Ioana Bulcă, 88. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-bulca-88-la-multi-ani/

Actriţa de teatru şi film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariţie pe marele ecran a fost cea din filmul ”La Moara cu noroc” (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ”Restul e tăcere” (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2016

Ioana Bulcă s-a născut 7 ianuarie 1936, la Podari, județul Dolj. Și-a petrecut copilăria la Sibiu și a absolvit Liceul teoretic din același oraș. În 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Ion Finteșteanu, asistent Sanda Manu.

La Teatrul Național din București, unde a jucat începând din anul 1960, a fost distribuită de-a lungul anilor în zeci de piese

Ioana Bulca, Premiul Gopo pentru ''cea mai bună actriță a anului 2008

Ioana Bulca

Activitatea sa teatrală și cinematografică a fost răsplătită cu numeroase premii și medalii dintre care amintim, ultimele dintre acestea: Premiul de excelență pentru întreaga activitate la Festivalul ”Transilvania International Film Festival” de la Sibiu, în 2007; Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film B-EST, în 2008; Premiul Gopo pentru ”cea mai bună actriță a anului 2008″, pentru rolul Aristizza Romanescu din filmul ”Restul e tăcere”, în 2009.

Toată viaţa am luptat pentru adevăr şi pentru frumos. Am şi pierdut, dar am şi câştigat, pentru că oamenii nu suportă adevărul decât cu mare greutate. Ori ţi-i faci prieteni pe viaţă, ori ţi-i faci duşmani, dar mie nu-mi pasă, căci sunt de acord cu ce spune marele romantic englez Keats: «A thing of beauty is a joy for ever», în poemul lui formidabil…  (…) Important este să îmbătrâneşti cu demnitate, cu şira spinării dreaptă. – Ioana Bulcă.

Ioana Bulcă este membru fondator al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Foto: Ioana Bulcă – cinemagia

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.