Ioana Pârvulescu, Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Literatură!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-parvulescu-marele-premiu-al-uniunii-europene-pentru-literatura/

Scriitoarea Ioana Pârvulescu a primit marţi seară, în cadrul unei ceremonii organizate la Viena, premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Juriul, format din personalităţi din Portugalia, Germania, Spania, Marea Britanie, Belgia şi Grecia, a recompensat nuvela acesteia, „O voce / A voice”, pentru excelenţă.

Un articol de |7 noiembrie 2018

Pentru a marca această ediție aniversară, organizatorii Premiului Uniunii Europene Pentru Literatură au lansat concursul de scriere creativă “Povești europene”, care s-a adresat, exclusiv, laureaților primelor nouă ediții ale competiției europene pentru literatură. Treizeci și șase de autori din douăzeci de țări au participat la acest concurs.

Conform juriului, scriitoarea Ioana Pârvulescu a reuşit să creeze „o naraţiune foarte puternică pe tema libertăţii, din două perspective: o parte ficţională-adevărată a tinerei refugiate Monica Lovinescu, care devine vocea libertăţii pentru tinerii români în timpul Războiului Rece, respectiv o parte ficţională despre un angajat de la controlul paşapoartelor, la scurt timp după ce toate graniţele au fost deschise, pentru îmbrăţisarea unei noi Europe”.

Despre nuvela Ioanei Pârvulescu, juriul a concluzionat că „reuşeşte cu succes să-i trezească cititorului emoţii, şi să prezinte o temă cu un scop moral important despre Europa înainte şi după războiul rece”.

Nuvela dedicată Monicăi Lovinescu, a fost tradusă în limba engleză de Mihnea Gafiţa.

Premiile au fost acordate în urma unui vot al publicului şi a evaluării din partea unui juriu de profesionişti din domeniul literaturii, juriu care a inclus scriitori, critici literari şi jurnalişti.

Foto: Ioana Pârvulescu – facebook

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.