Ioana Bulcă, 88. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-bulca-88-la-multi-ani/

Actriţa de teatru şi film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariţie pe marele ecran a fost cea din filmul ”La Moara cu noroc” (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ”Restul e tăcere” (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2016

Ioana Bulcă s-a născut 7 ianuarie 1936, la Podari, județul Dolj. Și-a petrecut copilăria la Sibiu și a absolvit Liceul teoretic din același oraș. În 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Ion Finteșteanu, asistent Sanda Manu.

La Teatrul Național din București, unde a jucat începând din anul 1960, a fost distribuită de-a lungul anilor în zeci de piese

Ioana Bulca, Premiul Gopo pentru ''cea mai bună actriță a anului 2008

Ioana Bulca

Activitatea sa teatrală și cinematografică a fost răsplătită cu numeroase premii și medalii dintre care amintim, ultimele dintre acestea: Premiul de excelență pentru întreaga activitate la Festivalul ”Transilvania International Film Festival” de la Sibiu, în 2007; Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film B-EST, în 2008; Premiul Gopo pentru ”cea mai bună actriță a anului 2008″, pentru rolul Aristizza Romanescu din filmul ”Restul e tăcere”, în 2009.

Toată viaţa am luptat pentru adevăr şi pentru frumos. Am şi pierdut, dar am şi câştigat, pentru că oamenii nu suportă adevărul decât cu mare greutate. Ori ţi-i faci prieteni pe viaţă, ori ţi-i faci duşmani, dar mie nu-mi pasă, căci sunt de acord cu ce spune marele romantic englez Keats: «A thing of beauty is a joy for ever», în poemul lui formidabil…  (…) Important este să îmbătrâneşti cu demnitate, cu şira spinării dreaptă. – Ioana Bulcă.

Ioana Bulcă este membru fondator al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Foto: Ioana Bulcă – cinemagia

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

Page 1 of 26212345...102030...Last »