-doua-conferinta-organizata-de-institutul-aspen/

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Internaţional ,,George Enescu”, participă la cea de-a doua conferinţă despre cultură şi identitate, organizată de Institutul ASPEN România.

Un articol de Andrada Văsii|11 septembrie 2013

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Internațional ,,George Enescu”,  participă la cea de-a doua conferinţă despre cultură şi identitate, organizată de Institutul ASPEN România.

Institutul ASPEN România este o organizaţie apolitică dedicată promovării dialogului, leadershipului și dezvoltării economice, în colaborare cu Festivalul ,,George Enescu”, Institutul Cultural Român, Biblioteca Central Universitară, Fundaţia Universitară Carol I şi OMA Vision, în seria ,,Festivalul Ideilor”.

Conferinţa la care va participa și Ioan Holender va avea loc astăzi, începând cu ora 15.00, la Ateneul Român.

Evenimentul este parte a conceptului Bucureștiul Creativ, o adevărată olimpiadă culturală care se desfășoară în paralel cu Festivalul ,,George Enescu”, reunește expoziții de artă urbană, dezbateri și happening-uri și își propune transformarea spațiului public prin valoare și creativitate.

Ioan Holender – o existență dedicată frumosului

Ioan Holender este Directorul Artistic al Festivalului ,,George Enescu” din anul 2003. A fost cel mai longeviv director la Openei de Stat din Viena și este membru de onoare al acesteia și al Vienna Volksoper. A primit medalia de aur ,,Franz Schalk: de către Orchestra Filarmonicii din Viena precum și titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

Ioan Holender este consilier al Metropolitan Opera New York și Spring Festival Tokyo și director artistic al Festivalului George Enescu. Este, de asemenea, lector al Universității din Viena și an Danube University Krems, și juriu al mai multor competiții internaționale de muzică.

Ioan Holender

Ioan Holender la conferința de deschidere a Festivalului Internațional ,,George Enescu”.

Scopul evenimentelor din seria „Festivalul Ideilor” – la care va participa Ioan Holender- este să creeze un spaţiu de întâlnire interdisciplinar, inclusiv şi interogativ care să valorizeze contribuţii şi experienţe individuale şi să le pună în dezbatere.

Un festival de anvergură

Participanții la eveniment vor fi atât reprezentanți ai mediul de afaceri, personalităţi culturale, reprezentanți ai societății civile cât şi reprezentanţi ai presei culturale şi artistice, inclusiv membri ai Institutului Aspen şi participanţi în programele de leadership Aspen.

Temele dezbătute în cadrul acestui eveniment vor fi legate de importanţa festivalurilor de mare anvergura pentru dezvoltarea culturală, socială, economică şi urbană a comunităţilor, oraşelor şi ţărilor în care se desfăşoară precum şi modurile în care arta şi cultura, din ţară şi din străinătate, pot servi ca piloni ai identităţii/noii identităţi româneşti şi europene.

De-a lungul anilor, România a oferit patrimoniului universal un număr semnificativ de artişti ce şi-au exprimat talentul atât in România cât şi locuind în alte ţări. Pentru a integra moştenirea diasporei în identitatea oricărei ţări este necesară asumarea acesteia şi discutând despre poveşti de succes individuale încercăm să atingem şi chestiunile semnificative care ajută la construcţia unei identităţi naţionale.

Foto credit: Festivalul Internațional ,,George Enescu”

 

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.