Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache, trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-besoiu-valeria-seciu-si-rodica-mandache-pe-aleea-celebritatilor/

Marii artişti ai scenei româneşti Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache se alătură “stelelor” prezente pe “Aleea Celebrităţilor” din Piaţa Timpului.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2015

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţial de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi Cocor şi găzduieşte stele ale celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.

Ceremonia omagială de decernare a stelelor pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului artiştilor Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache va avea loc sâmbătă, 27 iunie 2015, de la ora 11:00, în Piaţa Timpului, în prezenţa Primarului General al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu.

Decernarea stelelor se va face în prezenţa colegilor, prietenilor, iubitorilor de teatru şi film, dar şi a rudelor artiştilor.

Este o mare onoare să fim parte a acestui important proiect, de dimensiune naţională, un proiect unic ce omagiază anii de muncă şi devotamentul celor ce slujesc scena românească a teatrului şi a filmului. În luna iunie celebrăm, în spiritul unei bunei tradiţii create în ultimii trei ani, profesionalismul, talentul şi dedicarea cu care ne-au bucurat zeci de ani, mari artişti ai scenei româneşti: Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache. Le mulţumim şi le suntem recunoscători pentru că ne-au învăţat să visăm mai frumos şi ne-au luminat chipurile –  Daniel Stoica, acţionar Cocor.

În cadrul evenimentului, actorii vor primi câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

Ion BESOIU

Ion Besoiu s-a născut în 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Aleea

Aleea Celebrităţilor

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”

În 2002, a primit Premiul de Excelenţă al Cinematografiei Române.

Ion Besoiu este preşedinte executiv al Fundaţiei „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

Actorul are o bogată activitate în teatru şi film, drept pentru care, actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România, în 2008, şi la Gala “Gopo” din 2011.

Valeria SECIU

Magnetica şi ingenua eternă, sensibila Valeria Seciu s-a născut în Bucureşti. A urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa lui A. Pop Marţian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soţ.

A debutat în 1964, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Ion Caramitru în spectacolul cu piesa “Eminescu” de Mircea Ştefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu.

De-a lungul carierei sale în teatru şi în film, a obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere”. A primit de patru ori Premiul UNITER, de două ori pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolurile din spectacolele “Spirit” (2002) şi „Cum gândeşte Amy” (2006), în regia Cătălinei Buzoianu, Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din „Lear”, în regia lui Andrei Şerban (2008) şi în 2007 Premiul pentru întreaga activitate.

Rodica MANDACHE

Se hotărăşte să devină actriţă după ce o vede pe Marieta Deculescu în rolul Necunoscutei din spectacolul cu piesa „Steaua fara nume”, de Mihail Sebastian.

Rodica Mandache s-a născut la Iaşi şi a absolvit secţia de Actorie a Facultăţii de Teatru a „Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L.Caragiale'” din Bucureşti, în 1964, la clasa prof. univ. Octavian Cotescu, Pop Marţian.

În 2007 a primit Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru rolul Adel din spectacolul cu piesa “joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy, în regia lui Radu Afrim. A

primit premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Aniţa din spectacolele „Aniţa Nandriş-Cudla – Amintiri din viaţă” şi „Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia”.

Aleea

Aleea Celebrităților

În 2009 a primit Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură, Secţiunea Artele Spectacolului.

Despre Aleea Celebrităţilor

Celebrul Walk of Fame românesc a fost inaugurat în ianuarie 2011.

Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţi, precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Iurie Darie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Costel Constantin. Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu.

Foto: Aleea Celebrităţilor, Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.