Ion Caramitru, Ambasador Shakespeare în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-ambasador-shakespeare-in-romania/

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, a fost desemnat Ambasador Cultural Shakespeare în România, informează TNB. Caramitru a declarat că se bucură pentru distincţie mai mult decât pentru un Oscar.

Un articol de Petre Ivan|6 februarie 2016

Ion Caramitru, este o onoare și o plăcere să îți înmânez această medalie ca simbol al respectului nostru și al recunoașterii oficiale că ești, fără îndoială, cel mai de seamă ambasador Shakespeare al României”, a afirmat directorul Consiliului Britanic la București, Nigel Townson.

Declaraţia lui Townson a fpst făcută în cadrul ceremoniei organizate joi seara de Ambasada Marii Britanii și Consiliul Britanic din București, în cadrul programului „Shakespeare lives”.

Este o numire simbolică, mai mult sau mai puțin. (…) Mă bucură mai mult să iau titlul acesta de Ambasador Shakespeare decât un Oscar, căci Oscar nu știm cine a fost, știm că a creat statueta, pe când Shakespeare știm cu siguranță cine a fost. – Ion Caramitru.

Un ambasador are menirea de a sluji interesele teritoriului pe care îl reprezintă. Mă angajez, așadar, să port de grijă… intereselor Marelui Will și să-l slujesc în continuare”, a spus Ion Caramitru.

Un montaj video cu imagini din spectacolele în care Ion Caramitru a interpretat variate roluri din dramaturgia lui Shakespeare — de la „Romeo și Julieta” (1967), „Hamlet” (pentru care actorul român a fost nominalizat printre cei mai buni 10 interpreți ai rolului care au existat vreodată de către Michael Boyd, directorul artistic al Royal Shakespeare Company), până la „Eduard al III-lea”, „Macbeth” sau „Prospero” (2015), un fragment video dintr-un dialog cu Michael Pennington dintr-un workshop susținut cu ani în urmă la Craiova, precum și un mini-recital live, bilingv — în română și engleză—, susținut de actor — au fost tot atâtea argumente venite să susțină opțiunea înaltelor foruri oficiale britanice de a-l desemna pe Ion Caramitru drept Ambasador Shakespeare în România, se arată în comunicat.

Foto: Ion Caramitru – tnb.ro

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.