Ioana Palamar expune „Autoportret“ la Ateneul Tătăraşi din Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-palamar-expune-autoportret-la-ateneul-tatarasi-din-iasi/

Ateneul Tătăraşi şi Universitatea de Arte „G. Enescu“ organizează expoziţia „Autoportret“ aparţinând tinerei artiste Ioana Palamar.

Un articol de Andrada Văsii|14 iulie 2013

Ateneul Tătăraşi şi Universitatea de Arte „G. Enescu” organizează expoziţia „Autoportret” aparţinând tinerei artiste Ioana Palamar.

Ansamblul lucrărilor care face parte din proiectul „Aprofundarea sinelui” a fost gândit gradual, în sensul că presupune reprezentarea picturilor care înfăţişează ochi deschişi, respectiv autoportrete cu ochi deschişi, precum şi lucrări în care autoarea s-a reprezentat din semiprofil, apoi din profil cu ochii întredeschişi, închişi şi închişi.

Mâna – alt element artistic

Nu în ultimul rând şi mâna este considerată a fi oglinda sufletului. Poate că uneori ne acoperim chipul cu diverse măşti, înlăturând orice brumă de sinceritate, pe când mâna ne trădează cel mai bine caracterul, şi temperamentul, deoarece apare adevărată.

Tehnica de execuţie a acestor lucrări este foarte variată, deoarece presupune tehnica culorilor în ulei, colaj, encaustică etc. Suporturile utilizate sunt diversificate; s-a apelat la suporturi clasice, cum ar fi pânza, pfl-ul, sticla, dar şi la plastic, foaie de pergament etc.

Conceptul acestui proiect are în vedere contrastul exteriorizare – interiorizare; ochi deschis – ochi închis, deoarece se redau etapele de la starea de comunicare cu privitorul la etapa medie care semnifică un început de interiorizare şi de întoarcere înspre sine. Ulterior s-a recurs la ultima etapă de introspecţie şi de detaşare completă de spaţiul exterior.

Info:

Expoziţia va fi deschisă publicului spre vizitare până pe 30 august 2013.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.