Ion Caramitru – program special la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-program-special-la-duminica-filmului-romanesc/

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru. Cinefilii români vor putea urmări două dintre filmele sale reprezentative: ,,Ştefan Luchian’’ (de la ora 14.10) şi ,,Între oglinzi paralele’’ (de la ora 20.10).

Un articol de Andrada Văsii|23 noiembrie 2013

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Ştefan Luchian’’ (de la ora 14.10) şi „Între oglinzi paralele’’ (de la ora 20.10).

Drama Ştefan Luchian (producţie 1981), în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film biografic, povestea vieţii marelui pictor român interpretat de Ion Caramitru.

Datorită unei moşteniri consistente, care-l fereşte de orice griji materiale, tânărul Luchian are parte de o viaţă plină de plăceri şi chiar de reuşite profesionale. Dar, la un moment dat, visul se transformă în coşmar: averea se risipeşte, apar primele semne ale bolii care-l va lăsa, în final, neputincios.

Mai mult, iubita şi prietenii îl abandonează, aşa că singurul lucru care îi mai rămâne este pictura, cea care-l va face nemuritor.

Ion Caramitru

Ion Caramitru, în rolul lui Ştefan Luchian 

Cel de-al doilea film al zilei este „Între oglinzi paralele’’, în regia lui Mircea Veroiu din anul 1978 – o dramă inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu.

Ion Caramitru este Ştefan Gheorghidiu, student la filosofie, dezavuat de familie atât pentru lipsa spiritului său pragmatic, cât şi pentru mariajul său cu Ela – o fată frumoasă dar săracă.

Moartea neaşteptată a unui unchi bogat care îl lasă moştenitor îl plasează pe Ştefan în înalta societate, dar îl desparte de bunul său prieten, Gore. Când Gore e ucis de poliţie, Ştefan, zguduit, părăseşte viaţa civilă pentru a pleca pe front.

Foto credit: TVR 2, foto cu Ion Caramitru

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.