Ion Caramitru cere demisia ministrului Culturii, în numele Senatului UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-cere-demisia-ministrului-culturii-in-numele-senatului-uniter/

UPDATE. Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu le-a răspuns, marţi, pe pagina sa de Facebook actorului Ion Caramitru şi membrilor Senatului UNITER care îl somaseră, luni, să-şi dea demisia din funcţie venind cu argumente de ordin administrativ, organizatoric şi instituţional şi invitându-i la dialog.

Un articol de Petre Ivan|25 Aprilie 2016

Ataşăm scrisorile trimise ministrului Culturii şi Premierului României.

Click pe linkuri sau pe imagini pentru a vedea documentele complete.

Adresa UNITER-MC demisie 25.04.2016

Adresa UNITER-Prim Ministru 25.04.2016

 

uniter ministru

uniter ministru 2

 

Ministrul Culturii îi răspunde lui Caramitru 

În răspunsul său public adresat lui Ion Caramitru şi membrilor Senatului UNITER, Vlad Alexandrescu îşi motivează obiectivele sale încă de la preluarea mandatului de ministru al Culturii: „Intenţiile pe care le-am declarat încă de la începutul mandatului meu au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ şi legislativ dedicat instituţiilor publice de cultură. Instituţiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea şi întinerirea sistemului public, prin energii noi”, punctând că ideea echilibrului menţinut între geenraţii a rămas continuu în atenţia sa.

Pe de altă parte, Ministrul Culturii i-a explicat punctual lui Ion Caramitru că: „m-aş fi aşteptat ca în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal.”

Mai jos, răspunsul integral al Ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, publicat, marţi după amiază pe contul său de Facebook:

„Stimate Domnule Preşedinte Ion Caramitru, Stimaţi membri ai Senatului UNITER,

Intenţiile pe care le-am declarat încă de la începutul mandatului meu au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ şi legislativ dedicat instituţiilor publice de cultură. Instituţiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea şi întinerirea sistemului public, prin energii noi. Sunt şi rămân însă atent la echilibrul care trebuie păstrat între generaţii, tendinţe, gusturi, dar cred că scena independentă e încă insuficient legitimată de instituţia publică.

De asemenea, cred că publicul trebuie să beneficieze constant de o paletă cât mai diversă de propuneri artistice din acest punct de vedere.

Ruptura gravă existentă între inerţia şi cadrul monolitic al reglementarilor şi efervescenţă scenei vii a artelor m-au determinat să încerc să angajez un proces de reconsolidare mult mai adaptat realităţii actuale a acestor reglementări, dar să o fac în câteva etape.

M-am bazat şi mă bazez pe sprijinul breslei artistice, al uniunilor de creaţie şi al personalităţilor din lumea scenei în acest sens. Elementelor legale şi tehnice din scrisoarea pe care mi-o adresaţi le voi raspunde într-un document alăturat acestuia, fiindcă problema de fond trebuie exprimată clar pentru spaţiul public: a dori schimbare într-un sistem îngheţat poate provoca tulburări, refuzuri şi reacţii violente – ele au devenit evidente acum, dar mă întăresc în convingerea că opţiunea mea este cea corectă. În ceea ce priveşte comisiile de concurs pe care le-am numit, vă invit să observaţi că este în prima dată în România când în comisia de concurs pentru poziţia de manager al Muzeul Naţional de Artă al României a fost invitat un expert de la Muzeul Luvru, iar în comisia de la Biblioteca Naţională a României, un expert de la Biblioteca Naţională a Franţei. De asemenea, este pentru prima dată când atât la evaluări cât şi la concursuri pentru poziţii de manageri participă public.

Aţi fost şi rămâneţi, domnule Ion Caramitru, un partener inconturnabil în acest sens, unul care a avut întotdeauna disponibilitate deplină pentru dialog. Sunt convins că direcţia acţiunilor noastre este aceeaşi şi că estimaţi, ca şi mine, că modul de implementare a managementului în cadrul instituţiilor publice de cultură din România trebuie să fie una dintre priorităţile Ministerului Culturii.

În acest sens, având în vedere experienţa dvs. în domeniul artelor spectacolului şi a managementului instituţiilor publice de cultură, m-aş fi aşteptat ca în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal. Ca ministru deschis dialogului direct (fie şi prin intermediul spaţiului public) apreciez vigilenţa şi spiritul critic de care daţi dovadă şi consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens.

Sunt convins că amândoi simţim faţă de aceste arii ale activităţii creative o responsabilitate pe masura provocărilor foarte dificile pe care situaţia le manifestă.

Mulţumesc, de asemenea, şi membrilor Senatului UNITER care, spuneţi dvs., sunt în acord cu solicitarea dvs., le respect părerea şi îi invit cu plăcere la discuţii aprofundate pe acest subiect de interes major.” Vlad Alexandrescu.

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

Page 1 of 76612345...102030...Last »