Ioana Pârvulescu, Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Literatură!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-parvulescu-marele-premiu-al-uniunii-europene-pentru-literatura/

Scriitoarea Ioana Pârvulescu a primit marţi seară, în cadrul unei ceremonii organizate la Viena, premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Juriul, format din personalităţi din Portugalia, Germania, Spania, Marea Britanie, Belgia şi Grecia, a recompensat nuvela acesteia, „O voce / A voice”, pentru excelenţă.

Un articol de |7 noiembrie 2018

Pentru a marca această ediție aniversară, organizatorii Premiului Uniunii Europene Pentru Literatură au lansat concursul de scriere creativă “Povești europene”, care s-a adresat, exclusiv, laureaților primelor nouă ediții ale competiției europene pentru literatură. Treizeci și șase de autori din douăzeci de țări au participat la acest concurs.

Conform juriului, scriitoarea Ioana Pârvulescu a reuşit să creeze „o naraţiune foarte puternică pe tema libertăţii, din două perspective: o parte ficţională-adevărată a tinerei refugiate Monica Lovinescu, care devine vocea libertăţii pentru tinerii români în timpul Războiului Rece, respectiv o parte ficţională despre un angajat de la controlul paşapoartelor, la scurt timp după ce toate graniţele au fost deschise, pentru îmbrăţisarea unei noi Europe”.

Despre nuvela Ioanei Pârvulescu, juriul a concluzionat că „reuşeşte cu succes să-i trezească cititorului emoţii, şi să prezinte o temă cu un scop moral important despre Europa înainte şi după războiul rece”.

Nuvela dedicată Monicăi Lovinescu, a fost tradusă în limba engleză de Mihnea Gafiţa.

Premiile au fost acordate în urma unui vot al publicului şi a evaluării din partea unui juriu de profesionişti din domeniul literaturii, juriu care a inclus scriitori, critici literari şi jurnalişti.

Foto: Ioana Pârvulescu – facebook

14
/07
/14

Ajunsă la cea de-a treia ediție, Caravana Metropolis – ‘Cinema în aer liber’, cel mai mare festival nomad de film din ţară, revine în Piața Mică din Sibiu, al șaptelea oraş de pe itinerariul din acest an, unde va rămâne între 15 - 20 iulie. 

13
/07
/14

MEMORIA CULTURALĂ Geniul uriaşei actriţe Maria Ventura a dus gloria românească în lume. Ea a construit un teatru în România şi a întemeiat o şcoală de teatru în Franţa; a trăit în preajma faimoasei Sarah Bernhardt și a murit acum 60 de ani.

12
/07
/14

George Calboreanu este actorul care a rămas în memoria oamenilor de teatru prin interpretări memorabile, în roluri de tragedie şi dramă: Hamlet, dar mai ales Ştefan cel Mare. Eroul lui Delavrancea întruchipat de Calboreanu nu răspundea prin violenţă şi furie, ci prin curaj şi generozitate.

11
/07
/14

„Călători prin manuscris”, expoziția organizată de Muzeul Națională de Artă (MNAR) la parterul Galeriei Naționale până pe 31 august, are meritul inedit de a aduce în realitate o metaforă pe care suntem obișnuiți să o considerăm doar atât, o metaforă: plimbarea printre filele unei cărți.

11
/07
/14

Teatrul Odeon a încheiat seria de spectacole-lectură din cadrul proiectului FABULAMUNDI. PLAYWRITING EUROPE - proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013, care urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România.